Saturday, March 24, 2012

steam hot sosej bun, mince beef gravy

WOW!...it's soooo goood....sedapnya makan ketika roti masih panas...

Salam, pernah ke kkida share resepi mince beef macam ni? tak ingat dah....sebenarnya ada 1001resepi untuk buat mince beef ni....dan resepi kkida ni adalah yang paling simple....kat internet banyak resepi yang sama tapi tak serupa...anda boleh search sendiri dan ubah-suai resepi ikut selera anda...
dan satu lagi apa yang kkida nak share kat sini adalah hot sosej bun ni (actually hot dog bun...perkataan 'dog' tu tak sesuai kerana ada yang kata kkida tak prihatin dengan penggunaan perkataan tersebut....:)....i/o bakar atas grill pan kkida steam roti ni.....memang best...ia sangat lembut dan gebu....terus letakkan semua topping dan makan ketika masih panas....ertinya masa tu nak makan masa tu baru steam roti tersebut...
untuk mince beef gravy ni kkida hanya buat resepi yang paling senang dan simple....panaskan sikit minyak dalam kuali....masukkan anggaran 2 cawan mince beef....kacau dalam 5 minit....kemudian masukkan 1 tin kecil mixed hot and spicy beans (kkida guna brand tesco)....kacau rata...masukkan 1/2 cawan sos tomato, 3 atau 4 sudu besar black pepper sauce, 3 sudu besar gula, garam dan seasoning...
kacau hingga kering airnya...ketepikan....
sediakan pickle topping ini (jika suka)...cincang semua bahan seperti foto....masukkan dalam mangkuk...tambahkan sedikit olive oil, garam dan sedikit gula...agak-agak sendiri kuantitinya...
ooopppsss!!!....selingan jap....anda dah beli ke pisau seramik ni....ia sangat berguna...tengok senang aje kkida chop bawang, tomato dan timun jeruk tu kecil-kecil...garenti cantik dan pisau ni sentiasa tajam dari dulu hingga kini...sama aje ketajamannye....love it....kkida lihat kat facebook pisauseramik.com...kuantiti pisau ni tinggal sikit aje lagi....cepat order sebelum kehabisan stok...:)
 grill sosej pilihan anda seperti biasa...(pastikan ia halal...:)
bun ni senang aje nak dapat kat mana-mana....kalau rajin buat le sendiri....jika tak rajin macam kkida beli aje yang ready-made....hehe...
belah dua (jangan putus) dan steam dalam 5 minit...asalkan ia panas dan gebu....cukup...
kemudian assemblelah semua bahan-bahan tadi....kkida mulakan dengan sekeping cheese (optional), kemudian letakkan sosej...
 top with beef and beans gravy...kkida tambahkan cili sos...
 kemudian mixed tomato, cucumber and onion pickle
mayonnaise, sos lagi dan kkida taburkan sikit parmesan cheese....jika ada grated cheddar lagi sedap...dan
and enjoy you home-made steam bun sosej bun, mince beef onion gravy and mixed cucumber, tomato and onion pickle....hmmmm...kenyang dan pastinya sedap...:)))
please ignore mangkuk kkida yang retak seribu tu ye...:-]

6 comments:

  1. selamat petang..
    kalau terasa nak makan makanan org potih kena jengok sini.macam-macam ada..

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  3. sedapnye...
    tengok gambar dah berselera

    ReplyDelete
  4. betul tu kakna...jenguk-jenguk le selalu ye...tq....:)

    ReplyDelete
  5. aritu saya try buat mince gravy tu tp x jadi..memandangkan akk dah bg resepi kat sini nnti saya try buat lg folow resepi akk..mmg senang

    ReplyDelete