Monday, March 26, 2012

salad nenas dan apple merah

Salam,
hari isnin...selamat bertugas buat kalian....kkida macam nilah....mood menulis dan masak seolah ke laut je dua tiga hari ni....masak main celum-celam aje....makan apa yang ada...

hari sabtu lalu kkida gi minum kopi (macam le kat rumah takda kopikan, mesen bancuh kopi pun ada....hehe...:) dengan my sis kak jun from cupcakekasih...kami minum kat the Loaf  Subang Empire...mula-mula berat juga kkida nak kesitu....teringat kejadian meletup hari tu...tapi kak jun kata itu semua takdir....nak jadi kat mana pun jadi....
so, we all lepak-lepak kat the Loaf lama juga....tengok orang lalu lalang terutama anak-anak muda yang comel dan handsome belaka (sambil hirup kopi panas dan makan roti yg berbagai jenis dan rasa tu)...sambil memerhati gelagat anak muda...teringat pula kat diri sendiri ni pada usia yang sama...dulu kita takda can nak berlegar-legar seperti mereka sekarang ni...memang tak pandailah...sebabnya...pertama...memang takda duit masa tu dan kedua...shopping mall yang canggih seperti sekarang ni takda zaman kita belasan tahun dulu...hehe...ye ke...ntah...30 tahun dulu ada ke shopping mall yang best cam empire tu.....:)

...dan semalam kkida ajak hb dan anak keluar makan sambil menjamu mata kat one utama pula....lama sungguh kkida tak ke OU terutama ke JJ...semalam tengok dah jauh berubah betul keadaan JJ...pening juga kepala kkida kelmarin memikirkan bagaimana supermarket JJ boleh berada kat tempat sekarang ni....:)
wbp, seperti biasa jika hari minggu OU seolah tempat orang nak berperang, orang Kolumpo ni memang tak tau nak kemana bila hujung minggu....kesian pula bila fikirkan....kurangnya tempat riadah bersama keluarga menyebabkan shopping centre menjadi tumpuan...maka setiap hujung minggu bagi orang Kolumpo adalah masa untuk mengalirkan wang keluar dari poket setelah penat bekerja dan kumpulkan duit dari isnin hingga jumaat (kita yang tulis ni pun sama je...:)....dan yang untungnya pastilah tokeh kedai...

...dan seperti biasa sabtu dan ahad memanglah susah nak dapat parking kat mana-mana shopping mall...jenuh berlegar-legar pusing keliling baru jumpa....itu pun nasib-nasib je....
 dan pagi ni kkida pusing pula kat ikea dan ikano power centre sorang-sorang....cuba mengisi kebosanan dihati...nak menulis pun macam takda moood sangat-sangat....mampukah kkida pertahankan 1001resepi ni? dan ada ke yang akan 'nangis' jika kkida stop menulis kat blog ni?...hehe...taklah...perasan betol kkida nikan...:)

itu cuma bila mood down aje....tapi bila kkida ingatkan my mum selalu kata..."ida tu suka hangat-hangat tahi ayam je"...i.e...mula-mula panas lama kelamaan sejuk....:o)....maka kkida cuba lawan rasa hati ni....my sis kak jun juga kata jangan stop...dah ada ramai follower...bukan takda faedah langsung...dapat gak pahala sikit sebanyak berkongsi ilmu...buat kerana Allah...jangan tulis dan gossip hal orang sudah, nanti i/o nak dapat ganjaran...lain pula hasilnya...:-[

oklah kak jun...kita tengok camna nanti....ye...
ish!.....kkida ni kata mood menulis ke laut...tapi bila dah mula menulis....panjang berjela-jela....:)
nak cerita gambar atas ni pula...lama juga kkida mencari-cari mangkuk comel ni....beberapa kali kkida jengah ke ikea....dan kali ni baru ada....Alhamdulillah...so kkida pun hangkut le 10 biji...

mangkuk ni berukuran dalam secawan lebih sikit....boleh digunakan dalam oven dan microwave....sesuai untuk pudding, custard, cream caramel, soup, muffin dan macam-macam lagi....oleh kerana dah dapat mangkuk ni....maka terubatlah sikit mood kkida hari ni....nanti kkida akan make something guna bekas ni and share ngan youall ye....kalau anda nak beli mangkuk ni sila ke ikea...size ni ada tinggal sikit aje lagi...cepat sebelum habis....
dan untuk entri ni kkida hanya nak share salad yang sedap ni....kkida terjumpa dalam buku masakan kkida 1001easy short recipe....salad ni biasa aje....cuma kelainannya ialah ia menggunakan buah nanas dalam tin, apple merah, celery dengan daunnye sekali dan kobis....semua cincang kecil....nenas biar bentuk kiub (toskan sirapnya)....jika besar potong dua...
untuk dressingnya....campurkan mayonnaise dengan beberapa sudu jus nenas...tuangkan kedalam campuran sayur/buah dan gaul rata, sejukkan....hidang dengan grill chicken, sandwich, fish and chip...etc...sedapppp....:)

9 comments:

  1. Sedap, KKida. Kita pun selalu buat salad dressing macam ni cuma tak pernah pula guna kiub nenas dlm tin tu & campur air2nya sekali. Lain kali nak cuba.

    KKida tak payahlah berhenti menulis. Ilmu yang ada ni, insyaAllah.. org kata kalau dilempar ke laut akan menjadi pulau. Semoga segala sumbangan KKida dalam dunia maya ni ada ganjarannya dari Allah SWT.

    ReplyDelete
  2. mama...simpan kakak sikit salad ma...nakkkkk..LOOLLLLLLLLLLLLLLLL

    ReplyDelete
  3. thank you sari...insyaallah...selagi termampu kkida akan teruskan perjuangan ini...hehe...

    ReplyDelete
  4. nampak sedap salad tu..
    yelah kita dapat pahala tau kalo menulis dengan ikhlas huhu..
    don't stop sbb ramai pembaca setia

    ReplyDelete
  5. Menu diet tu kkida... ogyep nak diet, selalu tak kesampaian je.. Asyik masak.. pas tu asyik makan..

    ReplyDelete
  6. dont stop kkida...x terfikir pun kekdg masakan tu blh dipelbagaikn..terima kasih krn sudi berkongsi ilmu..

    ReplyDelete
  7. terima kasih fid atas kata semangat dari anda...:)

    ReplyDelete
  8. ogy...takyah dietlah...hehe...makan salad camni hari-hari pasti boleh slim...

    norish...demi kerana norish Insyaallah kkida akan cuba teruskan....tq...:)

    ReplyDelete