Tuesday, March 27, 2012

pizza mini dengan waffles

salam,
ollala...sedapnya dan ringkasnya....nak makan sedap sebenarnya tak susah....janji kena kretip...:)
contohnye seperti resepi pizza ringkas kkida ni...guna mana yang ada dalam peti sejuk aje...tak perlu nak menguli tepung untuk doh pizza....

pagi ni hujan dan bila hujan camni perut mula minta diisi....walaupun tak lapar....:)
mula ingat nak makan maggi aje...tapi kkida terjumpa ready made waffle ni...ntah bila beli pun tak ingat...since kkida nak makan something savoury dan taknak yang manis....so kkida guna waffle ni sebagai base untuk topping yang ringkas ini...maka jadilah mini pizza...ala-ala 1001resepi....
untuk cara dan bahannya anda boleh dapatkan idea dari foto-foto ini....senang aje nak cari semua bahan ni....kat kedai runcit dalam kampung pun ada jual...jika rajin buat le pizza base sendiri....jika tak ikut aje cara kkida ni....tak yah rajin sangat...hehe....
 waffle ni kecil ukurannya...selebar sekeping roti....
toppingnya kkida guna apa yang ada kat pantri....pineapple dan sardin selain bawang besar (hiris nipis, tomato puri dan grated cheese....
kkida drizzle sikit waffle ni dengan minyak dari kaleng sardin tu...tujuannya supaya ia tak soggy sangat bila letak bahan lain....kemudian sapukan dengan tomato puri....pasta sos pun boleh jika ada....
letakkan bawang besar hiris nipis, sardin  dan nanas tin....(anda boleh ubah bahan ikut selera sendiri...:)
 top with mozarella cheese dan bakar dalam oven selama 5 ke 7 minit pada suhu 200C....
 taburkan dry herbs jika suka (sebelum bakar)...
sedap juga waffle di jadikan pizza base....senang, mudah, ringkas dan yang pentingnya perut kenyang....dah masuk dalam tu depa pun tak kisah dah....bercampur gaul hingga semua setle....hehe....

13 comments:

  1. alaaa mama ni...kakak kt ofis mama masak sedap2...

    ReplyDelete
  2. sedapnye tgk piza waffle tu...kt umh dh lama ade stok waffle tu...tp xtau nk wt ape...ade resepi ni...bleh la tiru...tq kak resepi sedap tu...

    ReplyDelete
  3. Qasey,
    waffle tak semestinya makan manis...sebagai sandwich pun boleh...cuba nanti ya...:)

    ReplyDelete
  4. sedapnyer....nk try la....nyummm3...

    ReplyDelete
  5. wah2..senang dan kreatif la =)

    ReplyDelete
  6. assalamualaikum dan slmt berkenalan...

    pertama kali tgk pizza waffle ni sgt kreatif! boleh cuba ni :)

    ReplyDelete
  7. Maz, selamat berkenalan...:) and thank you semua dengan komen anda...really appreciate it...:)

    ReplyDelete
  8. boleh menang pertandingan kritip

    ReplyDelete
  9. Selalunya bila nak makan pizza segera for breakfast, saya guna roti sandwishes aje sebagai base, tak terfikir pulak nak guna waffle. Ini kena cuba ni...

    ReplyDelete
  10. NBK...sudah pasti...masak yang merapu tu mesti saya boleh menang...lol...

    ReplyDelete
  11. al, arkay...anda kena cuba...pastu suka...tapi kena makan on the spot ye...:)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...