Wednesday, March 28, 2012

oat, banana, honey dessert

teringat dessert yang kkida makan kat wadi hadramawt beberapa minggu lalu....semalam kkida cuba buat sendiri....main agak-agak je bahannya....sebenarnya tak susah pun...basically dessert tersebut menggunakan instat oatmeal, madu, pisang dan susu....
untuk resepi ini kkida hancurkan 2 biji pisang, kemudian masukkan 2 cawan instant oat, gaul rata...masukkan garam....masukkan susu sedikit-sedikit sehingga mendapat texture yang sesuai....boleh di scoop dengan sudu kecil....tuangkan atas bekas leper dan lebar...ratakan...

sejukkan dalam peti sejuk...tuangkan madu sebelum di hidang....
 taburkan dengan kacang pistachio jika suka...manisss, sejuk dan sedap....yum!
lapisan madu yang ok, ok gitu....hehe....barulah manis dan sedap rasanya....cubalah....:)
masyarakat timur tengah suka dessert yang sangat manis....itulah sebabnya saiz badan mereka sihat-sihat belaka....:-)

kkida teringat hb pernah cerita kat kkida ketika beliau mengerjakan umrah bersama ajwad beberapa tahun lalu...hb ada berbual dengan seorang Pak Arab yang bernikah kali kedua dengan seorang wanita Indonesia....

kata lelaki tersebut......"isteri pertama saya perempuan arab...badannya besarrrrr, suka makan unta....isteri kedua, indonesia...kecillll....bagussss"...:)))

terukkan....huhu....:[

1 comment:

  1. sedap nampak desert tu..
    tapi rasa nak makan but tak reti masak. So beli jelah kalo ada peluang jumpa desert ni kot.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...