Saturday, March 31, 2012

mee udang sungai dua vs mee udang kuala sepetang


mee udang sungai dua (atas) vs mee udang kuala sepetang
yang mana satu pilihan anda?

jika tanya kkida...??? jawapan nya di bawah sana....

mee udang kuala sepetang tu kkida makan lama dah...tahun 2010...tengoklah foto anak bongsu kkida tu...comel lagikan...kecillll....hehe...sekarang ni....hmmm....double in size...:-)
dia memang tak berapa nak makan lauk yang pelik-pelik sikit ni (pada pandangan dia....) jadi semua udang dalam mangkuk di letak ketepi...wbp, jangan bimbang...ada tukang makan yang lain....:)
apa yang menarik tentang mee udang ni ye?....sebab udang dalam mee tu mungkin....bagi penggemar udang mereka pasti akan teruja tengok udang dalam mangkuk tu...10 ekor...harganya jika udang bela...murah sikit...tapi jika udang laut....rm10 semangkuk (masa kkida makan tu...2010...sekarang ni kkida tak pasti kerana kkida hanya makan sekali tu je...)

masa balik dari hat yai hari tu kkida singgah sungai dua....nak rasa mee udang sungai dua pula kerana kkida dengar cerita mee udang sungai dua sangat sedap....wbp, warung yang kami plan nak singgah tu tutup (sebelah kanan jalan jika datang dari highway)...so kami ke depan sikit dan singgah makan mee udang warung lain...(sebelah kiri jalan)...

pendapat kkida? kkida suka mee udang kampung alma, bukit mertajam lagi....mee udang yang mertua kkida buat dan mee udang yang mak saudara hubby buat....even my own mee udang have more flavour compared to both mee udang atas sana tu....jika kkida buka kedai mee udang mungkin line q nya hingga nak sebatu...heheeeee....sorry kkida gurau aje...

kkida pun pelik....awat lah depa tak mau buat kuah mee tu biaq pekat sikit...ni cayaq sangat...dan tambahlah lebih perisa sikit...barulah ada ump!

since tak mau mee udang my hb order mee rebus....dia memang peminat mee rebus...tapi alangkah hampanya my dh....tiada bezanya kuah mee udang dengan kuah mee rebus...mereka guna kuah yang sama....bezanya i/o udang depa ganti dengan daging...dan tambah tahu goreng, cucuq pun depa tak letak....

ntahlah....kecewa gak rasanya....mee rebus selalunya kuah ubi dan lebih pekat....nampaknya sekali tu jelah kami makan kat situ....sama juga dengan mee udang kuala sepetang...

wbp...mereka tak heran...pelanggan tetap mari kerana orang sekarang semuanya lapar (my mertua selalu kata macam tu)...malas nak masak sendiri, mereka sanggup susah payah gi jauh-jauh kerana nak makan (macam menantu dan anak dia sendiri....:)...maka peniaga makanan memang tak perlu risau...berniaga makan apa pun memang untung zaman la ni...sentiasa ada permintaan...
 kkida order mee goreng ni....nak cuba....and this one ok...ada rasa....sedap juga...:)
apa yang kkida komen ni adalah pandangan kkida....cita rasa manusia lain-lain...even rambut pun tak sama hitam....inikan pula selera manusia...:-}

mee udang Sungai Dua
lokasi: kepala batas, pulau pinang
my food review: 3/5
servis: 3/5
environment: 3/5


mee udang kuala sepetang
lokasi: taiping
my food review: 2.5/5
servis: 3/5
environment: 2.5/5

11 comments:

  1. fuh nampak sedap dalam gambar mee udang dan resepi keundagan itu semua.
    tHanks

    ReplyDelete
  2. kak ida, saya pun rasa tak sesedap mana pun mee udang mak jah kuala sepetang tu.. kelebihan hanya pada udang yg banyak.kuah mmg cair sangat..indah khabar dari rupa..mee bandung muo lagi sedappp..bagi saya la..taste lain2 kan :)

    ReplyDelete
  3. Fardahila,
    mee bandung muar memang sedap...lain kali nak pi makan lagi...:)

    ReplyDelete
  4. sg dua punya nampak lagi pedas... laparrr lah macam ni..

    ReplyDelete
  5. Btl lal k.ida...kdg2 frust jgk bila gempak nya beria tp bila di try test....hermmm...hampa...lbh sedap buatan sendiri pastue kita buh la 20 ekor udang besar...hehe

    ReplyDelete
  6. Saya rasa kkida pergi kedai lain. Yang terkenal mee udang sg dua yang dekat dgn jambatan . Atau selepas jambatan sg . Dua2 belah kiri .

    Udangnya kita boleh pilih sendiri. Udang galah pun ada ...

    tapi saya suka mee udang pulau sayak

    ReplyDelete
  7. Chik Att, mungkin juga...tapi kedai yang famous tu tak buka hari tu...Insyaallah jika ada kesempatan kkida nak cuba makan kat kedai yang satu lagi tu.

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  9. salam kak ida...dulu sy belajar kat seberang perai..selalu makan mee udang kat area bm.... tp tak ingat kat mane..tp gerai tu dalam kampung je...setiap jumaat mesti pergi makan mee udang..sedap la..memang tak puas makan..

    ReplyDelete
  10. mee udang sungai dua original hanya satu kedai saja dekat tepi sungai...masuk dalam sikit lepas tmn desa murni...tempat dia tersembunyi sikit...klu mkn kt kedai tepi jalan dari highway sebelum trafic light tu...hanya kedai mi biasa sahaja...ramai org luar tersalah tempat....terus lepas trafic light n lepas jambatan sungai terus amik kiri.....

    ReplyDelete
  11. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...