Thursday, March 29, 2012

cili kering

salam,
kengkawan dah makan....kkida baru lepas sendawa...hehe...alhamdulillah...gendang gendut tali kecapi, kenyang perut senang hati...

dua hari ni kkida buat sambal tumis....memang kkida suka buat dan makan sambal tumis...sambal tumis apa pun tak kesah...asal sambal tumis...

entri kali ni kkida nak share dengan anda beberapa jenis cili kering yang kkida beli dari tesco dan kedai runcit berhampiran untuk projek sambal tumis kkida ni...tujuan kkida nak lihat perbezaan antara satu cili kering dengan cili kering lain bila dah jadi sambal tumis...mana yang lebih pedas dan yang kurang pedas...selama hari ni kkida tak pernah ambil tahu jenis cili kering, main capai dan campak je dalam troley....bila nak masak sambal baru perasan....kenapa cili ni warna camni? kenapa yang ni kurang pedas? yang ni cili jenis yang mana?....hmmmmm....

oleh itu untuk entri kali ni kkida nak review sikit jenis-jenis cili kering ni....lepas ni kkida tahu le cili mana nak beli, dan anda juga....:)
cili kering jenis ni pertama kali kkida tengok, beli kat kedai runcit berhampiran....rupanya sama seperti cili padi merah kecil tu....kkida tak pernah cuba cili kering jenis ni sebelum ini...dan semalam kkida buat sambal ikan tongkol guna cili ini....dan hasilnya....memang pedas berapilah....hehe...bagi yang suka pedas cili ni sesuai untuk anda....untuk kurangkan pedas kkida lebihkan asam dan gula.....tapi...pedas-pedas pun sodap....habis sambal ikan tongkol kkida semalam...memang best...
bawah ni pula adalah cili kering yang kkida sering beli dan paling senang dapat....jenis keriting...kkida suka cili kering ni sebab ia tak pedas sangat dan sesuai untuk buat sambal tumis....
warnanya pun kurang merah....ertinya kurang berapilah....mungkin sebab rupanya yang dah kecut dan mengerekot tu....hehe....macam orang tua gaklah....:))))
kkida guna cili blender dari cili kering ni buat sambal telur....memang favourite atmam le....dua biji telur sekali hadap...:)
cili kering jenis besar dan lebar ni paling jarang kkida beli....sebabnya rupa cili ni pelik sikit...jika pelik camni memang kkida tak berani nak cuba....wbp...since kkida nak bereksperimen maka kkida beli juga....bibik pun complain...katanya susah nak cuci cili ni....bukan main lagi...banyak komplen pula orang tua ni....hehe....

bila dah diblender cantik pula warnanya...taklah teruk sangat....
tengok...licin dan cantik rupanya bila dah di kisarkan...dan hasil dari sambal tumis udang yang kkida buat memang sangat sedap...mungkin sebab kkida yang buat tak...tu le sedap tu....heheeee....lain kali boleh beli lagi cili jenis ni....
 fuh! sedapnya sambal udang kkida ni...udangnye pula besar-besar....memang sangat sihatlah....
bawah ni juga adalah cili kering yang sering kkida guna....mungkin sebab rupanya yang lawa sikit....cili jenis ni sangat biasa orang guna...
dan juga kurang pedas...tengok le warnanya...pucat lesi...tak menarik langsungkan....tapi bila dah jadi sambal....podeh juga...dan pastinye sedap...sebab....kkida yang.........hehe...:)
kkida buat sambal terung campur dengan udang kepal/geragau sikit....sedapnye....memang ngam betul dua bahan tersebut di jadikan sambal....potong terung tebal dan goreng dalam minyak banyak, ketepikan...lepas tu tumis bawang dan lain bahan seperti biasa...bila cili dah berminyak masukkan udang kepal...akhir sekali masukkan terung....masak hingga kering dan naik minyaknya...aromanya...hmmm...membangkitkan selera...pasti membuatkan cik abang anda bertambah sayang...hehe...tak caya cuba buat sendiri...
cara kkida buat keempat-empat jenis sambal ni sama je...kkida tumbuk bawang merah dengan bawang putih...sama banyak hingga lumat....tumis hingga wangi...masukkan beberapa sudu cili blender...kuantiti terpulang...untuk kuantiti semua sambal kat atas ni kkida guna antara 3 ke 5 sudu besar cili blender....kacau hingga wangi...masukkan sedikit belacan dan air asam jawa...kacau sebentar...masukkan bawang besar potong bulat....kacau hingga wangi...

untuk sambal udang, kkida masukkan udang lebih kurang 2 minit sebelum diangkat...udang tak boleh masak lama, nanti hilang juicynya...telur kkida suka letak dalam mangkuk dan tuangkan sambal ke atasnya...ikan goreng dulu, ketepikan...bila sambal hampir nak masak baru masukkan ikan goreng dan gaul rata satu dua minit sebelum di angkat...sambal kena masak betul-betul hingga hilang bau cilinye...kalau tak memang tak sedaplah...semua cili kering kkida rendam dengan air mendidih dulu sebelum blender...

dan bawah ni kkida nak share dengan anda ayam masak green curry...sebenarnya green curry gravy tu kkida beli instant mix masa gi hat yai hari tu...beli kat tesco...ia halal dan ada tanda halal yang sah...
memang sedaplah green curry ni sebab pakar yang buat (thai people)

wbp...kkida tak dapat share resepi nye....hanya photo sahaja...:)

10 comments:

  1. Nampak sedap nyer sambal telur dan sambal udang. Bila nak jemput kita orang makan masakan kkida ni. Aduish terliur ni

    ReplyDelete
  2. salam kak...sambal tumis ,memang kegemaran
    Ramai orang.Ada sambal ngan nasi putih saja pon dah sedap,tambah lagi bubuh kicap lemak sikit,huuu..

    ReplyDelete
  3. Terima kasih kak ida berkongsi info... ^__^

    ReplyDelete
  4. ilham...betul tu...kkida takda lauk lain pun takpa asal ada sambal tumis atau sambal belacan...

    ReplyDelete
  5. mat....sama-sama...sharing is caring...:)

    ReplyDelete
  6. kak, kalo saya buat sambai terung dengan sotong kering sbb x mkn udang...pergh!!!!!mabeles

    ReplyDelete
  7. Terima kasih kak atas info ni.. Saya memang peminat sambal.. kalau takde memang tak sah.. :)

    ReplyDelete
  8. Tq kak. Tadi beli kat tesco. 1st time beli. Sekali masak! Pergh berapi!! Ni x makan lagi. Risau je x boleh telan. Nk prepare air sedap (sejuk) la before makan. Hoho. Anyway tanx sgt tips!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...