Sunday, February 19, 2012

super soft donut

salam pagi minggu,
banyak hari juga kkida tak berentri ye...mood untuk menulis blog semakin berkurang lately....ntah kenapa...:/ mungkin kurang cerita-cerita yang nak di kongsi...jika ada pun idea untuk menulis tu tiada....

pagi ni seperti biasa daddy and kids kayuh basikal di frim kepong....pepagi lagi mereka dah keluar...since tinggal sorang, kkida pun takdalah masak apa-apa for breakfast dan kkida sendiri pun rebus mee segera sahaja....kkida ni bukanlah peminat tegar maggi...sebulan mungkin sekali kkida jamah unhealthy noodle ni...hehe...
tapi kkida memang peminat donut....kalau tak rajin buat pasti kkida suka nak beli yang sedia di makan seperti dunkin donut atau JCo donut atau big apple donut...:)

beberapa hari lalu kkida ke Bagus Bakery Shop di Kota Damansara, Sungai Buloh...cawangan ni baru dibuka...
banyak jugalah baking ingredients boleh beli kat situ dan kkida terjumpa xanthan gum yang sejak sekian lama kkida mencari-cari....

tahu tak apa itu xathan gum? ia seperti baking powder atau soda....xanthan gum selalunya di campur kedalam bahan kek atau pastry yang menggunakan gluten free flour...kkida ingin cuba resepi donut dari buku resepi babycakes ini yang dah lama juga kkida beli (order online)...tapi tulah bahan-bahannya payah juga nak cari...sesetengah tempat je ada...oleh kerana nampak sedap sangat donut tu kkida ingin juga nak buat satu hari nanti...since dah ada xanthan gum ni bahan yang lain-lain tu mudah je nak dapatkan...:)


donut bawah ni bukanlah resepi babycakes...yang ni instant punya resepi...hehe....kkida beli donut mix flour kat Bagus Bakery....saja nak cuba...nak tengok apa hasilnya dan rasanya....cara bancuhannya senang sahaja....campur yis segera dan air sejuk je....

dan hasilnya...kkida dapat donut yang super soft and fluffy...mungkin tepung tersebut telah di campur dengan baking powder dan soda dan kemudian ditambah pula dengan ragi segera....double kembanglah donut tersebut jadinya....

bolehlah....jika nak cepat dan tak mau susah-susah....inilah penyelesaiannya....cepat di buat, cepat di masak dan cepat di makan....
kkida nak gi kenduri kawin jiran sebelah jap....kita sambung cerita lain hari ye...:)

3 comments:

  1. umie pun tgh wat donut ni..tengah rehat kan doh...

    ReplyDelete
  2. thanx a lot.....i'm looking for smthg fluffy

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...