Friday, February 10, 2012

healthy pancake

Assalamualaikum,
lama ke kkida tak bersiaran?....:)...pada saya terasa lama juga...walaupun kkida tak post sebarang entri tapi sekali-sekala kkida tetap jengah kemari....kata orang tempat jatuh lagi di kenang...inikan pula tempat bermain....kkida suka berkongsi dan menulis...tak kira mengenai topic apa...asalkan kkida dapat mencatatkan sesuatu yang terpahat dalam minda ini...

mengenai kesihatan....Alhamdulillah...perlahan-lahan dengan izin Allah swt kkida berharap akan kembali seperti sediakala...untuk berkongsi resepi dan cerita di blog ini...mungkin ia tak sekerap sebelumnya....kkida akan buat mana yang boleh dan termampu...lagi pun jika dilihat pada pola resepi kkida sebelum ini....hidangan dan cara masakan kkida tak jauh berbeza....kkida pasti anda yang sering berkunjung kemari juga telah tahu cooking style kkidakan...:)
ok, kkdia nak mulakan cerita makan-makan kkida setelah seminggu di tinggalkan ini dengan friday morning breakfast...since semua ahli rumah akan keluar ke tujuan masing-masing kkida pun masaklah lebih sikit....buat pancake, sausage dan telur setengah masak...biar mereka kenyang sampai ke tengahari...

cara kkida buat telur separuh masak kkida pernah share...sausage tu pula hanya gril...jika suka boleh stim atau rebus...dan pancake tu kkida buat lain sikit...tambahkan cereal, wheat dan apple sauce...memang sangat fluffy dan sedap...

resepinya:
1 cawan tepung all purpose
1 cawan tepung pancake pillsbury
1/2 cawan apple sauce
1 cawan cereal, kisar halus
1 sudu besar wheat germ
2 biji telur
3 sudu besar canola oil
1/2 cawan gula perang lembut
1 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh garam
3 sudu besar lemon juice
susu secukupnya...dalam 1 1/2 cawan...lebih kurang...
cara: mix all ingredients...kepekatan seperti membuat pancake biasa...
panaskan pancake pan dan spray dengan minyak....dan sendukkan pancake better...masak kedua belah dan hidang panas dengan maple syrup, butter, jam dan fresh fruits...
p/s apple sauce boleh beli dari pasaraya seperti cold storage...

6 comments:

  1. kkida dah sihat ke?...penuh meja nampak....:)

    ReplyDelete
  2. As salam KKida. Semoga segera sembuh ya :)

    ReplyDelete
  3. salam Aunty Ida..
    i've been your silent reader je selama ni..
    been your follower since 2007..blog Aunty adalah blog masakan pertama yg saya kenal..
    bagi saya, blog aunty is the best among cooking blog yg ada..sy byk belajar masak mcm2 dari Aunty.tq so much:)
    i just want u to know..ramai di luar yg mendoakan kesihatan Aunty n berharap Aunty cepat sembuh!
    take care ya..semoga cepat sihat sihat n aktif blogging seperti sedia kala..slm syg from Mansoura Egypt:)

    ReplyDelete
  4. Assalam KKida...waaaah pancake yg fluffy mcm ni, mesti nak kena cuba nih..letak kisaran cereal mst best...thanks for sharing ya kak...nnt kita try, kita bgtau eks.. :)

    ReplyDelete
  5. salam,
    khairiah...kkida ok...makin sihat...tq

    OO...thanks atas doa tu...:)

    SyazD,
    sayu pula hati auntie bila baca komen anda tu...jauhnye SyazD belajar...kalau anak auntie Hani masih di sana pasti macam SyazD juga...semuga berjaya mengejar cita2...

    Salam Ummi...sama-sama...:)

    ReplyDelete
  6. hehe..memang tengah feeling2 pun Aunty masa type komen tu;P tapi sumenya benar belaka..:)

    sy pernah terserempak dgn anak Aunty dlm U..sbb pernah tgk gmbr dia dlm blog kan, so kenallah.hee.tp sy xtego la pulak masa tu.mesti dia pelik kan,tetiba kenal.hehe

    terima kasih atas doa itu..n semoga Aunty sihat2 selalu kay?:)

    ReplyDelete