Thursday, February 16, 2012

crispy waffle

salam,
jumaat hadir kembali...malam yang penuh dengan rahmat...selalunya malam jumaat di tempat kkida ni masjid dan surau adakan majlis tahlil, yaasiin dan kenduri kecilan...nasi lemak bungkus, roti canai dan sekali-sekala kenduri nasi biryani dsbnya...memang macam tulah suasana kampung, sentiasa happening dan ceria berbanding suasana perumahan dalam taman...:)

oklah berbalik kepada foto yang kkida upload kat entri ni...
...sebenarnya sejak kkida beli belgian waffle maker ni kkida terus mencari dan mencari resepi waffle yang sedap...makna sedap pada kkida ialah bahagian luarnya crunchy, moist di dalam...tidak liat...

pagi tadi kkida cuba lagi cari resepi waffle seperti yang kkida teringin nak buat....sebenarnya kkida suka waffle A&W...sangat crispy bahagian luarnyakan...:)...jika dapat resepi waffle A&W tu bestnye....

btw....dalam mencari-cari tadi kkida terjumpa beberapa tips...kkida pun cuba buat waffle seperti resepi dan tips tersebut dan Alhamdulillah...texture waffle much better berbanding dengan waffle yang pernah kkida buat sebelum ini....petuanya adalah dengan mencampurkan sedikit tepung jagung dan putih telur di pukul dulu hingga kembang sebelum di tuangkan kedalam waffle batter...
ini resepi waffle yang kkida buat petang tadi...

campurkan/ayak dalam satu bekas:
3/4 cawan all purpose flour
1/4 cawan tepung jagung/constarch
1/4 cawan wheatgerm (optional)
1/2 sdk garam
1/2 sdk baking powder
1/4 sdk baking soda
(gaul rata)
dalam bekas yang lain campurkan:
3/4 cawan buttermilk
1/4 cawan susu
1 biji kuning telur
6 sudu besar vegetable oil
(gaul rata)
pukul 1 biji putih telur hingga kembang dalam mangkuk kecil (guna hand mixer)...masukkan 1 sudu besar gula dan 1/2 sudu teh esen vanila...
tuangkan bahan liquid kedalam campuran tepung...gaul rata...kemudian kaupkan putih telur kedalam waffle batter dan gaul asalkan bercampur sahaja...
panaskan waffle maker/griddle...tuangkan batter dan masak hingga kekuningan....hidang ketika masih panas dengan butter dan syrup...
crunchy and yummy...best...:)
 kkida nak share photo yang sangat unhealty tapi mampu membangkitkan selera ini...hehe...
since buah nangka muda lebih hari tu ada lagi, kkida gulaikan dengan mutton...heheeee....memang hb suka...tapi tulah...tak boleh le selalukan...tips untuk kari kkida ialah....kkida suka campur kerisik dalam apa juga kari berasaskan daging dan ayam...memang lain rasanya kari di campur kerisik...pasti lebih sedap dan lebih le kolesterolnye....:D
oklah..dah tengah malam ni....Insyaallah jika ada kesempatan kkida berntri lagi...selamat malam dan selamat beristirehat di hujung minggu....:)



10 comments:

  1. wafer maker/griddle tuh nak bli kat mane ye? and how much it cost?

    makan dengan whipped cream is my fav! nyummm

    ReplyDelete
  2. cantik pulak waffle tu bila bulat..kalau bagi orang makan mesti lagi sedap

    ReplyDelete
  3. sis , mana ye sis beli wafer maker tu ? susah la nk dpt kan w.maker tu

    ReplyDelete
  4. beli masa gi holiday ke Perth last december...kat malaysia takda jual...puas cari...unless online mungkin ada...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kkida...
      Selama ni sy adalah salah seorg drp ratusan ribu silent reader blog akak nie... ;)
      Just nak share yg sy ada beli waffle maker brand Takada yg sy jumpa di Mydin setelah puas mencari di serata pusat mmbeli belah, kdai elektronik dsbnya. Sy beli dgn harga rm59 (kalo x silap). Xtaulah cap ayam ke bkn tp sy pegang pd ckp akak yg pnting kita kena cuba...jd xjd itu no 2 ;))
      Setelah bbrapa kali bt waffle mggunakan maker Takada ni & dgn ikut rcp akak mmg menjadi wafflenya. Mmg sedap & liciinnnn. So kalo ada knkwn yg ada jmpa waffle maker brand lain hrp sudi kongsikan ye. Bye!

      Delete
  5. kak... boleh tunjuk rupa belgium wafer tu? setahu saya ada setengah wafer maker oversea ni xboleh pakai kat malaysia sbb volt nyer atau hal lain sy xpasti. betul ker kak.

    ReplyDelete
  6. yatt, akak tak pasti...tapi yg akak beli ni ok je...

    ReplyDelete
  7. salam...

    saya ada terjumpa link ni. dia ada jual waffle maker.cuba2 lah jenguk.

    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=391301200933102&set=a.391295577600331.88084.371099876286568&type=1&theater

    harap membantu yer.

    ReplyDelete
  8. kadang resep sama apa yg kita buat belum tentu hasil nya sama.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...