Wednesday, February 1, 2012

cream cheese biscuit

salam,
dua hari tak share resepi....rasa seperti satu kekurangan pula kerana itulah routinenya sejak kebelakangan ini...

pagi tadi kkida buat biskut ni...ia seperti scone...cuma di panggil biskut...resepi asal menggunakan buttermilk...wbp kkida takda buttermilk, maka kkida ubah suai guna sour cream mix dengan susu...

bahan-bahannya seperti ini
3 cawan tepung pastry
1 cawan susu
1/2 cawan sour cream
3 sudu besar gula
2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh baking soda
1 sudu teh garam
4 oz cream cheese
...mix sour cream dengan susu...
chop cream cheese....
mix all ingredients dalam satu bekas....kemudian ramas sikit cream cheese dengan tepung....tuangkan liquid dan mix sehingga mendapat seketul doh...jangan uli lebih-lebih...
taburkan tepung atas papan uli dan letakkan doh...tekan-tekan doh dengan tapak tangan sehingga kepada 1/2 inci ketebalan...
terap bulat besar macam ni....taburkan dengan gula kasar...
bakar pada suhu 200C selama 14 minit....
nyam...nyam....sedap makan panas-panas...
sapu dengan sedikit butter dan jam...atau blueberry filling atau kaya atau peanut butter atau apa sahaja manisan yang anda suka....
selamat mencuba....:)


9 comments:

  1. macam scone kan..bestnya dapat resepi ni..nanti leh try tp nak kena cari tepung pastry tu x penah jumpe lagi..thanks kkida share resipi..

    ops, salam perkenalan kak.. :)

    ReplyDelete
  2. sedapnye!!! nak try jugaklah!
    btw, salam perkenalan ye kak? mak saye yg kenalkan blog akak ni kat saye :)

    ReplyDelete
  3. As salam KKida. Hopefully KKida sihat :-)

    Wah! Best resepi ni KKida.. Keep resepi ni dulu ;-)

    ReplyDelete
  4. Kak Idda,
    cream cis tu guna apa apa boleh ker..ada cis yang terbongkang kat sebok tu tak tau nak buat aper..hihihihi

    ReplyDelete
  5. salam kak ida..tepung pastry tu mcm mana ekk?musykil sungguh ni.. ;)

    ReplyDelete
  6. salam perkenalan kak. dah lama gak saya menjenguk 'rumah' akak ni. baru nak bersuara... guna tepung gandum biasa tak bole ke kak? saya tak pernah beli tepung pastri. lain2 tepung (superfine, high protin, red rose) ada la kat rumah saya. bole guna tak superfine ganti tpg pastri? makasih. saya suke jenguk kat sini.

    ReplyDelete
  7. lupa plak nak tanya, tepung pastri tu rasanye ada jual kat cold storage kot. tp bila plak nak g sana. bole kak bgtau selain scone ni, tepung ni bole wat apa? tenkiu kak

    ReplyDelete