Wednesday, February 22, 2012

bengkang ubi kayu

Assalamualaikum,
selamat pagi kawan-kawan....:)
eh! kkida ok ke hari ni....rajin pula update blog....hehe....
hari ni kkida ok....sebab tu kkida rajin buat bengkang ubi kayu ni semalam....sedaaaap sangat...
jika ubinye cantik pasti bengkangnya pun sedap...tambah pula resepinya pun dari sumber yang sangat-sangat boleh dipercayai....

semalam kkida jengah ke blog DTS...bila tengok aje bengkang ubi kayu mat yang yummy tu baru kkida teringat ada ubi kayu beli kat pasar minggu hari tu...baca bahan dan cara buatnya...ish! simple aje rupanya nak buat kueh bengkang ni....kkida ingat payah bebeno...tu le yang tak pernah teringat nak buat tu....hehe....

thanks mat for the recipe...memang sedap dan pasti kkida akan keep the recipe dan turunkan hingga ke anak cucu kelak...:)

jika nak cuba ini resepinya yang kkida perolehi dari blog DTS
500g parutan ubi kayu
(kkida guna food processor aje....potong ubi kayu kecil-kecil dan blend hingga hancur...kemudian baru timbang)
70g kelapa parut putih
200g gula halus (kkida kurangkan sikit gula...takut manis sangat...:)
2 sudu besar mentega cair
1/2 sudu kecil garam
2 sudu besar esen vanilla

250ml santan pekat
2 biji telur
pewarna kuning

cara membuatnya:
1) campurkan ubi kayu dan kelapa parut dalam mangkuk besar
2) campurkan lain-lain bahan dalam mangkuk berasingan dan pukul sebati hingga gula hancur...kemudian tuangkan bahan liquid ke dalam campuran ubi kayu dan kelapa....gaul rata...
3) tuangkan batter kedalam bekas yang telah di sapu dengan minyak atau majerin atau butter...jika boleh guna bekas kaca atau non-stick baking pan...kkida ikut cara mat semalam guna aluminium foil...tapi mungkin kerana kandungan gula yang tinggi, bengkang melekat pada foil tersebut...pada pendapat kkida lebih baik jangan guna aluminium foil...takut tak perasan sebab ia pasti akan terkoyak kecil dan melekat pada bingka....takut termakan sekali....bahaya pula terutama pada kanak-kanak...:)
4) bakar pada suhu 190C antara 50 minit ke satu jam...kkida bakar biasa sehingg 45 minit...kemudian ubah kepada gril sehingga bahagian atas keperangan...lagi perang lagi sedap...:)
btw, inilah rupa bengkang kkida....taklah selawa bengkang dari dapur tanpa sempadan...tapi rasanya pasti tak larikan....:)

selain bengkang...since ada lebih ubi kayu...kkida rebus dan buat cucur goreng ubi kayu ni...selepas ubi dah direbus empuk, hancurkan atau blender, tambahkan kelapa, gula dan garam...bulat-bulatkan dan goreng dalam minyak panas (deep fry)
ubi kayu ni memang sedap di makan....tapi tunggulah...jap lagi...hihi............:o



Sunday, February 19, 2012

super soft donut

salam pagi minggu,
banyak hari juga kkida tak berentri ye...mood untuk menulis blog semakin berkurang lately....ntah kenapa...:/ mungkin kurang cerita-cerita yang nak di kongsi...jika ada pun idea untuk menulis tu tiada....

pagi ni seperti biasa daddy and kids kayuh basikal di frim kepong....pepagi lagi mereka dah keluar...since tinggal sorang, kkida pun takdalah masak apa-apa for breakfast dan kkida sendiri pun rebus mee segera sahaja....kkida ni bukanlah peminat tegar maggi...sebulan mungkin sekali kkida jamah unhealthy noodle ni...hehe...
tapi kkida memang peminat donut....kalau tak rajin buat pasti kkida suka nak beli yang sedia di makan seperti dunkin donut atau JCo donut atau big apple donut...:)

beberapa hari lalu kkida ke Bagus Bakery Shop di Kota Damansara, Sungai Buloh...cawangan ni baru dibuka...
banyak jugalah baking ingredients boleh beli kat situ dan kkida terjumpa xanthan gum yang sejak sekian lama kkida mencari-cari....

tahu tak apa itu xathan gum? ia seperti baking powder atau soda....xanthan gum selalunya di campur kedalam bahan kek atau pastry yang menggunakan gluten free flour...kkida ingin cuba resepi donut dari buku resepi babycakes ini yang dah lama juga kkida beli (order online)...tapi tulah bahan-bahannya payah juga nak cari...sesetengah tempat je ada...oleh kerana nampak sedap sangat donut tu kkida ingin juga nak buat satu hari nanti...since dah ada xanthan gum ni bahan yang lain-lain tu mudah je nak dapatkan...:)


donut bawah ni bukanlah resepi babycakes...yang ni instant punya resepi...hehe....kkida beli donut mix flour kat Bagus Bakery....saja nak cuba...nak tengok apa hasilnya dan rasanya....cara bancuhannya senang sahaja....campur yis segera dan air sejuk je....

dan hasilnya...kkida dapat donut yang super soft and fluffy...mungkin tepung tersebut telah di campur dengan baking powder dan soda dan kemudian ditambah pula dengan ragi segera....double kembanglah donut tersebut jadinya....

bolehlah....jika nak cepat dan tak mau susah-susah....inilah penyelesaiannya....cepat di buat, cepat di masak dan cepat di makan....
kkida nak gi kenduri kawin jiran sebelah jap....kita sambung cerita lain hari ye...:)

Thursday, February 16, 2012

crispy waffle

salam,
jumaat hadir kembali...malam yang penuh dengan rahmat...selalunya malam jumaat di tempat kkida ni masjid dan surau adakan majlis tahlil, yaasiin dan kenduri kecilan...nasi lemak bungkus, roti canai dan sekali-sekala kenduri nasi biryani dsbnya...memang macam tulah suasana kampung, sentiasa happening dan ceria berbanding suasana perumahan dalam taman...:)

oklah berbalik kepada foto yang kkida upload kat entri ni...
...sebenarnya sejak kkida beli belgian waffle maker ni kkida terus mencari dan mencari resepi waffle yang sedap...makna sedap pada kkida ialah bahagian luarnya crunchy, moist di dalam...tidak liat...

pagi tadi kkida cuba lagi cari resepi waffle seperti yang kkida teringin nak buat....sebenarnya kkida suka waffle A&W...sangat crispy bahagian luarnyakan...:)...jika dapat resepi waffle A&W tu bestnye....

btw....dalam mencari-cari tadi kkida terjumpa beberapa tips...kkida pun cuba buat waffle seperti resepi dan tips tersebut dan Alhamdulillah...texture waffle much better berbanding dengan waffle yang pernah kkida buat sebelum ini....petuanya adalah dengan mencampurkan sedikit tepung jagung dan putih telur di pukul dulu hingga kembang sebelum di tuangkan kedalam waffle batter...
ini resepi waffle yang kkida buat petang tadi...

campurkan/ayak dalam satu bekas:
3/4 cawan all purpose flour
1/4 cawan tepung jagung/constarch
1/4 cawan wheatgerm (optional)
1/2 sdk garam
1/2 sdk baking powder
1/4 sdk baking soda
(gaul rata)
dalam bekas yang lain campurkan:
3/4 cawan buttermilk
1/4 cawan susu
1 biji kuning telur
6 sudu besar vegetable oil
(gaul rata)
pukul 1 biji putih telur hingga kembang dalam mangkuk kecil (guna hand mixer)...masukkan 1 sudu besar gula dan 1/2 sudu teh esen vanila...
tuangkan bahan liquid kedalam campuran tepung...gaul rata...kemudian kaupkan putih telur kedalam waffle batter dan gaul asalkan bercampur sahaja...
panaskan waffle maker/griddle...tuangkan batter dan masak hingga kekuningan....hidang ketika masih panas dengan butter dan syrup...
crunchy and yummy...best...:)
 kkida nak share photo yang sangat unhealty tapi mampu membangkitkan selera ini...hehe...
since buah nangka muda lebih hari tu ada lagi, kkida gulaikan dengan mutton...heheeee....memang hb suka...tapi tulah...tak boleh le selalukan...tips untuk kari kkida ialah....kkida suka campur kerisik dalam apa juga kari berasaskan daging dan ayam...memang lain rasanya kari di campur kerisik...pasti lebih sedap dan lebih le kolesterolnye....:D
oklah..dah tengah malam ni....Insyaallah jika ada kesempatan kkida berntri lagi...selamat malam dan selamat beristirehat di hujung minggu....:)



Friday, February 10, 2012

healthy pancake

Assalamualaikum,
lama ke kkida tak bersiaran?....:)...pada saya terasa lama juga...walaupun kkida tak post sebarang entri tapi sekali-sekala kkida tetap jengah kemari....kata orang tempat jatuh lagi di kenang...inikan pula tempat bermain....kkida suka berkongsi dan menulis...tak kira mengenai topic apa...asalkan kkida dapat mencatatkan sesuatu yang terpahat dalam minda ini...

mengenai kesihatan....Alhamdulillah...perlahan-lahan dengan izin Allah swt kkida berharap akan kembali seperti sediakala...untuk berkongsi resepi dan cerita di blog ini...mungkin ia tak sekerap sebelumnya....kkida akan buat mana yang boleh dan termampu...lagi pun jika dilihat pada pola resepi kkida sebelum ini....hidangan dan cara masakan kkida tak jauh berbeza....kkida pasti anda yang sering berkunjung kemari juga telah tahu cooking style kkidakan...:)
ok, kkdia nak mulakan cerita makan-makan kkida setelah seminggu di tinggalkan ini dengan friday morning breakfast...since semua ahli rumah akan keluar ke tujuan masing-masing kkida pun masaklah lebih sikit....buat pancake, sausage dan telur setengah masak...biar mereka kenyang sampai ke tengahari...

cara kkida buat telur separuh masak kkida pernah share...sausage tu pula hanya gril...jika suka boleh stim atau rebus...dan pancake tu kkida buat lain sikit...tambahkan cereal, wheat dan apple sauce...memang sangat fluffy dan sedap...

resepinya:
1 cawan tepung all purpose
1 cawan tepung pancake pillsbury
1/2 cawan apple sauce
1 cawan cereal, kisar halus
1 sudu besar wheat germ
2 biji telur
3 sudu besar canola oil
1/2 cawan gula perang lembut
1 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh garam
3 sudu besar lemon juice
susu secukupnya...dalam 1 1/2 cawan...lebih kurang...
cara: mix all ingredients...kepekatan seperti membuat pancake biasa...
panaskan pancake pan dan spray dengan minyak....dan sendukkan pancake better...masak kedua belah dan hidang panas dengan maple syrup, butter, jam dan fresh fruits...
p/s apple sauce boleh beli dari pasaraya seperti cold storage...

Monday, February 6, 2012

best F & B blog...



terima kasih kepada anda yang telah meluangkan masa mengundi blog ini....thanks so much....:)



salam buat semua...

Assalamualaikum,
Alhamdulillah, kkida rasa lebih sihat hari ni....lama sangat tak jengah kemari...walhal tak sampai seminggu pun lagi...:)....terima kasih pada mereka-mereka yang mendoakan kesihatan kkida....dan bagi kkida sendiri ia umpama halilintar yang menyambar diri ini....tak perlulah kkida ceritakan secara terperinchi apa yang telah terjadi, cukuplah setakat kkida ingati kepada anda....sakit itu datang tanpa di undang....nyawa itu ibarat di hujung tanduk....hari ini kita sihat....belum tahu lagi esuk lusa....ingatlah segala apa yang kita lakukan ini hanyalah semata-mata kerana Allah swt....niat agar ia mampu memberikan manafaat dan kebaikan pada semua....

Insyaallah jika keadaan mengizinkan dan kkida benar-benar sihat seperti sediakala....kkida akan sambung menulis dan akan terus berkongsi resepi....jika tidak...biarlah keadaan yang menentukannya......

Wassalam,
kkdia @ 1001resepi



Wednesday, February 1, 2012

cream cheese biscuit

salam,
dua hari tak share resepi....rasa seperti satu kekurangan pula kerana itulah routinenya sejak kebelakangan ini...

pagi tadi kkida buat biskut ni...ia seperti scone...cuma di panggil biskut...resepi asal menggunakan buttermilk...wbp kkida takda buttermilk, maka kkida ubah suai guna sour cream mix dengan susu...

bahan-bahannya seperti ini
3 cawan tepung pastry
1 cawan susu
1/2 cawan sour cream
3 sudu besar gula
2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh baking soda
1 sudu teh garam
4 oz cream cheese
...mix sour cream dengan susu...
chop cream cheese....
mix all ingredients dalam satu bekas....kemudian ramas sikit cream cheese dengan tepung....tuangkan liquid dan mix sehingga mendapat seketul doh...jangan uli lebih-lebih...
taburkan tepung atas papan uli dan letakkan doh...tekan-tekan doh dengan tapak tangan sehingga kepada 1/2 inci ketebalan...
terap bulat besar macam ni....taburkan dengan gula kasar...
bakar pada suhu 200C selama 14 minit....
nyam...nyam....sedap makan panas-panas...
sapu dengan sedikit butter dan jam...atau blueberry filling atau kaya atau peanut butter atau apa sahaja manisan yang anda suka....
selamat mencuba....:)