Wednesday, January 25, 2012

sweet red potato chips

salam,
terima kasih kepada semua vote yang datang 'mencurah-curah'....:)
nampakya seperti cerah harapan kkida untuk mendahului kategori ini....Insyaallah...semuga ia akan menjadi kenyataan dan dengan bantuan kalian follower blog dan fb 1001resepi...thank you very very much ye...:)))
ok....sebenarnya kkida ada masalah internet kat rumah...semalam kkida beronline dengan daily rate wifi melalui handphone....ntahlah kkida pun tak faham nak cerita macam mana....semua tu anak kkida ajwad yang tolong buatkan....maknye ni memang blurr sikit bab-bab ni....tau menaip blog je....hehe....
ni kkida 'lari' jap ke office hubby...till today orang tm unifi dok berdolak dalik...kejap kata nak datang...kita tunggu depa tak datang....lepas tu bila kita keluar baru depa nak datang....jika ada produk yang sama yang lebih efficient memang kkida tak hingin lah berurusan dengan tm ni....memang dari dulu hingga kini servis depa tak bagus...mengabiskan bil telephone kita aje berulang-kali call...bila kita bising-bising telephonis tm tu akan biarkan kita kat line....hingga kita bosan dan letak telephone....terukkan...

jika ikut nak tulis pasal rasa tak puashati ni berkajang-kajang kerotas....tapi no point...sabar jelahkan....memang itu stail orang kita bekerja....nak wat camna....

jomlah kita cerita pasal resepi pulak....kkida nak share resepi yang teramat mudah dan simple dan cepat di masak dan sedap di makan ini....jika dah jemu makan potato chips...mai kita cuba guna keledek merah yang manis ni untuk ganti kentang goreng biasa....
berbanding kentang....keledak memang semula jadi manis....makan camtu je pun memang sedap...sebenarnya banyak cara untuk masak sweet potato ni....kita je yang kurang arif...balik-balik buat goreng keledek atau kulit cobadak selain campur dalam bubur caca...jika kita tengok kat internet ada berbagai cara mat saleh masak dengan bahan ini....kkida pun nanti pelan-pelan nak cuba resepi yang berlainan menggunakan bahan keledek ini....
untuk resepi ni jika boleh guna keledek merah....jika takda keledek putih pun ok...cari yang bentuknya memanjang...bolehlah slice panjang-panjang supaya rupanya menyerupai potato chips...cuci bersih kemudian lumurkan dengan tepung gandum biasa....letak dalam penapis dan ketuk-ketukkan untuk kurangkan tepung yang melekat pada chip keledek tersebut....
panaskan minyak banyak untuk deep fry....goreng chip keledek hingga keperangan....angkat dan toskan...taburkan garam dan serbuk cili dan gaul rata...makan ketika masih panas dicicah dengan sourcream dan sos cili manis...taburkan daun bawang yang di cincang halus....
potato chip yang atas tu kkida goreng kurang lama...jadi warnanya lighter berbanding chips photo terakhir ini...boleh le buat untuk minum petang atau side dish untuk grill chicken, lamb chop, fish and sweet potato chip atau makan camtu aje....selamat mencuba....

8 comments:

  1. Salam Kak Ida, memang menarik betul masakan kat sini. Dah lama intai dari jauh ni, memang jauh pun. Salam dari dapur di London. Jemput singgah ya :-

    http://dapurmoden.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. salam kak ida, nak buat lah kita ada japanese sweet potato kat fridge :-)

    ReplyDelete
  3. as-salam
    wow!!blh dicuba ni..npk sedap..

    ReplyDelete
  4. tak sabar nk buat jgk..tunggu resepi..camne nk vote blog akak?

    ReplyDelete
  5. ringkas ye...
    kakna dah vote untuk ida.

    ReplyDelete
  6. salam Anna...Insyaallah kkida akan jengah nanti....:)

    thanks kakna....:)

    terima kasih semua...jika suka dengan cara masakan kkida jangan lupa vote ye....:)

    ReplyDelete
  7. salam kak ida..
    anak sy suka mkn kentang grg..nak try lak keledek ni..sy da vote kak ida ye..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...