Tuesday, January 10, 2012

salisbury steak pie

hmmmm....mudah dan senangnya....sambil pejam mata pun boleh buat....hehe....

semalam kkida test pie maker ni....dan hasilnya....kkida dapat pie yang sangat perfect bentuknya....kkida guna semua bahan instant je...

pie maker ni kkida beli kat harvey norman, joondalup, perth tempoh hari....kkida tak pasti kat KL ada jual ke tidak!...so far belum pernah nampak lagi kat mana-mana electrical shop...beberapa hari lalu kkida gi harvey norman ikano power centre dan cuba tengok kot ada jual...tapi memang sah takda...hmmm...rasa ralat le pulak kkida nak tulis entri ni....dapat share info ajelah...sorry ye!

kkida teringat juga nak beli extra dan bawa balik untuk hadiahkan (GA) pada my blog follower yang banyak membantu perkembangan blog kkida ni...tapi tulah...kkida tak pasti...takut nanti macam bagus je beli extra, tetiba sampai rumah....hampeh...dah le bawak dari jauh...

tapi rupanya...'alah beli menang memakai'...huhu...rugi le pulak rasanya tak hangkut lebih hari tu....takpa, nanti kita buat rombongan kak limah ke perth....nak tak? sapa nak ikut angkat tangan....:)....kkida boleh jadi ketua rombongan...boleh arrange accomodation dll....kita ambik tiket airasia yang murah-murah tu...hihi....

bebalik kepada cerita pie maker ni...jika anda ada kawan atau sedara mara yang tinggal kat perth atau bahagian lain australia cuba minta bantuan mereka untuk beli dan poskan...murah je...masa kkida beli hari tu ada sale kat harvey norman...A$39 only...kalau convert to RM pun baru seratus lebih....

jika bukan sale mungkin harganya sekitar A$70 to A$80....tapi memang bebaloilah...mahal sikit pun ok...dapat pie yang fresh dan ikut citarasa kita sendiri....kalau beli frozen pie pun tak murah....lepas tu intinya belum tentu sedap...:)
untuk pie filling...kkida guna marina salisbury steak....seperti foto atas...defrostkan terlebih dahulu sampai lembut...kemudian hancurkan....
untuk bahagian bawah pie kkida guna shortcrust pastry....lebih sesuai berbanding puff pastry...sekeping pastri boleh dapat 4 keping pie base...
defrostkan pastry dan terapkan dengan acuan yang di sertakan sekali dalam kotak pie maker...bentukkan supaya menjadi seperti mangkuk (foto bawah)...letakkan ke dalam acuan pie yang telah di preheatkan terlebih dahulu....
letakkan inti/filling pilihan anda...kkida letak daging dulu kemudian cheese mozarella dan topkan dengan daging...(cheese tengah-tengah)...
terapkan puff pastry..(kkida guna brand pampas) dengan acuan yang tersedia...letakkan pastry supaya menutupi inti pie...tutup pie maker dan biarkan ia masak...sekitar 7,8 minit....lampu hijau akan menyala menandakan pie boleh di keluarkan dari pie maker....ulang proses yang sama...
selepas 8 minit...inilah rupa pie yang telah masak....cantik bentuknya dan masak hingga kedalam...tak perlu risau takut daging mentah....berbanding buat pie cara biasa....cara ini menghasilkan pie yang kemas dan paling utama tak nyusahkan kita....hehe...
lihatlah pie segera kkida....yummy....
since ada otak-otak dalam freezer...kkida guna sebagai filling juga....so jadi le pie otak-otak dan udang ....hehe....itulah trademark. kkida....instant lady...atau pun kkida instant...instant pun takpa asal sedap...:)

19 comments:

  1. cantik pie nye...jauh kak ida beli maker..

    ReplyDelete
  2. Assalam Kak Ida, cantiknya pastry maker tuh...siap berkelim kat tepi...kat mana nak cari ni kak Ida...waaah terangsang tekak nak makan...hehe

    ReplyDelete
  3. Ummi,
    jom kita gi perth nak tak...hehe...
    kat sana macam-macam ada...untuk orang yang suka masak cam kita ni memang heavenlah...:)

    ReplyDelete
  4. Assalam kak ida... bestnya pki maker tu hari2 leh buat pie mcm tu tapi syg jauh benor tempat nk shoping maker tuuu..huhu..

    ReplyDelete
  5. senang dimasak sedap dimakan..nyum nyumm..^_^

    ReplyDelete
  6. As salam Kak Ida...
    menarik sungguh tgk pie maker tuh.. senang betul... brapa kak ida beli? Ada jual di Msia ke?

    ReplyDelete
  7. bestnyerr kk ida..kl de rombongan cik limah g perth nak ikut ya..hehe

    ReplyDelete
  8. kkida ada letak link kat fb 1001resepi...cuba lah order dari website tu...:)

    ReplyDelete
  9. Tergoda sudahh.....nampak sempurna sangat....

    ReplyDelete
  10. Tak tau plak ada pie maker ni..very interesting, nak cuba la guna pastry pampas tu...selalu nampak kat supermarket tp tak berani nak beli...P)

    ReplyDelete
  11. kkida ingat nak bawa balik satu kat mat hari tu...tapi takut pula tak jadi pienya...takpa nanti kita gi lagi...:)

    ReplyDelete
  12. nur...cantik pie guna pastry ni...bawah guna shortcrust dan atas puff pastry...

    ReplyDelete
  13. senangnya nak buat pie bila ada alat mcm ni...huhuuhuh...kalau la kat msia ada jual...hari2 blh buat pie..x pandang dah pie kat bakery...;-)

    ReplyDelete
  14. Terbaaeekkk!! Saya nak cuba cari kat jepun nih..thank kkida bagi idea..so far saya baru beli breadmaker je kat sini, nak cari pie maker dan waffle maker pulak..ntah ada ntah tak..

    ReplyDelete
  15. yelah memang senang lia...nantilah kkida ingat nak gi lagi...boleh beli bebanyak...sapa nak ikut jom...:)

    ReplyDelete
  16. ella,
    kat jepun mungkin susah sikit nak dapat kot sebab orang jepun tak makan pie...hehe...depa makan sushi je...kalau ada sushi maker kkida nak satu...hehe...

    ReplyDelete
  17. nk wt jual fresh pn sng :}cepat pn cpt !! de jual kt kl g tw ye [^__^]v

    ReplyDelete
  18. saya dah jupe kaf fb.. ada yg jual rm99 je.. tapiii fulus kureng pulak...
    perlu pakai utk perkara yg lebih penting,,, huhuh... masuh wishlist nmpknya! ^_^

    ReplyDelete