Saturday, January 14, 2012

quick and easy quiche

salam,
resepi kedua yang kkida buat menggunakan magic pie maker....:)
bersama pie maker yang kkida beli ada disertakan buku resepi ini...banyak resepi yang simple yang mudah disediakan dan yang lebih simple lagi bila ia di buat menggunakan pie maker...
tak remeh membuatnya jika dibandingkan buat cara biasa (guna oven)....oleh itu mulai hari ini jika ada sesiapa yang nak gi aussie beli satu pie maker ni ye....dan beli le extra 1,2....boleh bagi kat kenkawan yang tak mampu nak pergi...kkida dah check beberapa kedai online....memang takda yang nak jual pie maker ni kat orang malaysia...huhu....
untuk resepi quiche ni kkida hanya guna roti....gelekkan hingga nipis...guna penggelek pasta atau rolling pin...guna cutter yang disediakan untuk potong kepada bentuk bulat camni...
 letak cantik-cantik kat atas pie maker...
buatkan quiche filling ni...
bahannya: 3 biji telur, 1/4 cawan susu, 1/3 cawan grated cheese...kkida tambah sendiri sausage yang di cincang kecil, 1 biji tomato, cincang, salt and pepper dan dry herbs...kacau rata....
 sudukan kedalam roti....kkida tambahkan sos cili...tutup pie maker dan masak hingga keperangan...
camnilah rupanya....quiche paling simple menggukan pie maker....ada banyak lagi resepi yang kkida nak cuba dari buku resepi tersebut....insyaallah kkida akan share dengan youall nanti....:)
 kalau takda pie maker bakar dalam oven atau microwave pun boleh...jangan susah hati yek....

12 comments:

  1. gajet baru ni kak ida, belum pernah tgk...mesti payah nak dapat ni kan...

    ReplyDelete
  2. takda pun jual kat KL ni cheq sue...kkida beli kat perth...

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum k.Ida, kena check dekat KMart, mungkin jumpa kalau kat christchurch ni. Resepi carrot cake akak best in the world! Thank you.

    ReplyDelete
  4. nampak best sangat hasil kejadiannya..
    terliur maklong dibuatnya..
    ida takde beli lebih ke..? berapa harganya dalam rm..?

    ReplyDelete
  5. Mieza you boleh beli online...sebab aussie dengan NZ adik beradik...hehe...

    ReplyDelete
  6. ida nak beli lebih hari tu maklong, tapi takut le pula bendanya tak bagus....kalau tau bagus camni pasti ida dah hangkut satu kontena dah....hehe....takpa nanti ida nak gi lagi ke perth...:))) sapa nak kirim boleh....

    ReplyDelete
  7. salam k.kida

    next month saya nak ke Perth. hopefully dpt cari pie maker ni. dah masuk dlm list brg yg harus dibeli. k.kida beli di harvey norman joondalup kan

    ReplyDelete
  8. salam intan,
    goood...cari di mana-mana Target Supermarket atau mana-mana Harvey Norman...di Perth atau Joondalup...

    ReplyDelete
  9. Eversince ternampak bendaalah pie maker ni... hidup ku jadi tak keruan.. dok hunting, tapi tak dapat kat Malaysia. Haishhh... nak redhakan, tapi cam pasrah je... huhuhu....

    ReplyDelete
  10. siannye mama...hehe...kena gi perth belilah mamaFami...jika mama ada kawan kat sana minta tolong depa belikan...tak mahal sangat regenye...kat malaysia memang takda...:-0

    ReplyDelete
  11. Aslmkm KKIda. Teringin nya nak beli pie maker tu tapi sbb kan teringin sgt nak mkn quiche yg dah lama tak makan tu, tadi Along buat lah pakai oven jer. Sedaap wl pun dah ubahsuai bhn2 yg takda. TQ so much!

    ReplyDelete