Friday, January 20, 2012

pie kari keledek dan telur

salam,
sejak semalam hingga sekarang internet kat rumah kkida takda...tak tau apa masalahnya...orang telekom cari pun tak jumpa puncanya...memang rasa macam patah jari kkida ni kalau takda line internet kat rumah...:)

ni kkida tumpang online kat office hubby jap...hehe...nak upload gambar ni je...gambar makanan yang dah jemu youall tengok...takda modal lain kkida nikan...balik-balik tunjuk gambar acuan pie dia tu...:-D

rupa bentuk pienya sama...yelah dah kkida guna acuan yang serupa...camtulah bentuknya...hehe...yang lainnya hanyalah inti pie tu...kali ni kkida guna ubi keledek merah dan telur rebus...
bahan-bahan untuk inti pie:
2 cawan puri keledek...rebus dulu keledek hingga empuk...kemudian lenyekkan hingga hancur
6 biji telur rebus, belah dua...

untuk perisanya:
1/2 biji bawang besar, cincang kecil
3 sudu besar udang kering, rendam dalam air panas hingga kembang
1 sudu besar biji sawi
3 sudu besar rempah kari daging, campur 2 sudu besar air
1 pelepah daun kari, hiris nipis

caranya:
panaskan 3 sudu besar minyak
tumis bawang dan daun kari hingga wangi...masukkan biji sawi dan rempah kari...kacau biar naik minyak...akhir sekali masukkan udang kering...tambah garam dan perisa serta gula...kacau sebentar...tutup api...tuangkan rempah kedalam ubi keledek tadi...gaul rata...
jika takda pie maker boleh buat cara biasa...bahagian bawah pie kkida guna shortcrust pastry dan bahagian atas puffpastry...
sudukan ubi keledek dan letakkan 1/2 biji telur ke atasnya...tutup dengan puffpastry dan bakar hingga masak..

sedap juga jika inti keledek dihancurkan macam ni...selalunya bila kita buat inti karipap, keledek tu masih ada lagi bentuk perseginya...taklah sampai jadi puri macam ni...:) sekali-sekala kita cuba sesuatu yang berlainan...
senang je buat inti pie ni...selamat mencuba....

esok kkida tak online...nak gi jenjalan ke kuantan...ada kenduri kahwin dan sambil tu nak cari kerepok lekor yang sedap...lagi pun minggu nikan cuti panjang...:)

pada semua yang akan berholiday dan yang akan berada di atas jalanraya...pandulah dengan cermat ye...(ingatan untuk diri sendiri sebenarnya ni...)...




4 comments:

  1. woww..nyum2...sedap la..

    bleh tau kt mne beli maker tu..

    ReplyDelete
  2. salam kkida..x pe kkida tunjuk je selalu pun x pe..da copy resepi, x de pai maker kita guna je bekas pai aluminium tu dulu..heheh

    ReplyDelete
  3. sedap sedap nampak! nk try guna kentang. boleh kan? xsuke keledek. hehe

    ReplyDelete
  4. Bagus resepi ni. Kadang tu bila ada keledek merah tak tau nak masak apa. Tq for the creative way;)

    ReplyDelete