Saturday, January 28, 2012

pankek toast atau roti hati ku berbunga cinta...

salam kepada sumua....pagi ni kkida rasa happy sesangat sebab bila buka website ini kedudukan blog 1001resepi dalam keadaan baik....duduk tengah-tengah sekali...terima kasih semua....kerana menyahut teriakan kkida semalam...hehe...:D

tapiiiikan...kan...kan....kkida minta youall terus vote ye...sebab proses vote ni akan berterusan hingga 6 february 2012....ada seminggu lagi...huhu....memang ngeri gaklah kkida rasa...manalah tau tetiba datang segelorombolan 'penyerang'...hehe....habislah semua yang tengah duduk syok-syok kat top ten tu....:() 
sebagai menghargai kepayahan anda untuk mengundi..(hmmm...macam undi pilihanraya pulakkan)...hehe...kkida persembahkan roti cinta hati ku ini.....:).....khas buat mereka yang telah mengundi dan yang akan mengundi untuk blog ini....heheee...kkida tahu memang leceh sikit proses mengundi tu...tapi tulah nak buat macam mana....kalau kkida yang reka memang habis senanglah...main click-click macam fb fan aje...:)
ok kita cerita hal makan pulak...ini adalah salah satu versi french toast...jika french toast biasa bahannya hanyalah telur dan susu...untuk pankek toast ni kkida campurkan sedikit tepung penkek instant (jenama apa pun ok)...

caranya camni:
1 biji telur pukul sedikit dalam mangkuk lebar (photo)...masukkan 1/2 cawan tepung pankek, 1/2 cawan susu full cream, 1 sudu teh vanila dan sedikit garam (jika suka boleh campur serbuk cinnamon)....pukul rata...

panaskan kuali leper....drizzle dengan sedikit minyak atau butter....celup roti dalam pankek batter dan gril atas pan hingga masak (keperangan)..kedua-dua belah....angkat dan hindangkan terus ketika masih panas...
sedap dimakan dengan madu, maple sirap, jam, buah-buahan seperti pisang dan strawberry, apple atau blueberry pie filling, chocolate sauce dan banyak lagilah...anak-anak mesti sukalah ni...senang di masak cepat di makan....
yang tengah tu kkida letak blueberry pie filling dan icing sugar...




3 comments:

  1. asslm...sedap lak tgk menu ni...wlaupon simple tp mantop...tq share...

    ReplyDelete
  2. sy nk try ni kebetulan roti pn ade ni...cume nk tny yg akak kate vanila tu esen ke?

    ReplyDelete
  3. wow!! looks yummy lah!!! hurmm.. aritu ada beli tepung penkek. tatau dah expired ke belum.. huhuh...

    btw, congrats kkida!! nomination kkida at the top!!! kelleesss gitu... hhahah...

    p/s: sesapa yang rajin boleh la tolong vote Homemade Kek di http://socialmediaweek.com.my/awards/category.php?id=15

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...