Tuesday, January 3, 2012

moist hershey's chocolate bundt cake

Assalamualaikum,
angin baking kkida dah tiba....letih berjalan kian berlalu...mood memasak telah kembali...dan tengahari tadi dengan penuh semangat kkida membancuh kek cokolat yang sedap dan super moist ini...sebenarnya kkida nak menerai bundt cake pan yang kkida beli dari jauh ni...hehe...(macamlah kat malaysia takda jual pan camnikan...jauh bebeno belinya...:)

...ada, kat ikea pun ada jual...saje je...sebab benda dah depan mata...apa lagi tangan tu main capai ajelah...sebenarnya nak ikutkan banyak peralatan baking dan cooking yang kkida nak bawa balik...tapi apakan daya...tak cukup tangan nak mengendongnya....tempahan luggage hanya 100kg....bila di timbang our total luggage 98.5kg...ngam-ngam aje...nak tambah luggage, pasti dh tak bagi...jadi kkida pendamkan saje hasrat di hati....takpalah, lain kali pula...masih ada lagi pan kat dalam lemari dapor tu yang belum berusik...:)
kembali kepada cerita kek....kkida terasa nak makan kek ni sejak dari perth lagi...kek kat sana memang marveles dan nampak sedap sangat...tapi tulah....tak berani pula nak cuba...ada sikit rasa was-was....bila dah timbul rasa was-was tak bolehlah nak teruskan niat kita tu...oleh itu setiap kali lalu depan kek display kkida telan air lior jelah....hehe....

since segala bahan untuk kek ni ada...tak sampai sejam kek siap di hidang...resepi dari internet...mudah membuatnya dan memang sedap sekali...ditambah pula dengan choco frosting yang creamy...
....dan jika anda juga ingin mencuba...ini resepinya...

bahan-bahan
2 cawan gula
3/4 cawan hershey's cocoa
1 3/4 cawan tepung all purpose
1 tsp garam
1 1/2 tsp baking soda
1 1/2 tsp baking powder

campurkan semua bahan dalam satu bekas dan gaul rata...kemudian masukkan...

2 biji telur...pukul sedikit
1 cawan susu
1/2 cawan minyak sayuran

pukul semua bahan diatas pada tahap medium selama 2 minit...akhir sekali masukkan...

1 cawan air mendidih dan gaul sebati...

panaskan oven pada suhu 180C...gris baking pan pilihan anda dan tuangkan batter kek...bakar sehingga masak....untuk saiz pan seperti diatas...saya bakar selama 35 minit...

sejukkan 10 minit sebelum di sapu dengan chocolate frosting...

CHOCOLATE FROSTING

1/2 cawan butter atau margarine
2/3 cawan HERSHEY'S Cocoa
3 cawan powdered sugar
1/3 cawan susu milk
1 teaspoon vanilla extract

cairkan butter...masukkan coco dan gaul rata...masukkan gula dan susu berselang-seli dan gaul sehingga mendapat kepekatan yang sesuai untuk di oles pada kek...

kkida ikut seratus peratus resepi dan cara buat kek ini, tak ubah apa-apa...cuma rupa kek tu tak cantik kerana kkida ni memang tak pandai mendeco kek....:)...dan untuk menutup keburukan chocolate frosting tu, kkida taburkan badam yang telah di bakar...

selamat mencuba...

6 comments:

  1. Salam. Wah sedapnya.. Selamat Tahun baru buat Kak Ida.

    ReplyDelete
  2. hubby baru jer repair oven mggu lepas..bolehla cuba eheh

    ReplyDelete
  3. salam kkida, mummy suka betoi dgn chocolate pe lagi cake chocolate, very dark mummy like. mummy tag ye
    thanks
    kkida

    ReplyDelete
  4. salam...silakan tag mummy...thank you...:

    ReplyDelete