Monday, January 16, 2012

jemput-jemput cempedak

buah cempedak di luar pagar
ambil galah tolong jolokkan
saya budak baru belajar
kalau salah tolong tunjukkan

pantun empat kerat yang sangat kkida ingati hingga kini....

orang dulu-dulu memang pandai mereka cipta sesuatu yang tak lekang dek panas, tak lapuk dek hujan....terutama sekali bab makanan dan juadah yang hingga kini anak cucu mereka warisi...yelah tiada dulu tiada sekarang....jika ilmu yang ada tidak diturunkan ke anak cucu pasti ia lenyap begitu sahaja....

pulau pandan jauh ketengah
gunung daik bercabang tiga
hancur badan dikandung tanah
budi baik di kenang jua

kalau padi katakan padi
tidak saya tertampi-tampi
kalau sudi katakan sudi
tidak saya ternanti-nanti

pisang emas bawa belayar
masak sebiji di atas peti
hutang emas boleh ku bayar
hutang budi ku bawa mati

dua tiga kucing berlari
mana nak sama si kucing belang
dua tiga boleh ku cari
mana nak sama kekanda seorang

pucuk pauh delima batu
anak sembilang ditapak tangan
sungguh pun jauh beribu batu
hilang di mata di hati jangan

nak baca pantun seterusnya....gi jengah kat fb 1001resepi...ramai kawan-kawan kita yang pandai berpantun share pantun-pantun lama kat situ....thank you...

wah! seronoknya kkida berpantun....kalau nak ikutkan penuh entri ni dengan pantun-pantun lama...hehe...

kenapa pulak tetiba kkida teringat nak berpantun...:)...saje je...nak lepaskan lelah lepas makan jemput-jemput cempedak ni...

mana kkida dapat....banyaknye cempedak?

....hmmm....nilah yang kkida nak share dengan anda ni...keistimewaannya jika kita ada kampung laman...kalau balik kampung pasti ada buah tangan dari pak-pak dan mak-mak sedara...jika ikutkan depa nak penuhkan bonet kereta kita dengan saknika buah dan macam-macam lagi hasil kampung...kelapa, pisang, ubi kayu, nangka muda, pucuk itu dan ini....

tapi tulah...since kkida tak ikut hubby balik....maka dia bawa balik apa yang dia suka jelah....:)...tujuan hubby kkida balik untuk jengah bapa saudara dan mak saudara dia yang dah uzur bebeno...memang itu rutin yang dia akan lakukan setiap beberapa bulan sekali..."tumpang ada kita jengah le...kalau dah takda nanti baru teringat-ingat"...

kkdia tak ikut sekali sebab minggu ni dah nak ke kuantan pula...nak simpan tenaga...hehe...

kkida tanya kat hubby ngapa tak beli petai banyak-banyak (sebab kat sana memang banyak petai)...dh kata tak ingatlah pula nak beli...walhal dia kata banyak petai baru keluar dari hutan dan orang jual kat tepi jalan...

....lahhh!....ngapa tak beli cik abang oi...walhal awak juga yang suka makan petai...kat sini mahal petai ..3 papan rm5...

my dh orang selama perak....so memang banyaklah buah kampung dan sayur kampung kat sana tu....
...ada beberapa biji cempedak yang dah ranum sangat....nak makan mentah tak sedap dan nak goreng dengan tepung pun tak sesuai...pasti makan minyak....jadi kkida pun buang bijinya dan buat jemput-jemput cempedak....caranya sama macam kita buat cokodok pisang....cuma texture isi cempedak tu agak liat sikit dan susah nak hancur....jadi bila di goreng camtulah rupanya....

lepas ramas isi cempedak selumat yang boleh...tambahkan garam, gula dan sedikit soda....masukkan tepung gandum...kuantiti terpulang....asal boleh di jemput dengan jari ke dalam kuali dah ok....jangan lembik sangat dan jangan keras sangat....goreng dalam minyak banyak hingga gelap macam photo atas tu....
 selain cempedak ada rambutan yang sangat lekang dan manisssss......
 buah langsat yang agak masam dan dokong yang manisss.........sedap....manggis pun ada...tapi tak sempat nak ambik gambar....dah selesai....
dan tak lupa juga mereka kirimkan petai jeruk....fuh! my peberet ni....busuk tak busuk....memang my peberet....hehe....
cicah pula dengan sambal tempoyak yang masih baru ni....hmmmm...pak mertua lalu depan memang tak nampak dah....(pak mertua dah arwah...memang le tak nampak....:)
ikan masin belanak/kedera....hmmmm....memang naik le darah teman....bila makan macam ni memang tak hengat dunia le....hehe....




12 comments:

  1. kkida..lom dinner da kenyang mata dtg sini..kita pun fan petai jerukk..sedapnyer gan sambal tempoyak tu kkida..adoi doiiii..hehehe

    ReplyDelete
  2. Salam kak ida...part petai jeruk tu kita sama lahh..busuk tak busuk lahh..janji sedap..

    ReplyDelete
  3. ramai yang suka petai ni rupanya...ingatkan kkida sorang je...hehe...

    ReplyDelete
  4. as salam. DH....is darling hubby. Am i right. Gosh org selama perak, saya pun orang selama gak. hehehe selama belah mana tu sbb kat sana mmg musim buah skg, backyard my mum byk pokok2 buah.

    ReplyDelete
  5. salam kak, musim cempedak .. sana-sini semua orang goreng cempedak. kita pun nak goreng jugak petang ni.

    ReplyDelete
  6. as salam, kkida, husband akak orng selama, kat kpg apa..sya pun orng selama juga...seronok baca blog akak...

    ReplyDelete
  7. herlyna, rinn....selama paling ulu sekali...tempat bas pusing...kat tepi sungai selama...memang bestlah kampung tu...:)

    ReplyDelete
  8. Wah!...menu2 lauk kat atas tak ada yang tak sedap...sumenya sedap2 belak....lapo..lapo perut ni dibuatnya...:D

    ReplyDelete
  9. salam kak ida...x de ke resepi jemput2 cmpedak neh...ada cempedak ranum kat umah...nk goreng lembek sgt dh...

    ReplyDelete
  10. mak qis...resepi cokodok je...biasa buat cokodok tak? camtulah exactly nak buat cucur cempedak ni...:)

    ReplyDelete
  11. ok kak ida....nak p buat neh...hahaha...semangat sungguh

    ReplyDelete
  12. Kakida, suami akak orng sg siputih ker..seronok berkelah kat sana...tapi sayang sungai tu dh tk sejernih dulu lagi..jumpa kpg saya dulu sebelum sampai sana...hehehee orng selama...orng kpg..

    ReplyDelete