Monday, January 16, 2012

hot chocolate dan coffee maker

salam,
selain pie dan sandwich maker kkida juga beli coffee maker dan milk cremier machine ini...peralatan seperti ni selalui di guna di cafe-cafe dan bakeries sahaja....since ada sale kat perth hari tu kkida pun beli lah...lagi pun luggage yang kkida tempah dari awal lagi masih ada kekosongan....
sebenarnya kat sini pun ada jual dua-dua alat ni....kat mana-mana kedai letrik yang besar...

kelebihan coffee yang kita buat menggunakan mesen ini lebih terasalah kopinya...hehe....tapi ia bukanlah satu keperluan...selama hari ni bancuh kopi macam biasa pun sedap jugakan....:)

alat yang panjang terjulur kat bahagian tepi tu untuk stimkan kopi yang dah di buat..stim tersebut mengeluarkan buih dan kopi akan panas...terasa lebih sedap dan creamier lagi jika ditambah susu..
yang ni pula adalah alat yang comel untuk froth susu....senang anak-anak nak guna....ia sesuai untuk buat hot chocolate milk atau susu panas...
buihnya tu bergantung kepada pilihan sendiri....samada suka buih yang tebal atau sikit sahaja...bancuh kopi atau hot chocolate berasingan, panaskan susu hingga berkrim dan berbuih dengan alat ini....kemudian tuangkan susu panas tersebut kedalam kopi atau hot chocolate tadi....taburkan serbuk koko atau cinnamon untuk menambahkan rasa...
dan tambahkan ice jika suka....
dengan adanya alat camni tak payahlah kkida gi minum kopi kat starbuck atau coffeebean lagi...:)...jom jemput datang rumah....boleh kita minum kopi espresso dan hot chocolate sambil berbual...dan tak lupa juga kkida hidangkan chicken pie dari pie maker tu...:)

8 comments:

  1. As salam KKida :-)

    Wah! Menikmati kopi espresso n hot chocolate bersama pie dirumah sendiri.. enaknya..

    ReplyDelete
  2. starbuck at home :)
    suka mesin untuk buat buih tu..mmg ada rupanya msin khas utk buat buih2,tak pernah tau..hehe

    ReplyDelete
  3. alat yang kecil tu tak mahal...tadi kkida tengok ada jual kat tesco...

    ReplyDelete
  4. salam kkida...order 2 cawan hot chocolate yer....mmmmm bestnyaaaa..

    ReplyDelete
  5. masyaAllah bestnyer kkida nih, complete segala mcm kt cafe la ya :))

    ReplyDelete
  6. yes...1001resepi cafe...kopi satu....hehe...

    ReplyDelete
  7. Salam, kak kkida saya nak tanya susu jenis apa sesuai bancun kopi susu sejat marigold ataupun susu lembu jual kat supermarket konfius bab ini bagi saya....

    ReplyDelete