Thursday, January 5, 2012

gulai lemak biji cempedak

selain direbus biasa....biji cempedak juga sedap di buat gulai....tak kira gulai kari atau gulai lemak...rebus dulu biji cempedak hingga empuk...buang kulit luarnya...kulit yang melekat dan susah tanggal tak perlulah di buang...

masak ikut resepi gulai lemak atau kari yang anda suka...rencahkan dengan udang, ikan bilis, daging dsbnya...texturenya yang lembut dan memang sedap....ala-ala ubi kemili gitu...

6 comments:

  1. wah..semalam baru saya makan cempedak goreng...
    Dulu arwah mak suka masak bijik cempedak dengan pucuk ubi dan ikan bilis..sedap sangat...

    Thanks kerana mengembali kan memori saya terhadap mak saya...

    ReplyDelete
  2. Menarik ni...tak penah masak apa tah lagi makan...mesti sedap ni kan..:)

    ReplyDelete
  3. ida..
    meleleh air liur maklong tengok masak lemak ni.. memang kena sangat dengan tekak maklong ni..

    ReplyDelete
  4. ezza,
    good idea, nanti kkida pun nak cuba masak ngan pucuk ubi...thanks...

    ReplyDelete
  5. cikcek,
    sedap...biji cempedak kalau rebus saja pun sedap...tapi siaplah anginnya...:)

    ReplyDelete
  6. maklong,
    masak lomak cili api lagi lah sedap...

    ReplyDelete