Friday, January 27, 2012

green apple pancake

Assalamualaikum,
salam pagi jumaat...anda sihat...jika sihat Alhamdulillah....syukur nikmat Allah....jika tak sihat....Alhamdulillah juga...itu menandakan yang Allah swt sayangkan kita....tu sebab kita diuji....:)....bayangkan jika kita terus sihat dan takda masalah dalam hidup...pasti akan lupa diri dan tak ingat mati....hehe....kata orang tu sihat sebelum sakit, suka sebelum duka, hidup sebelum mati....dan lapar sebelum kenyang.....hmmm....pi mai pi mai tang tu jugakkan....pusing-pusing kkida ni mesti nak cerita pasal makan....yelah....kalau dah perut lapar apa kerja pun tak jadi....nak taip entri kat blog ni pun pasti tak larat....:)
pagi ni untuk breakfast my kids kkida buat pancake aje....wbp...since ada apple hijau...kkida sagat dan campur dalam pancake batter...kkida guna pillsbury instant mix pancake...senang cerita...dan grill atas sandwich pressure...saje je kkida nak test...boleh ke guna sandwich maker tu utk masak pancake...
untuk sukatan 2 cawan tepung pancake kkida letak 2 biji apple yang telah di parut....lain-lain bahan kena ikut arahan pada kotak pancake yang anda guna...

sebenarnya kkida jarang sangat beli apple hijau ni....tak berapa minat...kkida prefer apple fuji atau granny smith cooking apple aje...tapi masa kkida tengah nak timbang sayur kat kaunter penimbang....kakak tukang timbang tu tegur kkida...."kak apple hijau tu 15 sen aje sebijik....dah nak habis dah"....kkida angguk-angguk jelah, sebab kureng minat....tapi gi gaklah kat longgokkan buah apple tu....tengok orang dok memilih dan ada yang dah bungkus berplastik-plastik...macam orang nak meniaga...

sambil dok pilih-pilih apple tu kkida dengarlah seorang aunty tu dok sembang dengan seorang minah indonesia yang nampaknya bergaya (kalah kkida...hehe...yelah orang muda...buat camna pun cantikkan...:)

"wah! you beli banyak maaa....apa mau bikin"

"saya juallah"

"oh! ini buah you jual?"

"ya"

"mana you jual"

"pasarlah....bos saya jual buah dan sayur dekat pasar"

"ooooo....itu macam...selalu memang you beli barang jualan dari tesco ka"

"tak, selalu dari pasar borong....pasar borong tutup maaaa...."

"oh! ok....bagus ka you kerja dengan itu orang"

"bagus....bos saya tak banyak cakap...tak suka bising-bising sama saya...saya senang ma kerja sama dia"

"ooooo....you punya bos banyak baiklah itu macam"

"ye...sangat baik...."

hmmmm...ok...soalan kkida pula...hehe...apakah pengajaran yang anda rasa anda boleh dapat dari perbualan antara aunty nyonya dan minah indonesia tersebut...?....ish! dah macam belajar bahasa malaysia pulak kkida ni....hehe.....
pada kkida....
1) jangan suka pok pek dengan maid anda....mereka tak suka majikan yang kuat berleter....kena senyum memanjang....baru depa boleh kerja...huhu....
2) jangan sombong...rajin-rajin le menegur dan bersembang dengan sesiapa sahaja....ambil sikap peduli....:)
3) buah atau sayur atau apa saja bahan makanan yang anda beli kat pasar malam, pasar minggu atau penjaja tepi jalan tu sebenarnya telah berpindah tuan berkali-kali sebelum ia masuk ke dalam periok atau kuali anda di rumah...tu le sebabnya mahal...(kalau tak nak mahal kena tanam sendiri le..:)

sekarang ni tahulah kkida....rupanya setiap kali kkida terlihat orang borong sayur-sayur, ayam, ikan dan macam-macam lagi kat tesco tu dalam kuantiti yang banyak adalah juga seorang peniaga...selama hari ni kkida wander juga...apahal lah orang ni....beli sayur sawi atau kobis sampai penuh troli...depa nak buat apa dengan sayur berlambak camtu...kalau meniaga makan pun taklah sebanyak itu sayur kobis atau sawi yang di perlukan....rupanya mereka jual balik barangan tersebut...samada di pasar pagi, rumah ke rumah...pasar malam dan sebagainya....

kkida teringat ada sekali tu kat pasar pagi minggu berhampiran rumah....tengah kkida dok memilih sayur kampung kat seorang nenek peniaga....tetiba dia bangun dengan selambanya dan pergi ambik sayur-sayuran (banyak) dari rakan beliau yang juga menjual sayur kampung bersebelahan dan letak kat tempat dia (depan kkida)...:)))

tergaru-garu japlah kkida masa tu...hehe....tapi beli jugalah sebab dah pegang (dan niat nak sedekah kat orang tua...:)....

moral of the story....sebelum bahan-bahan makanan tersebut masuk ke dalam perut anda 'mereka-mereka' itu telah melalui beberapa fasa berpindahan....hingga ada yang naik layu mayu kerana keletihan....dan ikan naik merah mata kerana mengantuk....letih dipindahkan kesana-kemari....hehe....dan yang pastinya.....harga yang dari awal hanya seringgit...bila sampai kat tangan kita dah jadi lima ringgit...
dah le tu...panjang benar bebelan kkida pagi ni....jom makan pancake dan minum kopi....

dan jangan lupa terus vote kkida ye....terima kasih....
http://www.koleksi1001resepi.com/2012/01/best-f-b-blogworld-bloggers-and-social.html


2 comments:

  1. emm sedapnyee... meleleh air liur ..heeheh..nak cuba lehh

    ReplyDelete
  2. macam menarik penkek ni. best best!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...