Monday, January 9, 2012

ezani....juara masterchef pertama malaysia

salam,
TAHNIAH DR EZANI...dr gigi....dengan kemenangan ini secara automatik dr ezani mendapat jolokan chef celebriti...adakah ezani memang seorang yang cekap dan pandai masak seperti chef sebenarnya?...itu kita tak pasti, hanya orang di sekelilingnya sahaja yang benar-benar tahu...apa-apa pun itu tak penting....yang penting la ni adalah penerimaan orang ramai terhadap kehadiran ezani sebagai celebrity...:)
bagaimana pula dengan wahidan? harap beliau tidak diketepikan....bukan senang nak sampai ke tahap dua finalis....berbulan tinggalkan famili bagi mengejar impian....kebolehan memasak adalah sesuatu yang sangat subjektif....bukan matematik yang boleh di kira dengan calculator dan mendapat jawapan yang tepat...
walaupun ezani yang menang....tak bererti wahidan kalah...kkida pasti skil memasak wahidan tak kurang hebatnya....cuma nasib tidak menyebelahinya....
malam semalam kkida sempat hadiri majlis Santapan Terakhir bersama finalist masterchef dan pihak media...ramai tamu yang hadir...sambil makan-makan sambil nonton rancangan akhir masterchef melalui screen tv yang dipasang sekeliling lokasi majlis tersebut...

memang santai habislah....cuma bila kkida tanya ada kopi tak...(yelah...dessertnye sedap-sedap belaka...tak kena langsung dengan softdrink)....waiter yang bertugas kata "coffee machine not working....rosak"...huh! ye ke? takkan tetiba malam tu rosak...hmmm....habis tu sepanjang malam kami dok teguk ayor coke, sprite dan air kosong ajelah...huhu....

tapi takpalah...orang dah jemput pun terima kasih bebanyak...jangan asyik nak komplen je kkida oi...:-)
since ramai selebriti kat keliling kita....rogilah pulak rasanya kalau tak bergambor dengan depa...hehe..terutama dengan kedua-dua juara masterchef...:-)...ishhhh! glamer pulak le rasanya kena apit dek wahidan dan ezani...hehe...

wbp....dalam ramai-ramai kkida suka dengan karekter deena dan imelda...:)....mungkin kerana dua-dua pun comel dan pandai masak....pokpek gak mulut dia orang ni....:D
shariah pun ok juga...lawa orangnya....dia tanya kkida ni siapa....kkida kata kkida ni blogger aje....saja datang nak nyibuk-nyibuk...."oh! ye ke...saya pun blogger juga"...hmmm....ok...nanti tinggalkan link kat sini ye....(jika sharian terbaca entri ni lah...:)
overall.....makanan yang di hidangkan semalam ok, ok sahaja....yelah masakan stail orang putih (campur melayu sikit...hehe...)...maka kuranglah rasa rempah ratusnya...wbp...alhamdulillah, terima kasih...dapat makan free lagi...:-D

....yang menariknya semalam....kkida berpeluang melihat gelagat 24 orang peserta final MCM (wbp, tak nampak pula ary malik dan brian)...serta chef-chef tersohor seantaro malaya...meriah sungguh...:)

...persoalan yang mungkin sesiapa pun ingin bertanya jika boleh....kemanakah hala tuju mereka semua (selain ezani dan wahidan) selepas ini?....adakah mereka akan kembali kepada kehidupan dan karier asal atau bertukar ke bidang kulineri?...kkida dengar ada beberapa peserta final 24 yang telah buka restoran dan cooking school sendiri...:)
berbalik kepada kemenangan ezani....seperti biasa kkida nak beri pendapat sikit...boleh yek!....kenapa masterchef malaysia tak ikut format masterchef USA atau Aussie?....iaitu....mengapa dua peserta akhir tidak bertarung satu lawan satu....kenapa perlu ada peserta lain yang dah terkeluar sejak awal dibawa masuk balik ke gelanggang masterchef (walaupun hanya untuk membantu)...

yang nak dipilih sebagai pemenang adalah ezani atau wahidan (bukan sikit wang ganjarannya)....jadi biarlah depa berdua saje yang bertampi dan bersilat dalam dapor....biar berpeloh ketiak dan dahi....barulah ada thrill...dan jika menang...pasti ia lebih bererti lagi....

....dan tak perlu le jemput selagi ada chef kat malaya ni untuk jadi juri...2,3 orang dah cukup....kalau susah bebeno ajak je kkida jadi pengadil....lol...kerja mudah...makan dan kemudian komplen mana yang tak kena...senang je kerjanya...:)

jika kkida berada di tempat ezani....pasti ada sedikit rasa tak best dengan kemenangan yang diperolehi semalam...sebab ia bukan 100% hasil titik peluh kita...wbp nak buat camne....ezani tukang ikut aje...yang merancangnya adalah pihak astro dan zainal alam....hehe....kkida sempat berbual panjang dengan zainal semalam...tanya itu, ini, ngapa buat camni tak buat camtu...apa sebab...kenapa, kenapa dan kenapa????....(banyak pulak tanda soalnya...:)...dan seperti biasa zainal yang ramah akan explain panjang lebar...tq kerana sudi melayan komen kkida semalam...:)

kkida ni bercakap sebagai penonton dan orang yang bayar bill astro tiap-tiap bulan...apa salahnya nak komen sikit bagi mendapatkan kepastian....pendapat kkida kalau nak buat sesuatu buatlah habis-habisan....jangan asal buat aje....janji ada...lepas dah habis siri masih ada lagi soksek soksek dari rasa ketidak puasan penonton dan pembayar bil-bil astro yang tak murah sekarang ni...:O
apa-apa pun..since kkida ni blogger yang berkaitan dengan makanan....maka itulah keutamaan kkida....hehe....nak beri ulasan sikit...daging ni kkida suka...lembut dan mudah di makan....cuma rasanye...kena sedapkan lagi....btw....salad, nasi, ikan semuanya ok....cuma kurang rasa rempah ratusnya dan kurang pedas (lidah orang melayu camtulah...:)
disini kkida ingin ucapkan terima kasih kepada pihak yang berkenaan kerana sudi jemput kkida terutama sekali kepada en fairuz dan azam dari myChef...lain kali jika ada apa-apa event camni jangan lupa ajak kkida lagi ye....hehe...
photo atas ni kkida curi-curi snap masa gi shopping kat jaya grocer damansara perdana pagi tadi....:)

14 comments:

  1. salam...kak ida...amboi panjang lebar dier menceceh tapi ader betolnyer cakap kak ida tu seems ni final kan so suppose mereka 2 ajerla yg fight x perlu nak recall balik ex-MCM but kiter nih saperla kan cumer boleh menceceh kat blog memasing jer la...anyway sonok la kak ida dapat bergamba dgn that final two tu kan???

    ReplyDelete
  2. wah...bess nye kkida dapat jemputan dari sana...seronok kan dapat bergambar ngan deme tu. suka tengok bile deme tu kalut2 masak...macam2 yang jadik...

    ReplyDelete
  3. laa..Wahidan dah potong rambut!..saya tak kisah lah sapa yang menang sebab dah masuk final pun kira dah menang gak...

    ReplyDelete
  4. lady dyha...biasa je kkida ni...takdalah rasa seronok sangat bergambar dengan depa tu...biasa aje...

    ReplyDelete
  5. ezza,
    menang kalah jauh bezanya tau...menang dapat duit kalah dapat....letih ajelah....hehe...

    ReplyDelete
  6. hyazz,
    seronok dapat makan je...hehe...kalau orang jemput kita tu maknanya dema kenal blog kita le....itu aje...tapi kkida tengok kebanyakan blogger yg hadir bukanlah blogger yg top atau pun ramai followernya...kkida pun tak pasti macam mana astro boleh jemput depa tu...walhal blogger yg memang tinggi ratingnya ramai lagi kat luar sana...:O

    ReplyDelete
  7. congrats to master chef ezani..hub suka sbb cantik..adoiii...nway kkida, my chef nyer instant tu sedap ke, x pernag cuba la..kl kkida kata sedap nk gak pi cari nak rasa..hehehe

    ReplyDelete
  8. best nyer kkida..
    hope musim ke dua kkida masuk la pulas mchef nie.

    saya suka dan sokong kemenangan chef ezani..so sweet..

    ReplyDelete
  9. uishhhhh glamer Kak Ida eikkkk :)

    ReplyDelete
  10. noniey,
    kkida masuk masterchef???...hai terpeleot le kkida nak bekejar ke sana-sini dengan anak-anak muda tu....hehe...

    ReplyDelete
  11. ixora,
    sapa yang lebih glamer...kkida ke atau peserta masterchef tu...lol...

    ReplyDelete
  12. Salam Sayang buat kak Kidda.. waduhh sha ni tercari-cari dari duluuUUuuuuuuu selepas pulang dari MCM penamat hari tu.. bila kais-kais dalam purse terjumpa add kak kidda cayang..
    rupanya sha dah add kak kidda lama.. mungkin dulu sha tak berapa tahu macam mana nak add dan tinggalkan jejak.. so sekarang baru tahu.. dalam 2 bulan nilah baru tahu..

    tup tap! sha kais dalam blogs kak kidda sah!! memang kak kidda laa yang sha cari-cari sekarang baru berjumpa...

    salam ukhwah dari sha.. salam sayang peluk ketat2 sangat buat kak kidda.. muahzzzzz... sha add kak kidda dan link kak kidda juga.. sayang sangat.. muahh..

    semoga hubungan yang terjalin ini akan kekal berpanjangan amiNNNnn.... :))

    ReplyDelete
  13. salam,
    terima kasih kerana singgah di blog kkida ni...lama kkida tunggu sha datang...hehe...semuga perkenalan kita tempoh hari akan menjalinkan hubungan persahabatan yang berkekalan...Insyaallah...luv sha tooo...:)

    ReplyDelete
  14. a.kum kak ida boleh x saye nk rase masakan kak ida

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...