Wednesday, January 25, 2012

coffee blueberry cheese cake

assalamualaikum....
syukur ya Allah...semalam 24 januari adalah hari bersejarah buat kkida dan encik hubby....pada tarikh yang sama 25 tahun lalu kami ber...ehem...ehem....kawinnn....eeeee....:)

segan lak kkida nak cerita kat sini...tapi itulah yang telah termaktub dalam sejarah....hehe...untuk mengenangkan sejarah silam tu kkida buat le cheese cake ni....itu pun atas permintaan dear hubby....dia kata nak makan cheese cake ori...jadi kkida pun gi le ke jaya grocer pagi semalam beli ingredients untuk buat cake ini...

since terasa jemu makan blueberry cheesecake yang biasa kkida buat tu....kkida bega sikit....kkida teringin nak makan cheese cake perisa kopi....tapi nak kena ada rasa masam-masam buah...baru sedap...oleh itu kkida combinekan kedua-dua perisa iaitu kopi dan blueberry....maka jadilah coffee blueberry cheese cake ni....
seperti biasa bahan-bahan yang suka kkida guna adalah digestive biscuit....ini adalah pek besar....kkida tak ingat berapa gram....tapi kkida guna 3/4 of the biscuits....kisar hingga halus...tambahkan serbuk kopi segera dalam sesudu kecil....maka jadilah serbuk biskut perisa kopi....cairkan 1/2 dari butter 250g...tuangkan ke dalam biskut dan gaul rata....press ke dalam springform pan....masukkan kedalam peti sejuk supaya ia keras/set...sediakan fillingnya...
bahan-bahan cheese...
3 ketul philladelphia cream cheese...at room temperature
1 contena 210g sunglo sour cream
3 biji telur
1 cawan gula halus
perisa kopi
blueberry pie filling
pukul cheese dengan gula hingga creamy....masukkan telur dan gaul rata....masukkan sour cream...gaul rata dengan spatula...

tuangkan 2/3 cheese batter ke atas biscuit base tadi....sudukan rata 1/3 tin blueberry pie filling ke dalam cheese batter dan swirlkan dengan pisau atau benda tajam supaya ia rata....

untuk 1/3 batter selebihnya tadi....masukkan 1 sudu teh imitation coffee essence dan gaul rata...tuangkan ke atas blueberry cheese batter tadi....hentakkan sikit bekas kek....

bakar dalam preheated oven pada kepanansan 170C selama 40 ke 45 minit....keluarkan dari oven dan sejukkan...masukkan kedalam peti sejuk beberapa jam sebelum di hidangkan...

it's really yummy....cheese cake perisa kopi...kombinasi rasa pahit, manis, masam....:)
dan pagi ni kkida rasa sangat gumbira kerana ramai yang menyahut 'panggilan' kkida....hehe....

mari...mari...mari.....tolongggg ye kenkawan....vote le blog kkida ni....hehe....meh lah kita naikkan nama blogger masak-masak bahasa ibunda kita ni yang tak pernah dapat tempat so far kat mana-mana bahagian di alam maya ini....jika orang kenal 1001resepi kkida akan pastikan orang akan kenal kalian juga....Insyaallah....

4 comments:

  1. Sedap cheese cake ni. Sya nak tanya sikit kat akak, sya nak buat non-bake cheese cake. Tapi selalunya mesti gunakan gelatine. Ada tak bahan halal lain yg sya blh gunakan sbg pengganti gelatine?

    ReplyDelete
  2. memang best apa2 sahaja yang berkaitan dengan kopi ni...

    ReplyDelete
  3. Happy anniversary Kak Ida, moga dimurahkan rezeki, dikurnia kesihatan yang baik dan berkekalan hingga ke akhir hayat.

    Would love to try this recipe, combination of coffee & bluberry ...

    ReplyDelete