Wednesday, January 18, 2012

cinnamon bubble ring

ooolalaaaa........salam....sedap weh!
nak cuba buat ke? senang aje...meh kkida share the recipe ye....

asal resepi adalah dari koleksi resepi betty crocker bisquick cookbook.....kkida beli buku tu sebab pernah terbeli tepung bisquick di cold storage lama dulu...masa tu tepung tersebut tinggal sekotak je...lepas-lepas tu bila kkida nak beli lagi tepung yang sama...dah habis...setiap kali kkida ke cold storage pasti kkida jengah kat rak tepung...tapi.tepung tu tak muncul-muncul hingga kini ...ngapa ye mr cold storage....kenapa tak order lagi tepung tu? order lah...banyak gunanya tepung tu berbanding tepung yang bukan-bukan kat rak tepung tu...

since dah tepungnya takda...maka buku resepinya tak pernah kkida buka...yelah, nak buat apa kalau setakat dapat tengok aje resepinya...dahlah kita ni berkobar-kobar suka nak mencuba...hehe...

wbp...pagi ni entah kenapa....tangan kkida gi capai buku resepi bisquick yang terpencil tu....selak satu-satu... geramnya tengok resepi-resepi kat dalam buku tu...kemudian kkida terpandangkan resepi cinnamon bubble ni...kkida cuba agak-agak sendiri lebih kurang apa bahan yang depa letak dalam tepung tu dan nak cuba buat juga...

...mula-mula kkida ingat nak guna tepung self-raising flour...cari-cari tak jumpa pula...yang kkida jumpa  tepung superfine blue key...itu pun dah berbulan tepung tu dok bertapa dalam peti sejuk....sian pulak kkida tengok...kkida pun gunalah tepung tu untuk resepi ni...dan pagi ini dengan rasa gumbiranya tepung tersebut berubah menjadi kek/roti yang sedap ni....hehe...thank you...:)
resepi asal namanya cinnamon bubble loaf....sebab depa guna loaf pan...since kkida guna ring pan....maka kkida namakanlah kek ni cinnamon bubble ring....btw...nama apa pun takpa...suka hati...
resepi olahan kkida dari resepi asal....

3 1/3 cawan tepung superfine blue key
1/2 cawan gula halus
1 sudu kecil garam
3 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat

campur semua bahan dan ayak dalam mangkuk besar....kemudian campurkan

3 sudu besar majerin atau butter lembut (at room temperature) dan gaul rata dengan tepung...

...dalam mangkuk kecil campurkan...

1 biji telur (pukul sikit)
1/2 cawan susu full cream
1 sudu kecil vanilla

tuangkan bahan liquid ke dalam campuran tepung tadi dan gaul rata hingga menjadi seketul doh yang lembut...jangan terlebih uli ye...
bulat-bulatkan doh sebesar 1" dan golekkan ke dalam campuran 2 sudu besar gula putih dan 1 1/2 sudu kecil serbuk cinnamon...susun dalam baking pan (pilihan anda) yang telah di gris atau di spray dengan baking spray...buat hingga habis...jika ada lebih campuran gula dan cinnamon tadi taburkan atas doh tersebut...
cairkan 2 sudu besar butter atau margerin dan siramkan rata ke atas doh...bakar dalam preheated oven selama 25 ke 30 minit pada suhu 180C...
bila dah masak keluarkan dari oven dan biarkan sejuk...

untuk icingnya....campurkan 1/2 cawan gula icing dengan 2,3 sudu kecil air...sapukan atau siramkan atas kek tadi...(kkida guna lemon juice i/o air...suka rasa icing yang masam dan manis...)...jika rajin buat cream cheese icing...lagilah sedap rasa kek/roti ni....selamat mencuba....

walau pun rupanya taklah cantik....tapi oklah.....tak susah buatnya dan senang makannya....tarik seketul-seketul pun ok....macam monkey bread yang popular tu....hehe...dan satu yang kkida sendiri pelajari dari resepi ini....jangan putus asa...jangan ditangisi benda yang tiada...pasti ada jalan penyelesaiannya....yang penting kita harus mencoba...jadi tak jadi itu cerita nombor dua....:-()




9 comments:

  1. fuyoo cantiknya kak ida, mesti sedap ni

    ReplyDelete
  2. uuuu...tak tahan tgk...cepatlah kak, masukkan respinyer...

    ReplyDelete
  3. wah.. menariknya..
    mesti mudah dan sedap.

    ReplyDelete
  4. kak, CBR ni kategori roti ke kek... he he he...

    ReplyDelete
  5. Wah! Cam senang btol KKida buat ;-)

    ReplyDelete
  6. mudah dan senang membuatnya...kena cuba ye...thanks...

    ReplyDelete
  7. tengok jer dah cm sedap huhuhu kene cuba ni. thanks kongsi resepi :P already be ur follower :P

    ReplyDelete