Monday, January 2, 2012

belgian waffle maker

sebelum meneruskan cerita penjelajahan kkida sekeluarga ke bumi western australia, kkida nak lencong sikit....ingat tak kkida pernah tulis kat beberapa entri lalu kkida nak cari hingga ke 'lubang cacing' waffle maker seperti ini bila ke perth nanti...hehe...dan Alhamdulillah...akhirnya kkida jumpa juga waffle maker yang di cari kat satu 'lobang cacing' yang memang amat tersorok lokasi kedainya bagi mereka yang asing seperti kkida ni...

setelah puas kkida mencari dibeberapa mall dan supermarket ternama....akhirnya kkida jumpa juga idaman kalbu kkida ni tersorok kat satu kedai dalam sebuah shopping mall...i.e...Lakeside Joondalup Shopping Centre (sama saiz seperti the curve mutiara damansara)...dan nama kedainya...ntah lupa pula kkida nak snap gambar kedai tu....tapi lokasinya adalah di T216 & T217, phone number 08 9300 3262 dan websitenya www.matchbox.com.au (mungkin bagi mereka yang akan ke perth dalam masa terdekat ini dan teringin nak beli waffle maker yang sama bolehlah cuba cari kat situ...tu pun masa kkida beli adalah tinggal beberapa buah je lagi...:)...harganya A$89.95
...terima kasih pada seorang jurujual kat harvey norman, Joondalup yang bagitau kat kkida supaya cari kat situ....katanya harvey norman pun jual waffle maker yang sama...cuma masa kkida cari hari tu benda tu dah habis dek penangan boxing day sales....dan masa tu pula kkida travel outstation....keluar dari kota perth...memang tak sempatlah kkida nak berboxing pada 26hb tu...hehe...
wbp...sale ke tak sale ke....kkida memang nak beli gak benda ni....kat malaysia memang puas dah kkida tawaf...tak jumpa...tak taulah kalau kat KL punya shopping mall ada jual....kkida tak pernah cuba cari....
its a 4 slice belgian waffle maker....dan semalam serta hari ni kkida dah menerai alat ni....dan memang bestlah....jadi cantik waffle kkida....
untuk petang ni kkida buat waffle guna instant mix sahaja....pancake mix brand betty crocker dan pillsbury boleh guna sebagai waffle batter...bancuh ikut arahan pada kotak...senang aje...
dan atas ni pula waffle yang kkida buat petang semalam....guna recipe dari joyofbaking...hasilnya memang sedap tak kira samada instant mix atau recipe dari mana-mana sumber...makan pula dengan ice-cream vanilla, maple syrup, strawberry atau blueberry topping dsbnya...

waffle maker ni adalah salah satu dari beberapa kitchen gadgets yang kkida hangkut balik dari perth...:)
ada lagi...nanti kkida share kemudian ye.... 

11 comments:

  1. Salam Kak Ida..happy new year!

    ReplyDelete
  2. kkida...saya dah kelaparan melihat waffle tu??adoii

    ReplyDelete
  3. Salam sis... Bila sis nak pergi oversea lagi... I nak Kirimlah Belgian waffle maker tu... Huhuhuh

    ReplyDelete
  4. Salam sis... Saya Ekin fb - love Ekin

    ReplyDelete
  5. ekin,
    cuba cari online...mungkin ada...

    ReplyDelete
  6. salam kak ida;
    saya follow blog kak ida ni. mmg best la byk resepi menarik dan saya ada juga cuba, terima kasih ye. alang2 dah tertengok waffles maker kak ida nih saya rasa kak ida patut cuba resepi ni http://www.eatingwell.com/recipes/multi_grain_waffles.html
    saya cuba tapi buat pancake je mmg meletup.

    ReplyDelete
  7. thanks aqeelah...nanti akak cuba....:)

    ReplyDelete
  8. Kkida..yg waffle maker ni jenis plate acuan yg removable ke?? Ari tu saya ada nmpk satu kat secondhand shop..tapi dia ada 2 plate..1 plate utk roti, 1 lagi plate utk waffle..tapi nampak mcm x solidlaaa..kena tukar2 plate acuan nih.

    ReplyDelete
  9. yang ni jenis non-removable...bila dah guna lap aje dengan tissue...dan saiznya pun besar...solid...

    ReplyDelete