Wednesday, December 21, 2011

kkida nak cuti jap ye!

(foto ehsan abang google...tq)


salam,
sebelum gi cuti sempat pulak kkida menukar gambo header kat atas tu...hehe...
saje je....bior nampak ceria sikit...:)
gambar tu kkida ambik kat West Lake, Hangzhou, China masa our trip last month....cantikkan....daun-daun kekuningan dan hampir berguguran....penghujung musim luruh...

untuk my trip10 hari akan datang ni...kkida akan cuba sedaya upaya untuk bersiaran jika ada internet dan jika masa mengizinkan....kkida suka nak share dengan anda cerita-ceriti terutama bab makan-makan orang kita kat sana.....

harap jangan 'lari' ye...:D...doakan kkida sekeluarga selamat pergi dan kembali dan Insyaallah kita jumpa lagi tahun depan...:()

Sunday, December 18, 2011

food yang boleh dibawa ke aussie?

salam,
dua hari ni dapor kkida tak berasap....cuti masak memasak....hari ni juga kkida ada majlis kenduri kahwin... cuti lagi...:)....pasti ramai kat luar sana yang juga sibuk dengan kenduri-kendarakan!...terutama minggu depan...cuti panjanggg...

hari jumaat lalu kkida makan kenduri adik sepupu di shah alam....hmmm...kenduri hari jumaat?...jarang orang buat kenduri pada hari biasa...pasti ada hikmah disebaliknya...sebab itu adik sepupu kkida buat kenduri pada hari tersebut...cuma mungkin ada tamu yang tak dapat hadir kerana hari bekerja dan jumaat pula adalah hari paling sesak sekali di jalan raya...jam sana-sini...

semalam pula kenduri di punchak alam....kkida tak ambil foto makanan kerana menunya lebih kurang sama dengan mana-mana kenduri kat KL ni...apa yang kkida nak share adalah buah tangan untuk tamu yang hadir semalam...menarik...biskut dalam botol yang comel ni....evergreen...dari dulu hingga kini biskut ini masih wujud lagi dan masih sama rasanya...dulu masa kecik-kecik kkida suka makan gula kat atas biskut ni..:)
lepas kenduri kat shah alam kkida dan hubby pecut ke jaya jusco taman maluri cheras...nak jumpa dengan PM...:)))

eh!...apahal pulak PM nak jumpa kkida ni, femes sangat ke kita ni sampai PM nak jumpa???...hehe...PM nak minta resepi dengan saya ke?....lol....manalah taukan, kot-kot ada resepi kkida kat blog ini yang memikat selera PM...:D....sorry yek PM...saya gurau aje....cakap merapu sekali-sekala....
tak...sebenarnya kkida jumpa Dato' yang sebelah PM tu...yang berkopiah merah...namanya Dato' Abu Bakar atau lebih senang dengan panggilan Dato' Burn (DB) aje...:)
(foto atas dari fb DB, tq)

buat apa jumpa DB?

sebab DB nak jumpa kkida dan hubby...DB nak belanja kita orang makan...hehe...maka apa lagi...dah orang nak belanja, kita pun makanlah....rezki jangan di tolak....hehe...(terokkan kkida ni...)
jadi semalam lepas kenyang makan kenduri kat shah alam...kkida makan lagi...makan kat cafe ni...lokasinya berhampiran secret recipe...(kkida tak ingat pulak nama cafe tersebut...)
si ajwad dengan atmam makan pasta (memang kuat makan betullah anak teman yang dua orang ni...) dan kkida pula, cuma order popia goreng...kita makan 2 ketul aje...yang selebihnya...hmmmm...sapa lagi kalau bukan yang dua orang tu perabihkan...:)
sebenarnya tujuan kami jumpa DB adalah untuk finalise beberapa perkara yang bersangkutan dengan our trip to Perth khamis ni...DB menetap di Perth dan menjalankan business pelancungan kat sana...dia dah balik ke Perth malam tadi setelah bercuti 5 hari...

DBlah yang tolong arrange our lodging dan kenderaan selama kami berada disana nanti...dan pastinya makan-makan juga ye DB...:)...bukannya ape...since DB dah bertahun-tahun kat Perth...boleh le tunjukkan kat teman ni restoran mamak mana yang sedap roti canainya....atau kedai runcit mana yang ada jual belacan dan asam jowo...kat mana nak beli ayam dan daging halal...dan yang paling utama sekali...kat mana nak makan fish and chip yang terenak sekali...hehe...

yelah...lama juga kkida sekeluarga kat sana nanti...mana tahan nak makan kat luar hari-hari ye dak...kalau satu dua mulut ok le...ni tujuh mulut...dan menurut DB, makan kat restoran memang mahal...paling kurang A$10 per person per meal (RM32...jika ingat nak convertlah)
wbp, jika tak convert kkida rasa harganya still mahal....makan nasi goreng biasa RM10 sepinggan?

oleh itu, since kita ni memang tukang masak dan suka masak...rasa seronoklah pula nak masak-masak...lagi pun homestay yang DB sediakan lengkap dengan periok belanga dan dapor...nak gak rasa masak kat negeri orang putih tu....pasti seronok gi supermarket depakan....seafood pasti murah dan lebih fresh lagi kerana negeri mereka dikelilingi dengan laut dalam....lobster ada tak dan murah tak?.....:)))

haish!....pasti ada yang kata kkida ni nak gi makan angin ke nak gi makan-makan....hmmm....yang pastinya dua-dua sekali kkida nak...:)
masa jumpa DB semalam....banyak tips yang dia share ngan kita orang dan tips yang paling berguna sekali buat kkida yang tukang jaga hal ehwal makan minum ni adalah jenis makanan-makanan yang boleh kkida hangkut masuk ke negera kangaroo tu....

menurut DB...you boleh bawa apaaaa saja benda makan yang you nak bawa kecuali....hehehe....ada kecualinya tu....

1) jangan bawa sebarang makanan yang mengandungi bahan tenusu....contohnya 3 in 1 drinks/baverages
....huhu....maknanya taklehlah kkida bawa 3 in 1 hot chocolate drinks, milo dan coffee yang menyenangkan kerja kkida tu...dan sudah pasti biskut dan chocolate yang mengandungi susu...

2) jangan bawa apa saja makanan yang mengandungi bahan telur....ha....ni pun tak boleh juga....hmmmm...banyak juga biskut dan cookies yang mengandungi telur....oklah tak boleh pun takpa...

3) jangan bawa makanan yang mengandungi bahan bunga cengkih...???....mak ai...peliknya mat saleh ni....bunga cengkih pun tak bagi....maknanya tak bolehlah kkida bawa instant curry powder/curry gravy, rendang gravy...serunding dan rendang paket jenama brahims yang kkida plan nak hangkut banyak-banyak...:()

4) jangan bawa any kind of fresh fruits...pisang ke, rambutan ke, durian lagi le tak boleh...silap-silap haribulan dengan kita-kita sekali depa perambat tak bagi enter negeri depa...hehe....DB kata even antara negeri ke negeri dalam benua Australie tu pun depa tak bagi import/export buah...inikan pula yang di bawa dari seberang laut...lagi le tak boleh....

5) jangan bawa makanan berasaskan daging dan ayam....huhuhu....semuanya tak boleh ni....habis apa yang boleh pakcik oi...

hmmm nak tau apa yang boleh...???

1) MAGGI....yang ni memang sangat boleh...nak hangkut satu kontena pun boleh...janji bukan maggi perisa kari...semua jenis makanan berjenama maggi memang ok...kiub maggi, sup maggi atau apa-apa jelah bahan makanan jenama maggi...(weh! lepas ni laku le maggi ye...:)

2) seafood....boleh bawa dari sekecil ikan bilis hingga ke sebesar ikan paus....yang ni memang depa bagi bawa jika kita nak bawa....lol....hmmm...ok gak tukan...boleh le bawa ikan bilis dan udang kering sikit...nak buat sambal tumis....hehe....
since boleh bawa masuk apa je jenis seafood, maka kkida nak bawalah ikan sardin ni dan tuna snack ni bebanyak....yang ni paling laku dan paling memudahkan hidup kkida...:)

3) beras dan roti pun kita boleh bawa....kalau nak bawalah....tapi tak kuasalah pula kkida nak hangkut beras ke sana...tak yah makan nasilah...beli aje plain bread kat sana dan buat sandwich hari-hari....jika nak bawa pun mungkin small rice cube....boleh rebus dan bawa bekal jika gi keluar jauh dari perth...

4) semua jenis kacang-kacang paket ok...dibenarkan...seperti cashewnuts, peanuts, almond etc...yang ni pun menggembirakan kkida sebab memang my dh 'hantu kacang'....juga all types of chips...contoh: pringles...yang ni pun dah cukup bagus pada kkida....

so far itu jelah yang DB bagi tau ke kkida...pada kkida oklah tu....yang lain tu nanti beli kat sanalah...kkida nak masak pun mungkin untuk dinner aje....lunch garenti makan kat luar since setiap hari pasti keluar pepagi  lepas breakfast dan balik semula ke homestay sebelah petang/malam...makan kat luar pun mungkin fish and chip, seafood atau kebab pakistan ajelah...

semua makanan yang di bawa mesti kena declare....tak boleh sorok-sorok....kalau tak declare dan jika mereka find out lagilah tinggi denda yang di kenakan....masa kat check-point tu jika terpaksa di tong sampahkan apa yang kita bawa kerana melanggar undang-undang depa redha jelah...yelah kita ni nak masuk negeri orang kenalah ikut peraturan mereka....macam orang masuk rumah kita jugalah...ada undang-undang yang perlu di patuhi...

btw, thank you DB atas tips yang anda kongsikan...Insyaallah jika saya berpuashati dengan service DB (dan dapat harga/pakej baik punya...muahahaha....:) pasti saya akan share banyak cerita kat blog ini dan promo DB dengan kengkawan dan member fb 1001resepi yang ramei ni....till then daaaaa....

p/s....today onwards kkida mungkin tak dapat nak update my blog ni selalu....banyak perkara di rumah yg perlu kkida settlekan sebelum bercuti (terutama masalah my maid)...thank you kepada anda semua yang menjadi follower blog dan fb kkida ini ye...Insyaallah jika ada kesempatan kkida pasti kembali bersiaran...:)

Friday, December 16, 2011

oat apple pear ice-cream dessert...

manisan-manisan...teringat ketika kkida ke negeri china bulan lalu....menurut tourist guide...mereka jarang makan dessert atau manisan selepas lunch atau dinner (terutama generasi lama)...jika ada pun hanyalah buah-buahan segar...

wbp, itu stail orang lama....generasi baru/muda china kini telah mula berjinak-jinak dengan makanan manis kerana kkida lihat ada banyak kedai kek, pastry, roti, donut dan cafe seperti starbuck dan coffee bean dimana mereka duduk melepak-lepak sambil menikmati milkshake dsbnya...juga mcd dan kfc yang menjual ice-cream, dessert dan makanan bercheese....
berbalik kepada cerita manisan/dessert...kkida ni memang suka makan manis....hmmm...kkida tahu memang tabiat itu sangatlah tidak baik untuk kesihatan...tapi tulah....nak buat macam mana....setiap hari kkida mesti minum kopi, kopi Oooo yang mesti terasa manisnya....huhu...

petang tadi kkida buat manisan lagi, apple and pear crumble...caranya dah beberapa kali kkida share kat blog ni...kali ni kkida guna 2 biji buah pear hijau besar dan 2 biji apple...chop chop....masukkan kedalam pan dan tambahkan beberapa sudu gula...hehe...dan cinnamon powder...kkida tambah lemon juice sikit supaya rasanya masam...biarkan ia mendidih dan merenih...tambahkan tepung sikit supaya sirapnya pekat....
letakkan dalam bekas kaca....buatkan toppingnya...

kkida campurkan 1 cawan tepung gandum, 1 cawan cooking oat, 1/2 cawan butter (chop), 1/4 cawan gula halus dan sedikit garam...gaul rata...
kkida juga campurkan satu cawan cereal bawah ini yang kkida hancurkan (optional)....
taburkan topping atas buah apple dan pear tadi dan bakar dalam preheated oven @ 180C for 20 minutes atau sehingga keperangan...hidangkan dengan ice-cream vanilla dan drizzle dengan maple syrup (jika suka)

Wednesday, December 14, 2011

spaghetti meatball lagi...

salam....mungkin dah jemu tengok kkida share resepi yang samaaaa....aje...kan!kan!...sorrylah yek!...nak wat camno....kkida sendiri pun bingung tak tau nak masak apa untuk lunch hari ni....buka drawer cabinet jumpa spaghetti, buka freezer pula tengok ada ramly burger...tengok kat kitchen pantry ada pulak  pasta sauce dan jengah kat dalam vege drawer ada sayur mayur yang sesuai nak kawankan dengan spaghetti....maka apa lagi...jadilah baked meatball pasta ni....makanan yang paling ringkas yang kkida suka sediakan dan garenti di gemari ramai....hehe...
meatball ni kkida guna ramly beef burger...defrost dan bulat-bulatkan....kemudian saute atas pan hingga masak...spaghetti tu kkida rebus macam biasa dan letakkan dalam deep glass baking dish....drizzle dengan olive oil dan taburkan cheese jika suka...

buatlah red sauce atau white sauce...kkida guna ready made pasta sauce brand tesco...panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang putih...masukkan cili blender (jika suka rasa pedas), kemudian masukkan pasta sos....masukkan sayuran (kkida guna kobis merah, bawang besar dan fennel...semua di hiris nipis/cincang)...masukkan perisa...renihkan sebentar... tuangkan sauce ke atas spaghetti dan meatball atas pasta sauce...taburkan cheese dan herbs kering (oregano, italian herbs dll)....
 bakar dalam oven hingga cheese cair...
hidang panas....

Tuesday, December 13, 2011

pau goreng sosej

salam,
kkida nak share satu lagi resepi yang kkida buat pagi tadi menggunakan tepung pau bluekey....tujuannya nak menghabiskan tepung tersebut supaya jangan terbuang nanti...
resepi kkida perolehi dari mauripan yis resepi...kkida buat dua versi...satu bakar dalam oven dan satu lagi goreng dalam minyak banyak...kedua-duanya pun sedap sebab kkida yang buat...huahua...nyampah
...hehe...
oklah resepinya camni...wah! rajin bebeno pulak kkida hari nikan...hehe....:)

bahan-bahan:
500g tepung pau bluekey
1 sachet yis 
1/2 cawan gula halus
1/4 cawan minyak jagung (kkida guna canola oil sebab itu je yang ada...:)
1 1/4 cawan air
(larutkan gula dalam air)

campurkan yis dalam tepung...masukkan minyak dan air dan gaul sebati hingga menjadi seketul doh...uli doh 10 minit atau hingga doh kenyal...ketepikan selama sejam atau hingga doh mengembang...

tumbuk sekali bahagian tengah doh dan canai atas papan canai...potong memanjang segitiga (seperti foto) dan gulung sosej yang telah direbus terlebih dahulu (disejukkan)...gulung kemas dan ketepikan....biarkan 15, 20 minit hingga doh mengembang...

goreng dalam minyak panas hingga keperangan atau bakar dalam preheated oven selama 10 minit atau hingga kekuningan...hidang dengan cili sos dan mayonnaise...
kkida dapati doh ini tidak banyak serap minyak (tak makan minyak) walaupun di goreng deep fried kerana kuantiti minyak dalam pan tidak banyak berkurangan...cuba lihat foto bawah ni...roti pada sosej yang bergoreng tu putih bersihkan...tiada minyak meresap hingga ke dalamnya...
jika bandingkan antara baked and goreng...kkida lebih suka pau goreng...:)...

donut cinta hati ku sayang...

aku cinta pada mu...:) dan demi cinta dan kasih sayangku kepada mu yang tiada tolok bandingnya...pepagi lagi aku telah menguli tepung dan buat donut yang sedap ini....khas buat kekanda dan anakandas yang di cintai....hehe....
apa pula merepek merabannya kkida hari ni....tapi memang kkida tak betul sikit hari ni...huhu...kkida anggap jika kkida terlebih rajin masak makanan yang perlu ambik masa lama untuk disiapkan...memang adalah yang tak betulnya tu...hehe....
hari ni pepagi lagi kkida bungkar peti sejuk mencari tepung yang lama sungguh kkida peram...oleh kerana takut rosak...tepung tersebut kkida simpan dalam fridge...dan pagi ni kkida bertekad mesti buat sesuatu dengan tepung tersebut...

tepung yang kkida maksudkan tu adalah tepung pau bluekey....hajat di hati (tak ingat bila...) nak buat pau lah kononnya...pau ayam atau daging....tapi dek kerana tertangguh-tangguh, sampai la ni tepung tetap rupa tepung...tak berubah wajah....apalah saya ni...masak ikut mood betul...tak seperti blogger-blogger lain yang kkida tengok sangat consistent...setiap minggu pasti ada je resepi yang hebat dan ada ump!!!...
ok berbalik kepada cerita tepung pau bluekey yang terperap lama tu dan dek kerana kemalasan kkida nak buat inti pau....maka dengan memandai-mandai sendiri dan dengan penuh tawakkal...kkida guna tepung tu untuk buat dua resepi yang simple yang jauh larinya dari resepi kueh pau sebenar....:)

...500g tepung tu kkida buat pau/roti goreng (next entri kkida share resepinya...:)...dan 500g lagi kkida buat donut ni....dan Alhamdulillah...tak salah sebenarnya kita guna tepung pau untuk resepi selain kueh pau dan kkida suka terutama kueh donut goreng kat bawah ni....ia crunchy diluar dan gebus didalam...yummy!
jika youall nak cuba ni resepinya yang kkida petik dari mauripan yis recipes:

bahan-bahan:
500g tepung pau bluekey
1 sachet serbuk yis
3/4 cawan air
1/3 cawan susu tepung
(since kkida takada susu tepung kkida campurkan 1/2 cawan air dengan 1/4 cawan susu sejat...lebihkan sikit jika perlu)
1 biji telur
1/2 cawan marjerin cair
3 sudu besar gula pasir halus
1 sudu besar garam
1/2 sudu besar baking powder
cara membuatnya:
1) gaulkan tepung dengan yis segera...masukkan telur, marjerin, garam, baking powder...
2) larutkan gula dalam air (atau susu)dan tuangkan ke dalam tepung...
3) gaul hingga adunan menjadi seketul doh dan uli hingga kenyal (dalam 10 minit)...ketepikan selama 30 ke 60 minit atau hingga doh mengembang...
4) tumbuk sekali pada bahagian tengah doh...keluarkan dan canaikan adunan...terap ikut acuan yang anda suka...
5) ketepikan dan biarkan ia mengembang....antara 15 ke 20 minit...
6) bakar atau goreng hingga keperangan...
7) gaul dengan gula...atau sapukan lemon icing, coklat icing dan lain-lain topping yang anda suka...
tapi bagi kkida....kkida lebih suka gentelkan doh bulat-bulat sebesar guli dan biarkan ia kembang...panaskan minyak kepada 160C dan deep fry hingga kekuningan....angkat dan gaulkan dengan gula halus yang di campur dengan sedikit serbuk cinnamon dan sedikit garam halus....sedap...
donut heart shape kat atas sekali tu kkida bakar selama 10 minit lebih kurang (atau hingga kekuningan)...keluarkan dari oven dan biarkan sejuk sebentar....belah dua dan letakkan filling yang anda suka...kkida guna left over blueberry pie filling yang dah berbulan kat dalam peti ais....jika ada cream cheese icing lagilah sedap...sapu dulu cream cheese icing dan kemudian baru topkan dengan blueberry....pasti ia lebih creamy dan ada rasa manis dan masam sikit....makan pun tak toleh kiri kanan dah...:)

Monday, December 12, 2011

burger wraps

salam hari senin
...hanya tinggal dua minggu je lagi sebelum kita menjengah ke tahun baru...masa berlalu begitu pantaskan!
liplapliplap dah nak masuk tahun baru dan jika panjang umur merasalah kita menjengah ke tahun 2012...

saya happy banget semalam....my old bibik telah kembali dari cuti panjang empat bulan....sebelum dia pergi bulan july dulu saya janji nak bagi bonus sebulan gaji jika dia datang balik....mungkin sebab tulah dia datang semula kot...apa-apa pun Syukur Alhamdulillah, lepas dah satu bab...bolehlah si Elah balik for good bulan depan...:)
pagi tadi saya ke jaya grocer...lama jugak tak jengah kesitu....cari-cari produk MyChef...ingat dah ada jual kat tempat tu...tak jumpa pula...tanya pada pekerja, depa kata belum ada lagi...produk tersebut belum di hantar oleh syarikat pengeluar MyChef...

...lah! kat wall fb MyChef tulis dah ada jual kat jaya grocer!!!...ish! awat lagu tu cek oi...awat kata dah ada juai tapi bila pi tengok takdak pun lagi...tak baik buat camtu tau....marah le pelanggan-pelanggan anda yang dok tertunggu-tunggu akan produk anda tu...

nasib baiklah yang mencari tu kkida....pahamlah kita akan masalah depa...cuba orang lain yang mencari...mau di hamputnya kat fb anda nanti...:/
dan dua tiga hari ni juga saya sebok dok mentelaah western australia map (ngalahkan nak ambik periksa subjek ilmu alam...hehe...pasti boleh dapat A1 lah kalau soalan berkenaan negeri tu yang keluar...:)

bukannya apa...saje je nak survey kat bahagian mana negeri tu yang harus dilawati...tak maulah dok pusing kat bandar Perth je...prefer lagi keluar bandar...sightseeing...tengok pemandangan countrynya yang pasti berlainan dari negeri kita ni....Insyaallah...next week saya sekeluarga nak kesana...free and easy...jalan sendiri-sendiri...

banyak jugalah info yang saya dapat dari website serta travel blog beberapa blogger muda yang rajin sungguh menulis dan bercerita dari A to Z mengenai pengalaman mereka berjalan ke merata dunia....info-info yang anda berikan memang amat membantu terutama bagi mereka-mereka yang travel sendiri tanpa khidmat travel agent....thanks again...antara blog-blog yang sempat saya jelajahi adalah blog ini dan ini dan ini...juga blog ini....dan banyak lagilah...kkida pun tak ingat berapa banyak blog yang dah kkida baca untuk mendapatkan info yang berguna...
sorry ye!....sementara nak masuk bab makan, banyak bebeno cerita saya ni yang tiada kena-mengena dengan photos yang berderet kat entri ni....hehe...

wbp...kkida rasa tak perlulah nak describe lebih-lebih mengenai photo-photo ni kerana ia amat jelas dan mudah di fahami...daging burger yang dibalut dengan plain wrap...selain burger anda boleh guna sosej atau nugget atau meatball, mince beef gravy dan sebagainya..

sebenarnya kkida nak buat burger untuk lunch tadi...since tiada roti burger jual kat jaya grocer dan plain wrap camni banyak...so kkida pun beli jelah wrap ni...fungsinya sama seperti roti burger...cuma rupa dan caranya saje yang lain....anda boleh gril dalam oven, toaster atau gril pan...
bahan-bahan sampingan ni ikut pilihan dan selera masing-masing...timun, salad, kobis, sebarang jenis sos, pickle, sebarang jenis cheese dll...
makan seketul je dah kenyang...:)

Thursday, December 8, 2011

waffle scrambled egg sandwich

selain makan dengan roti, scrambled eggs juga boleh di kawankan dengan waffle...
untuk resepi scrambled egg ni kkida guna 2 biji telur di pukul dengan 2 sudu besar susu cair (evaporated milk), italian herbs, salt and pepper....tambahkan beberapa ketul baby sausage yang di gril dulu, kemudian di slice nipis, chopped tomato (seedless)...serta crumbled feta...
toast waffle...kkida guna frozen waffle...jika ada waffle maker anda boleh buat waffle sendiri...lebih baik berbanding waffle frozen macam ni....
sandwichkan scrambled egg dengan waffle yang telah di bakar garing dan hidangkan dengan segera....jika suka boleh siramkan waffle dengan maple sirap atau honey (untuk menambahkan kalorinya....hehe...)...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...