Sunday, October 30, 2011

nachos dan simple guacamole

salam dan selamat beristirehat dihujung minggu...anda kemana hari ni....atau hanya lepak kat rumah je...kkida ada kenduri yang mesti di hadiri di port klang sebentar lagi....maka terlepaslah tugasan memasak untuk tengahari ini....:)
banyak benda nak di cerita...tapi kita shortcut ajelah ye....meh cerita pasal guacamole ni....avocado tu kkida beli last week lagi...masa beli tu buah tu tak cukup masak....kkida simpan sampai masak dan kemudian buat guacamole dip ini...yang paling simple punya version...

hancurkan isi 2 biji avocado....campurkan 3 sudu besar sourcream, 1 sudu besar lemon juice dan kulit lemon....tambahkan 2 biji cili hijau cincang kecil....salt and pepper secukup rasa...kkida tambah cheese feta crumble sikit...maka jadilah guacamole versi kkida/1001resepi....

terdapat banyak resepi guacamole kat website...cuba google dan cari resepi terbaik...:)
nachos ni juga boleh didapati di supermarket....kkida beli kat jaya grocer...letak dalam mangkuk cukup untuk satu serving...dropkan beberapa sudu besar guacamole, beberapa sudu besar potato salsa (kkida guna readymade pasta sos aje)...1 to 2 tablespoon sourcream...taburkan cili hijau cincang, grated cheese topping...microwave selama 2 minit atau sehingga cheese cair...keluarkan dan hidang panas....
sedap dan memang ralit le makan terutama ketika tengah tonton perlawanan bola sepak kat tv tu...hehe...

Wednesday, October 26, 2011

apple cinnamon tea cake

salam...lewat kkida berntri hari ni....:)
yelah...bukan boleh ngadap laptop aje 24 jam...takleh kenyang....hehe....

wow!...waduh! waduh! meleleh ayaq lioq tengok kek nikan...memanglah...kkida memang sengaja nak bagi youall meleleh ayor lior....kekekeke...saja nak nyakat...jangan marah ye! kkida ni memang jenis camni suka gurau...hehe....
kkida geram betol...pagi tadi kkida ada snap gambar mak mertua kkida buat kueh masalodeh, step-by-step...ntah macam mana masa kkida upload kat laptop gambar tu tak tercopy sekali...pastu kkida pula terclick 'delete all copied photos'....habis semua gambar masalodeh yang kkida snap terpadam sekali...

...tulah pakai camera murah lagi...nampaknya lepas ni kkida nak kena gi beli camera cap ayam macam cik mat gebu gunalah pula...baru takda masalah dan cantik gambarnye ye mat....:)
btw...bebalik kepada cerita kek ni...entah macam mana...mungkin angin sepoi-sepoi bahasa bertiup dengan nyamannya petang ni...maka kkida tergerak hati nak buat kek ni....lama betul dah kkida tak berkek...ingat last sekali buat masa raya hari tu...dah dekat 2 bulan...rehat betul kkida punya cake mixer and all baking equipment tuh...
resepi ni kkida perolehi dari my AWW cake and slices...lama dah sangat kkida berangan nak buat kek ni...hari ni baru termakbul...

sebenarnya nama kek ni adalah cinnamon teacake sahaja...yang apple tu kkida tambah sendiri...memang tak guna apple resepi asal...since kkida ni memang suka memandai, maka terselitlah pulak buah apple kat tengah-tengah cake tu...yelah benda dah ada...baik kita guna kan!...dan kkida memang suka kek yang berinti camni...dan hasilnya memang sedap...pada kkidalah...yelah dah kita sendiri yang buat takkan nak kata tak sedap pulak...:)
kkida guna gala cooking apple dalam 3 biji...buang kulit dan bijinya dan potong kepada 6 bahagian...
bahan-bahan kek...kuantiti bahan ni kkida double dari kuantiti asal...kalau tak alahai seciput je dapat keknya...sekali ngap je dah selesai:

120g pure butter
2 tsp pure vanilla
1 cup castor sugar
2 eggs
2 cups self-raising flour
2/3 cup milk

1) beat butter and vanilla for 1 minute
2) add sugar and eggs...beat until creamy and fluffy...(macam photo atas ke 3)
3) add flour and milk (selang seli...pukul sebati....photo ke 4)
kkida guna bekas yang kkida beli kat ikea...pertama kali guna...belinye ntah dah berapa bulan...hari ni baru guna...ingatkan kot boleh dapat bentuk love tu...hmmm...takda pun...springfoam pan...

sudukan setengah adunan kedalam baking pan...grease dulu...kkida tak alas pun sebab bekas ni non-stick pan...kalau nak alas pun boleh...gris kertas tu sekali...lepas tu susun apple cam dalam gambar...sprinkle dengan cinnamon powder...kemudian sudukan adunan kek yang lebih tu supaya menutupi apple...
bakar antara 30 ke 35 minit pada suhu 180C hingga kek masak...keluarkan dari oven dan sejukkan kejap...terbalikkan kek dan keluarkan dari baking pan...itulah rupa kek yang dah masak tadi...(dah hampir nak selesai pun...hehe...)...
biarkan sejuk...cairkan sikit butter...berus butter cair atas permukaan kek...kemudian taburkan campuran gula caster dan cinnamon powder keatas kek...serve ketika kek masih suam-suam...hmmm....
jika tak nak letak apple pun takpa...bakar kosong aje...

Tuesday, October 25, 2011

masak cuka ikan tenggiri

mak mertua punya stail...hehe....

seminggu ni my mertua ada kat rumah saya....anak pompuannya ke korea seminggu ikut company trip...since mak mertua tak berapa sihat, dia kenalah duduk jap kat rumah kkida...wbp, kkida memang tak kesah pun jika mil nak duduk lama...rumah anak dia...cuma buat masa ni dia lebih senang tinggal dengan anak perempuannya tu....yelah...macam kita gaklah nanti....macam mana pun lebih selesa dengan anak perempuan dari anak lelaki...hehe...
jika dia ada memang dia suka nak masuk ke dapor...nak masak ikut selera dia....tadi kkida tengok cara dia buat ikan masak cuka ni...sedap jika kena cara masaknya...hiris kasar bawang merah, halia, cili hijau dan timun....kemudian rendam dalam air dan cuka sikit....biar 15 minit....

lumurkan ikan dengan kunyit dan garam dan goreng hingga masak...ketepikan...hiris nipis bawang merah, halia dan bawang putih...panaskan minyak dan tumis hirisan bawang dll hingga kekuningan....kemudian masukkan bahan rendaman dengan air cuka tadi dengan airnya sekali (tujuan direndam supaya bahan-bahan tersebut crunchy)....tambahkan garam dan perisa...biar didih sebentar...akhir sekali  masukkan ikan goreng....angkat dan hidang panas...

sodap! memang sodap....tambah-tambah mak mertua yang buat dan kita hanya tukang ngap aje....hehe...
rancangan MCM malam tadi masuk hari ketiga...oklah kkida tak mau cakap perkara negatif tentang rancangan ni dah...betterlah kita beri sokongan pada persertanya tukan....jika tak gemar jurinya takpa...bukan mereka yang bertanding....by end of the day...peserta yang menang mungkin akan lebih famous dari juri-juri tersebut....kkida beri mereka 110% sokongan...
bukan mudah challenge yang harus mereka lalui....jika kkida agaknya memang dah collapse halfway tru....hehe...episod kedua hari tu depa kena asingkan putih dan kuning telur....tak boleh ada sikit pun kulit dan kuning telur masuk ke dalam putih telur tersebut....jika ada, depa kena start all over again...ingat senang ke nak asingkan kuning dan putih telur...kulit jika tak banyak sikit mesti tercampur juga...:o

bukan kerja mudah tu...jenuh diri berjam-jam....memang letihlah...berpeluh-peluh nampak masing-masing...depa bertanding sepenuh hati...memang tak peduli dah dengan camera dan orang sekeliling...

hari ketiga semalam pertandingan parut kelapa pulak...waduh mak oi! berpeluh ketiak nak memusing alat parutan khas tersebut bagi mendapatkan kelapa yang cantik dan tidak berkerak....tengok pun tahu kepayahan yang mesti mereka hadapi....jika orang sakit sengal-sengal tulang memang tak leh lah nak buat kerja tu...hehe...salute to all peserta...

malam ni pertandingan mesti semakin rancak....4 peserta ke final 24 dah tahu....malam ni mungkin lagi 4 akan terpilih...interesting juga kan....malaysian taste and malaysian recipes...

cuma chef-chef juri kena improve sikit dari segi penyampaianlah...itu aje...jangan kaku sangat dan cuba guna bahasa yang betul dan bersahaja...tak bolehlah ada ayat camni...

"kita orang dah rasa semua orang punya masakan"

macam pelik je bunyinya....lebih sedap kalau ayat tu bunyinya begini...

"kami telah merasa semua masakan yang di masak/sediakan oleh para peserta"

Monday, October 24, 2011

garlic toast top with cheese scramble egg

salam,
pepagi lagi saya dah ke tesco, rutin isnin...minggu ni cuti sekolah...so semua ada kat rumah...kalau tak cuti pun ada yang dah cuti sendiri-sendiri...
kat tesco tadi beli roti baguette ni, fresh sungguh....baru keluar dari oven...since tak breakfast lagi...so saya pun buat le scramble egg (pukul 4 biji telur dengan 1/4 cawan susu full cream atau susu sejat, cincangan tomato dan lada putih serbuk)...tumis dulu cincangan sandwich meat slice dalam sedikit butter...kemudian tuangkan telur...kacau sebentar....kemudian masukkan cheese...
potong keping roti, sapukan butter dan sprinkle dengan garlic powder dan grill atas pan...

susun atas pinggan hidang dan serve dengan scramble egg tadi...taburkan parseley...
makan dua slice roti aje dan kenyang....hehe...cheese tersebut masin dan creamy...tak perlu tambah garam...

Friday, October 21, 2011

salad nugget vs kerang rebus


yang mana lebih di gemari....hehe....jika kkidalah...pasti kerang cicah dengan air asam kicap...sampai teralit teman mengadapnya...hilang elergi, gatal dan merenyam...lol....tapikan, so far kkida tak alergi to seafood dan juga tiada cholesterol tinggi...buat masa nilah...
Alhamdulillan...so boleh le teman tibai kerang tu cukup-cukup...:)))

 but for my kids...yang ni lebih fancy lagi....memang depa tak tolak punya....
bahanya mudah aje...apa yang ada dalam peti sejuk...senang cerita...nugget, salad, cheese, plain wraps, mayonnaise...dll...
 kkida guna fish nuggets...jenama ramli...memang kegemaranku...(promo ramli nih!)
angan-angannya nak letak avocado tadi...tapi tulah...kkida jarang beli buah ni dan tak berapa pandai nak pilih....patutnya beli yang dah lembut sikit bila di picit...ni tak...kkida beli yang nampak masih cantik dan hijau kulitnya....bila bawa balik dan belah...mak ai...keras lagi...patah gigi makannya...hehe...rm3 sebiji tau! mahe kemain...hmmm...akhirnya letak ketepi jelah avocado tu...:}
 kkida suka cheese ini untuk salad...rasanya lemak berkrim dan masin...sesuailah utk sandwich dan salad...potong kiub...
 salad cream...any brand...
susun semua atas plain flour wraps dan suap aje ke mulut, pasti kenyang...kalau nak panaskan dulu wraps tu boleh juga....since kkida kurang rajin sikit tadi....malas nak gril atau nak panaskan...keluarkan aje dari bungkusan dan terus susun semua bahan-bahan atas wraps tersebut...btw, anak-anak teman ni memang tak kesah punye...janji dapat makan benda yang depa suka dan mengenyangkan...udah....:)

Thursday, October 20, 2011

chicken chili potato chips

as-salam,
hari ni kkida takda cerita apa...ada sikit rasa kecewa tadi bila tengok airasia punye website...huh! frust betullah...kalau hubby kkida tau mesti pokpek mulut dia kat kkida...next time takleh kelam kabut buat decision kan...

btw, tak apalah, anggaplah itu buka rezki kita...hmmm....habis tu nak kata apa lagi...huhu...memang bukan rezki kita....anggaplah ia sebagai satu pengajaran...:/
takpalah, lupakan itu...meh kita cerita pasal makan....terapi minda yang sangat mujarab di kala hati sedang kecewa...:)

jika youall bosan makan potato chips cara biasa, buatlah cara kkida ni...tabur je segala apa yang anda suka atas chips yang dah digoreng tersebut...kemudia grill je dalam oven...(nak tulis pun rasa takda mood...huhu)
panaskan minyak sikit dan masukkan mince chicken or beef...masak sebentar (tambah air jika perlu), kemudian masukkan chili seasoning mix...masukkan bawang besar cincang dan akhir sekali masukkan kacang...tambahkan garam dan perisa jika perlu...masak hingga gravynya kering...
 goreng potato chips sebungkus...dan letakkan dalam bekas tahan panas...
taburkan chicken and beans mixture tadi atas chips di ikuti dengan chop tomato, chili hijau dan cheese (sebarang jenis)...taburkan juga parsely atau basil atau mix herbs...juga sos cili...
 masukkan kedalam oven dan bakar selama 10 ke 15 minit atau hingga cheese chair...
 makan dengan mayonnaise atau sour cream...

Tuesday, October 18, 2011

masala ayam dan kentang

rempah dari dhaka...lama tersimpan dalam gobok lemari...semalam kemas-kemas barulah terperasan...

rempah ni eka beli dari dhaka bulan april hari tu...lama dah...nasib baik ok lagi isi kandungannya...lama gak dah expire...tapi sebab dasar kkida ni sayang nak buang benda makan, maka buat jugalah...btw, rasanya masih sedap...
resepinya kkida ikut dari apa yang tertulis kat kotak rempah tu je....bahan-bahannya mudah...selain 3-4 sudu besar rempah masala, bahan lain adalah 1 kg ayam, potong kecil, 2 biji bawang besar, cincang, 1 sudu besar ginger paste and garlic paste, 1 cawan tomato puri...dan 3 biji ubi kentang potong kiub...

cara masaknya:
panaskan 4 sudu besar minyak, tumis bawang besar dulu hingga lembut dan kekuningan, masukkan garlic dan ginger paste dan tumis hingga wangi...masukkan tomato puri dan rempah masala...kacau hingga pecah minyak...kemudian masukkan ayam dan kacau beberapa minit, masukkan 1 cawan air dan garam...masak hingga ayam separuh empuk...kemudian masukkan kentang dan masaklah hingga ayam dan kentang empuk dan gravynya kering...sebelum padam api masukkan chopped coriander leaves dan hirisan halia...
satu penambahan yang kkida buat ialah...hehe....biasalahkan...macam mana pun kkida pasti nakkan gravynya lemak-lemak sikit...so kkida tambahkan plain yogurt dalam 1/2 cawan ke dalam gravy ayam masala ni...dan...ump!  rasanya pastilah bertambah sedap...makan pulak dengan roti naan...pasti menjilat jari...:)
rempah masala ni mungkin boleh didapati kat area brickfields atau masjid india...kalau takda gak mungkin kena gi beli kat bangladesh atau delhi...huhu...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...