Friday, September 30, 2011

cokodok tapai ubi kayu

salam, lambat kkida upload gambar hari ni...cucuq ni kkida buat semalam sebenarnya...tapi ni baru sempat kkida nak tayang...

seharian hari ni kkida dok ngadap laptop mencari info (transport and accomodation) about Perth...tapi macam blank aje kepala otak kkida ni...tak tau mana nak mula dan mana nak start...hehe...

actually lama dah kkida berangan nak jalan Perth...punyalah pujuk cik abang kkida tu...dia tak nak gi Perth, katanya "takda apa kat Perth tu, baik gi Korea tengok snow lagi best"...

hmmm...kkida tak minatlah pulak nak ke Korea...dah 2 kali kkida kesana...selain Nami Island takda benda sangat nak tengok kat Korea tu unless kalau suka shopping (tapi wrong timinglah kalau nak shopping hujung tahun kat korea, semua baju tebal je)...dan masa tu memang sejuk ngelugutlah cuacanya...lagilah tak boleh nak enjoy the trip...

so, pagi ni kkida tak peduli, kkida cakap kat dia kkida nak book juga tiket ke Perth...kalau dia tak nak gi kkida gi sendiri....hehe... (acah je tu...mana berani jalan sendiri kat tempat asing camtukan...:)...after bagi reason yang sangat solid...my dh pun ngalah...lol....dia pun hulurkanlah duit plastik ke kkida...hehe...

airasia ada tambang murah sekarang ni...tapi taklah juga murah...campur itu ini (tax, baggage, food) lebih rm13k jugalah jumlahnya...tu belum lagi transport dan accomodation....tapi patut jugalah...ramai...7 orang..jika nak murah kena gi jalan dekat-dekat jelah...samada indonesia atau thailand...huhu....tapi kkida ni tak lalu dah rasanya nak ke tanah seberang tu...serupa je keadaannya dari medan hingga ke bali....eka ajak gi Makassar i/o Perth...kkida kata please kak mama dah nak muntah dah makan nasi padang dan pecel lele...:]....bangkok belum sampai lagi...one day maybe....
semalam kkida buat cucuq ubi kayu ni...kkida pernah buat sekali, tapi yang tu guna ubi kayu biasa...yang ni special sikit sebab kkida guna tapai ubi....lenyek-lenyekkan hingga hancur...tambah garam dan gula serta sikit tepung...

bulat-bulatkan cam foto ni...mula-mula kkida ingat nak goreng plain je...tapi takut tak cantik hasilnya...so kkida bancuh tepung goreng pisang adabi...celupkan dan goreng dalam minyak panas...kkida cakap betul...memang sedap sangat cucur ni berbanding cucur ubi kayu plain...sebab texturenya tu lebih creamy, ada rasa masin dan manis serta crunchy bahagian luarnya...tak caya cuba buat sendiri...:)))

Thursday, September 29, 2011

riccioli pasta and food processor

salam,
kkida berkira-kira tadi samada nak tayang gambar pasta ni atau tidak...sebabnya dah banyak sangat resepi pasta kat blog kkida ni....dah jadi macam makanan ruji pula...italiono food blogger loghat melayu....hehe....

tapi sebab dah takda modal nak share apa pagi ni kkida letak gaklah...bior le youall boring tengok tak habis-habis kkida ni dengan resepi pasta...:)

sebenarnya resepi pasta stail kkida ni sama je dari dulu hingga kini dan mungkin selamanya...cuma kali ni kkida nak share rupa pasta ni yang unik...bergulung-gulung macam spring...cantik...bila dah rebus pun ia still maintan shape yang sama...comelkan...hehe...nama pasta ni ialah riccioli....wbp, ia hanyalah sebuah nama dan rupa yang berbeza...rasanya...tetap sama...pasta adalah pasta...sangat bland...cuma sosnye je yang boleh membezakan sedap ke tidak hidangan pasta tersebut...
satu lagi apa yang kkida nak share kat sini adalah sosnya yang lain sikitlah cara kkida buat kali ni...nak tau apa lainnya?

...since anak kkida terutama yang kecil sekali tu (tapi badannya yang paling besar...:) suka ketepikan semua sayur mayur yang kkida letak dalam sos pasta everytime....maka kali ini kkida blendkan semua sekali ramuan dalam food processor...kali ni kkida guna daging betul (bukan daging kisar beli siap)...rebus dulu daging tersebut hingga empuk...bila dah sejuk kisar dalam food processor hingga hancur...

kemudian kkida kisar sekali dengan daging bawang besar sebiji, lada benggala hijau besar sebiji, daun basil fresh (banyak)...dan fresh button mushroom...cuma lupa pulak nak letak carrot semalam...
tengoklah rupanya...semua bercampur dan memang tak boleh dah nak pilih-pilih dan tolak sayur ketepi...
kena makan semua...bagusss...seasonkan dengan salt, pepper dan sebagainya...
panaskan minyak zaitun dalam kuali dan masukkan daging mixture dan ready made bottle sos atau tomato sos...masak hingga kering...tambah seasoningnya jika perlu...kkida suka sos pasta manis sikit...
hidang segera ketika panas...taburkan parmesan cheese jika ada....kalau anak-anak kkida kejap je selesai semua...hehe...mungkin ada darah itali dalam badan depa kot...lols...suka makan pasta...

Wednesday, September 28, 2011

mee maggi dengan kuah kari ayam

salam,
pagi ni rasa ceria pulak....sebab tu pepagi lagi kkida nak berentri ni...:)...mungkin sebab malam tadi kkida dinner mee maggi je kot...hehe...

yelah...malam tadi kkida tak tau nak dinner apa...nasi macam tak jalan je...kkida teringat anak kkida eka kata dia ada makan mee kat satu kopitiam tu (ntah apa nama kopitiam tu kkida tak tanya pula...)...eka kata dia makan dried yellow noodle dengan kari ayam kering...tak banyak gravynya....

since takda mee basah atau mee kering jenis lain kkida pun guna jelah mee maggi...buat kari ayam sempoi camni...ayam tu kkida potong kecil-kecil, kemudian tumis macam tumis kari ayam biasa...kkida buat sikit aje sebab dah petang...tak payah kentang atau lain bahan sampingan...hanya ayam semata-mata...
kemudian kkida goreng tahu dan frozen crab stick dan celur sayur sawi....rendam sebentar mee kering maggi dalam air panas...letak semua bahan dalam mangkuk dan tuangkan kuah kari ayam atasnya...tak perlu banyak sangat kuahnya...nanti tak sedap...tabur daun bawang dan bawang goreng...kalau suka perah asam limau atau makan dengan jeruk cili....simple dan sedap.....hehe....
inilah salah satu cara nak makan maggi jika tak mau guna perencahnya yang banyak msg tu...

Tuesday, September 27, 2011

rich shortcrust pastry

cita-cita kkida akhirnya kesampaian juga...
chewah!....cita-cita apa tu ek!....cita-cita nak buat shortcrust pastry ni la....bertahun-tahun mentelaah buku yang satu ni hingga katam beberapa kali...akhirnya pagi ni terajin pula kkida nak mencuba salah satu recipe pastry dari buku ni...

selama hari ni kkida memanglah rajin juga masak guna pastry....tapi puff pastri kawan yang ready-made tu je lah....hehe...

rich shorcrust pastry sesuai untuk sweet treats...seperti fruits tartlet, cheese tartlets...dll...since kkida ada semua bahan untuk pastri dan fillingnya, maka jadilah...kkida memang plan nak guna cream cheese sebagai filling dan toppingnya blueberry pie filling...sebenarnya kkida buat ni lebih kepada nak test resepi ini...dan alhamdulillah kkida happy dengan hasilnya walau pun seperti biasa kkida bega sedikit bahannya dari resepi asal...:)

nilah rupanya blueberry cream cheese hasil air tangan kkida...hehe....kkida memang tak creative dalam mendekorasi makanan....kira nak cepat siap je....lols...
bahan dan cara buat shortcrust pastry sangat mudah jika guna food processor ni...tak perlu uli menguli dan garenti jadi....nanti ada pulak yang tanya kat kkida boleh ke buat pastri ni tanpa guna food processor...
jawabnya boleh...cuma leceh sikitlah...lagi pun pastri ni nak kena sentiasa maintain under cold temperature, jika uli ngan tangan mesti texture berubah sikit sebab tangan kita ada heat...oleh itu kkida sarankan belilah satu food processor ni....murah je dan banyak kegunaannya...

(foto from google image...food processor jenama philips yang saya guna sekarang)

ok bahan2nya adalah: 2 cawan tepung gandum (kkida guna pastri flour), ayak dengan secubit garam....kemudian masukkan tepung ke dalam food processor...masukkan 125g cold butter (resepi asal suruh letak 150g...kkida tak mau guna banyak sangat butter...tapi youall boleh cuba guna 150g)...potong cube butter tersebut dan masukkan ke dalam food processor dengan tepung tadi...kisar untuk beberapa saat hingga semua bahan bercampur rata dan jadi seperti foto bawah ni...
masukkan sebiji kuning telur dan mix lagi beberapa saat...sambil food processor berputar masukkan 2 sudu besar air ais (sejuk)...mix lagi beberapa saat hingga semua bahan bercampur rata seperti foto bawah ni...
tuangkan pastri ke dalam mangkuk besar dan kepalkan dengan kedua-dua belah tapak tangan hingga jadi seketul doh seperti ini...tak perlu uli...
ikut resepi kena masukkan dalam fridge 30 minit...oleh kerana kkida malas nak menunggu sebab banyak kerja lain lagi...kkida terus terap aje pastri tersebut...letak dalam acuan dan masukkan dalam fridge 10 minit...sementara tu panaskan oven kepada 190C...
keluarkan pastry dari peti ais dan cucuk-cucukkan sikit dengan garpu...bakar dalam oven hingga masak...iaitu sekitar 15 minit...keluarkan dan biarkan ia sejuk sebentar...

buat cream cheese filling...caranya macam kita buat cream cheese filling untuk carrot cake...kkida guna seketul 250g philadelphia cream cheese at room temperature, 2 sudu besar mentega....blend hingga creamy...kemudian masukkan 1 cawan icing sugar (ayak dulu) dan mix till well blended...(foto)
 spoonkan cream cheese filling ke dalam tartlets casing tadi...kemudian letak topping blueberry pie filling...
lepas tu bolehlah ngap terus....hehe....sedap juga makan ketika pastri masih suam-suam...texture pastri ni rapuh tapi tak mudah pecah dan senang di kendalikan...
dan rasanya memang yummylah...lagi-lagi kkida yang buat....kikiki....jangan nyampah ye kkida masuk bakul angkat sendiri....tapi kkida cakap betul...kena cuba sendiri, janganlah asyik telan air lior je....hehe....

Monday, September 26, 2011

cerita letrik dan kerabu togeh...

salam...
lately kkida rasa macam nak relax je dari dunia blogging ni...dalam kepala tu dok berkata-kata sampai bilalah aku ni nak tulis blog camni...macam takda benda lain nak buat....:o

tapi tulah...after few hours buat-buat tak nampak..seolah macam ada magnet yang menarik-narik jari suruh kkida onkan laptop ni dan otak pula suruh juga mata gi jengah ke blog ini...

...lagi pun bila kkida ingatkan ramainya kenalan di awang-awangan yang dah mesra dengan kita rasa macam rugilah pulak kalau tetiba stop dari menulis kat blog ni...

hari ni pula kkida jadi ngelibang-ngelibu akibat masalah letrik rumah kkida ni....bukan masalah TNB...tapi masalah akibat ada kipas kat hall yang trip semalam...sepanjang siang semalam ok lagi...tapi malam tadi satu phase dari 3 phase letrik buat hal...dan sepanjang malam tadi my dh tak tido lena...3,4 kali dia bangun kerana nak onkan main switchboard yang menendang...

tengahari tadi baru wireman/letrikman datang dan cari apa masalahnya dan maghrib tadi baru settle... (harap-harapnye janganlah malam nanti letrik ni buat hal lagi...)...
sebagai persediaan...petang tadi kkida ajak hubby gi beli 2 extension wire sepanjang 12 meter....bukannya apa....jika jadi lagi macam semalam kenalah kkida sambung extension wire dari atas (hall kat 2nd floor-2nd phase) bawa ke bawah untuk fridge-fridge kkida yang penuh dengan barang makan sejuk beku dan yang tak sejuk beku...kkida pulak gatal gi beli macam-macam kat tesco pagi tadi...lupa yang ada masalah letrik kat rumah...huhu...

....terasa macam susah sangat bila kekurangan sesuatu kemudahan seperti ini kan...dah terbiasa dengan segala kesenangan...bila takda air dan letrik kejap je dah stress....bayangkan jika satu hari di takdirkan kita di timpa musibah seperti kebuluran di somalia, peperangan di palestine, gempa di jepun dan tsunami di indonesia...bukan setakat letrik dan air yang terputus...segala-galanya akan musnah...
Na'uzubillah...haruslah kita sentiasa bersyukur dan sentasa redha dengan apa je masalah sikit-sikit yang kita alami...(peringatan untuk diri kkida sendiri...tak mau merungut-rangat sesangat jika masalah sikit-sikit camni...:)
ok, masuk bab makan-makan...celoteh kat atas tu selingan je...hehe...kerabu ni mak kkida yang buat (huh! mak lagi)..:D...mak kkida buat last week...hari ni baru ada kesempatan nak tayang kat sini....mak kkida pun dah gi kuantan rumah my sis semalam...

...mak kkida memang suka makan camni...tu le sebabnya dia rajin buat...kkida ni kurenglah rajin sikit...:)
sebenarnya taugeh tu dah agak lembik sikit, tapi masih elok...kalau ikut kkida memang tak mau guna dah...since mak kkida tengok elok lagi dia kata "bak sini mak buat kerabu"....kkida kata suka hati maklah...taugeh tu dia celur sikit...kemudian dia campur sotong, kerisik, bunga kantan, bawang merah dan cili padi merah...perah asam limau...dan akhirnya kkida yang terlebih ngap banding orang lain...:)))

Sunday, September 25, 2011

simple tuna and egg sandwich

sandwich yang mudah disediakan....sesuai untuk breakfast anak-anak nak ke sekolah pagi-pagi...
 mix tuna, chop celery, mayonnaise dan thousand island, salt and pepper...
 susun potongan telur rebus atas roti....
letakkan tuna ke atas potongan telur dan letakkan sekeping lagi roti keatasnya...potong bahagian crust roti yang tebal dan potong segi tiga...
simple and delicious....

Friday, September 23, 2011

chicken in orange honey sauce

salam pagi jumaat, kejap je dah balik ke hujung minggu....waktu berputar seperti roda...begitu jugalah dengan kehidupan kita ni kan...:/

semalam kkida cuba buat ayam nugget ni bersoskan orange, madu dan sesame oil....sedap juga sekali-sekala tukar selera camni...simple je resepi ni...makan dengan hotdog bun, pita pocket, arab bread atau makan camtu je pun sedap...cubalah...
 4 keping chicken breast....potong kecil...pastikan ayam kering (tidak berair)
 pukul 3 biji telur dengan salt and pepper...masukkan ayam gaul rata...
gaulkan ayam kedalam campuran 2 cawan tepung gandum, 1/2 cawang tepung jagung, 1 sudu teh paprika, 1 sudu besar cili flakes, salt and seasoning...gaul rata ayam dan keluarkan...
letak dalam dulang besar dan biarkan ia rehat selama 15 minit...goreng ayam dalam minyak panas (deep fry) hingga ayam masak dan keperangan...ketepikan...
buatkan orange sos/gravy
orange sauce
1 cup orange juice
1/2 cup honey (or more)
1 tbs sesame oil
1/2 tsp ginger powder
1/2 tsp garlic powder
1 tbs kicap
salt and pepper to taste
1 tsp grated orange zest

1 tbs corn starch
1 tbs water

campur semua bahan dalam heavy pan dan biarkan ia mendidih (5 minit) hingga kuantitinya tinggal hampir setengah...pekatkan dengan campuran tepung dan air...tuangkan ke atas ayam tadi....
serve dengan pita bread, roti arab, salad, mayaonnaise, cili sos...etc...

Thursday, September 22, 2011

salad mangga vs salad oren

 salad melayu versi opah vs salad mat saleh versi kkida.....:)
...dan kedua-duanya pun sedap...
salad mangga muda jeruk ni mak kkida yang buat....dia guna jeruk mangga yang dia buat beberapa hari lalu....hiris nipis (elah guna pisau seramik....best katanya guna pisau tu)...kemudian tambahlah lain-lain bahan seperti bawang merah, kerisik, udang kering, cili padi hiris nipis...gaul rata...

memanglah sedap sebab jeruk tu manis, masin....pedas, masam.....selama hari ni kkida memang tak pernah terpikir pun nak guna jeruk mangga sebagai selad....my mum ni memang terorlah kalau bab masak-memasak ni...sebab tulah anaknya ni followwww.....heeeee.....:)
senangnya memotong kulit limau guna pisau seramik ni....memang berbaloilah kkida memilikinya...terima kasih kepada pisauseramik.com kerana sudi mengirim satu kepada kkida...mak kkida pun kata dia nak order satu...Insyaallah later kkida akan beli satu untuk mak ye....hehe....
hiris kepada segmen seperti di atas...buang empulur tengahnya...dan letakkan dalam sebuah mangkuk yang cantik camni....:)
oranges, kiwi fruit dan mango...
bahan seterusnya adalah plain yogurt, maple sirap atau madu, nuts, fresh atau dried mint leaves dan kkida tambahkan raisins sikit...kalau suka youall can add pinch of salt/oat cluster/cereal...
gaul rata camni dan hidang sejuk....hmmm....its really yummylah....:)))
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...