Friday, September 30, 2011

cokodok tapai ubi kayu

salam, lambat kkida upload gambar hari ni...cucuq ni kkida buat semalam sebenarnya...tapi ni baru sempat kkida nak tayang...

seharian hari ni kkida dok ngadap laptop mencari info (transport and accomodation) about Perth...tapi macam blank aje kepala otak kkida ni...tak tau mana nak mula dan mana nak start...hehe...

actually lama dah kkida berangan nak jalan Perth...punyalah pujuk cik abang kkida tu...dia tak nak gi Perth, katanya "takda apa kat Perth tu, baik gi Korea tengok snow lagi best"...

hmmm...kkida tak minatlah pulak nak ke Korea...dah 2 kali kkida kesana...selain Nami Island takda benda sangat nak tengok kat Korea tu unless kalau suka shopping (tapi wrong timinglah kalau nak shopping hujung tahun kat korea, semua baju tebal je)...dan masa tu memang sejuk ngelugutlah cuacanya...lagilah tak boleh nak enjoy the trip...

so, pagi ni kkida tak peduli, kkida cakap kat dia kkida nak book juga tiket ke Perth...kalau dia tak nak gi kkida gi sendiri....hehe... (acah je tu...mana berani jalan sendiri kat tempat asing camtukan...:)...after bagi reason yang sangat solid...my dh pun ngalah...lol....dia pun hulurkanlah duit plastik ke kkida...hehe...

airasia ada tambang murah sekarang ni...tapi taklah juga murah...campur itu ini (tax, baggage, food) lebih rm13k jugalah jumlahnya...tu belum lagi transport dan accomodation....tapi patut jugalah...ramai...7 orang..jika nak murah kena gi jalan dekat-dekat jelah...samada indonesia atau thailand...huhu....tapi kkida ni tak lalu dah rasanya nak ke tanah seberang tu...serupa je keadaannya dari medan hingga ke bali....eka ajak gi Makassar i/o Perth...kkida kata please kak mama dah nak muntah dah makan nasi padang dan pecel lele...:]....bangkok belum sampai lagi...one day maybe....
semalam kkida buat cucuq ubi kayu ni...kkida pernah buat sekali, tapi yang tu guna ubi kayu biasa...yang ni special sikit sebab kkida guna tapai ubi....lenyek-lenyekkan hingga hancur...tambah garam dan gula serta sikit tepung...

bulat-bulatkan cam foto ni...mula-mula kkida ingat nak goreng plain je...tapi takut tak cantik hasilnya...so kkida bancuh tepung goreng pisang adabi...celupkan dan goreng dalam minyak panas...kkida cakap betul...memang sedap sangat cucur ni berbanding cucur ubi kayu plain...sebab texturenya tu lebih creamy, ada rasa masin dan manis serta crunchy bahagian luarnya...tak caya cuba buat sendiri...:)))

Thursday, September 29, 2011

riccioli pasta and food processor

salam,
kkida berkira-kira tadi samada nak tayang gambar pasta ni atau tidak...sebabnya dah banyak sangat resepi pasta kat blog kkida ni....dah jadi macam makanan ruji pula...italiono food blogger loghat melayu....hehe....

tapi sebab dah takda modal nak share apa pagi ni kkida letak gaklah...bior le youall boring tengok tak habis-habis kkida ni dengan resepi pasta...:)

sebenarnya resepi pasta stail kkida ni sama je dari dulu hingga kini dan mungkin selamanya...cuma kali ni kkida nak share rupa pasta ni yang unik...bergulung-gulung macam spring...cantik...bila dah rebus pun ia still maintan shape yang sama...comelkan...hehe...nama pasta ni ialah riccioli....wbp, ia hanyalah sebuah nama dan rupa yang berbeza...rasanya...tetap sama...pasta adalah pasta...sangat bland...cuma sosnye je yang boleh membezakan sedap ke tidak hidangan pasta tersebut...
satu lagi apa yang kkida nak share kat sini adalah sosnya yang lain sikitlah cara kkida buat kali ni...nak tau apa lainnya?

...since anak kkida terutama yang kecil sekali tu (tapi badannya yang paling besar...:) suka ketepikan semua sayur mayur yang kkida letak dalam sos pasta everytime....maka kali ini kkida blendkan semua sekali ramuan dalam food processor...kali ni kkida guna daging betul (bukan daging kisar beli siap)...rebus dulu daging tersebut hingga empuk...bila dah sejuk kisar dalam food processor hingga hancur...

kemudian kkida kisar sekali dengan daging bawang besar sebiji, lada benggala hijau besar sebiji, daun basil fresh (banyak)...dan fresh button mushroom...cuma lupa pulak nak letak carrot semalam...
tengoklah rupanya...semua bercampur dan memang tak boleh dah nak pilih-pilih dan tolak sayur ketepi...
kena makan semua...bagusss...seasonkan dengan salt, pepper dan sebagainya...
panaskan minyak zaitun dalam kuali dan masukkan daging mixture dan ready made bottle sos atau tomato sos...masak hingga kering...tambah seasoningnya jika perlu...kkida suka sos pasta manis sikit...
hidang segera ketika panas...taburkan parmesan cheese jika ada....kalau anak-anak kkida kejap je selesai semua...hehe...mungkin ada darah itali dalam badan depa kot...lols...suka makan pasta...

Wednesday, September 28, 2011

mee maggi dengan kuah kari ayam

salam,
pagi ni rasa ceria pulak....sebab tu pepagi lagi kkida nak berentri ni...:)...mungkin sebab malam tadi kkida dinner mee maggi je kot...hehe...

yelah...malam tadi kkida tak tau nak dinner apa...nasi macam tak jalan je...kkida teringat anak kkida eka kata dia ada makan mee kat satu kopitiam tu (ntah apa nama kopitiam tu kkida tak tanya pula...)...eka kata dia makan dried yellow noodle dengan kari ayam kering...tak banyak gravynya....

since takda mee basah atau mee kering jenis lain kkida pun guna jelah mee maggi...buat kari ayam sempoi camni...ayam tu kkida potong kecil-kecil, kemudian tumis macam tumis kari ayam biasa...kkida buat sikit aje sebab dah petang...tak payah kentang atau lain bahan sampingan...hanya ayam semata-mata...
kemudian kkida goreng tahu dan frozen crab stick dan celur sayur sawi....rendam sebentar mee kering maggi dalam air panas...letak semua bahan dalam mangkuk dan tuangkan kuah kari ayam atasnya...tak perlu banyak sangat kuahnya...nanti tak sedap...tabur daun bawang dan bawang goreng...kalau suka perah asam limau atau makan dengan jeruk cili....simple dan sedap.....hehe....
inilah salah satu cara nak makan maggi jika tak mau guna perencahnya yang banyak msg tu...

Tuesday, September 27, 2011

rich shortcrust pastry

cita-cita kkida akhirnya kesampaian juga...
chewah!....cita-cita apa tu ek!....cita-cita nak buat shortcrust pastry ni la....bertahun-tahun mentelaah buku yang satu ni hingga katam beberapa kali...akhirnya pagi ni terajin pula kkida nak mencuba salah satu recipe pastry dari buku ni...

selama hari ni kkida memanglah rajin juga masak guna pastry....tapi puff pastri kawan yang ready-made tu je lah....hehe...

rich shorcrust pastry sesuai untuk sweet treats...seperti fruits tartlet, cheese tartlets...dll...since kkida ada semua bahan untuk pastri dan fillingnya, maka jadilah...kkida memang plan nak guna cream cheese sebagai filling dan toppingnya blueberry pie filling...sebenarnya kkida buat ni lebih kepada nak test resepi ini...dan alhamdulillah kkida happy dengan hasilnya walau pun seperti biasa kkida bega sedikit bahannya dari resepi asal...:)

nilah rupanya blueberry cream cheese hasil air tangan kkida...hehe....kkida memang tak creative dalam mendekorasi makanan....kira nak cepat siap je....lols...
bahan dan cara buat shortcrust pastry sangat mudah jika guna food processor ni...tak perlu uli menguli dan garenti jadi....nanti ada pulak yang tanya kat kkida boleh ke buat pastri ni tanpa guna food processor...
jawabnya boleh...cuma leceh sikitlah...lagi pun pastri ni nak kena sentiasa maintain under cold temperature, jika uli ngan tangan mesti texture berubah sikit sebab tangan kita ada heat...oleh itu kkida sarankan belilah satu food processor ni....murah je dan banyak kegunaannya...

(foto from google image...food processor jenama philips yang saya guna sekarang)

ok bahan2nya adalah: 2 cawan tepung gandum (kkida guna pastri flour), ayak dengan secubit garam....kemudian masukkan tepung ke dalam food processor...masukkan 125g cold butter (resepi asal suruh letak 150g...kkida tak mau guna banyak sangat butter...tapi youall boleh cuba guna 150g)...potong cube butter tersebut dan masukkan ke dalam food processor dengan tepung tadi...kisar untuk beberapa saat hingga semua bahan bercampur rata dan jadi seperti foto bawah ni...
masukkan sebiji kuning telur dan mix lagi beberapa saat...sambil food processor berputar masukkan 2 sudu besar air ais (sejuk)...mix lagi beberapa saat hingga semua bahan bercampur rata seperti foto bawah ni...
tuangkan pastri ke dalam mangkuk besar dan kepalkan dengan kedua-dua belah tapak tangan hingga jadi seketul doh seperti ini...tak perlu uli...
ikut resepi kena masukkan dalam fridge 30 minit...oleh kerana kkida malas nak menunggu sebab banyak kerja lain lagi...kkida terus terap aje pastri tersebut...letak dalam acuan dan masukkan dalam fridge 10 minit...sementara tu panaskan oven kepada 190C...
keluarkan pastry dari peti ais dan cucuk-cucukkan sikit dengan garpu...bakar dalam oven hingga masak...iaitu sekitar 15 minit...keluarkan dan biarkan ia sejuk sebentar...

buat cream cheese filling...caranya macam kita buat cream cheese filling untuk carrot cake...kkida guna seketul 250g philadelphia cream cheese at room temperature, 2 sudu besar mentega....blend hingga creamy...kemudian masukkan 1 cawan icing sugar (ayak dulu) dan mix till well blended...(foto)
 spoonkan cream cheese filling ke dalam tartlets casing tadi...kemudian letak topping blueberry pie filling...
lepas tu bolehlah ngap terus....hehe....sedap juga makan ketika pastri masih suam-suam...texture pastri ni rapuh tapi tak mudah pecah dan senang di kendalikan...
dan rasanya memang yummylah...lagi-lagi kkida yang buat....kikiki....jangan nyampah ye kkida masuk bakul angkat sendiri....tapi kkida cakap betul...kena cuba sendiri, janganlah asyik telan air lior je....hehe....

Monday, September 26, 2011

cerita letrik dan kerabu togeh...

salam...
lately kkida rasa macam nak relax je dari dunia blogging ni...dalam kepala tu dok berkata-kata sampai bilalah aku ni nak tulis blog camni...macam takda benda lain nak buat....:o

tapi tulah...after few hours buat-buat tak nampak..seolah macam ada magnet yang menarik-narik jari suruh kkida onkan laptop ni dan otak pula suruh juga mata gi jengah ke blog ini...

...lagi pun bila kkida ingatkan ramainya kenalan di awang-awangan yang dah mesra dengan kita rasa macam rugilah pulak kalau tetiba stop dari menulis kat blog ni...

hari ni pula kkida jadi ngelibang-ngelibu akibat masalah letrik rumah kkida ni....bukan masalah TNB...tapi masalah akibat ada kipas kat hall yang trip semalam...sepanjang siang semalam ok lagi...tapi malam tadi satu phase dari 3 phase letrik buat hal...dan sepanjang malam tadi my dh tak tido lena...3,4 kali dia bangun kerana nak onkan main switchboard yang menendang...

tengahari tadi baru wireman/letrikman datang dan cari apa masalahnya dan maghrib tadi baru settle... (harap-harapnye janganlah malam nanti letrik ni buat hal lagi...)...
sebagai persediaan...petang tadi kkida ajak hubby gi beli 2 extension wire sepanjang 12 meter....bukannya apa....jika jadi lagi macam semalam kenalah kkida sambung extension wire dari atas (hall kat 2nd floor-2nd phase) bawa ke bawah untuk fridge-fridge kkida yang penuh dengan barang makan sejuk beku dan yang tak sejuk beku...kkida pulak gatal gi beli macam-macam kat tesco pagi tadi...lupa yang ada masalah letrik kat rumah...huhu...

....terasa macam susah sangat bila kekurangan sesuatu kemudahan seperti ini kan...dah terbiasa dengan segala kesenangan...bila takda air dan letrik kejap je dah stress....bayangkan jika satu hari di takdirkan kita di timpa musibah seperti kebuluran di somalia, peperangan di palestine, gempa di jepun dan tsunami di indonesia...bukan setakat letrik dan air yang terputus...segala-galanya akan musnah...
Na'uzubillah...haruslah kita sentiasa bersyukur dan sentasa redha dengan apa je masalah sikit-sikit yang kita alami...(peringatan untuk diri kkida sendiri...tak mau merungut-rangat sesangat jika masalah sikit-sikit camni...:)
ok, masuk bab makan-makan...celoteh kat atas tu selingan je...hehe...kerabu ni mak kkida yang buat (huh! mak lagi)..:D...mak kkida buat last week...hari ni baru ada kesempatan nak tayang kat sini....mak kkida pun dah gi kuantan rumah my sis semalam...

...mak kkida memang suka makan camni...tu le sebabnya dia rajin buat...kkida ni kurenglah rajin sikit...:)
sebenarnya taugeh tu dah agak lembik sikit, tapi masih elok...kalau ikut kkida memang tak mau guna dah...since mak kkida tengok elok lagi dia kata "bak sini mak buat kerabu"....kkida kata suka hati maklah...taugeh tu dia celur sikit...kemudian dia campur sotong, kerisik, bunga kantan, bawang merah dan cili padi merah...perah asam limau...dan akhirnya kkida yang terlebih ngap banding orang lain...:)))

Sunday, September 25, 2011

simple tuna and egg sandwich

sandwich yang mudah disediakan....sesuai untuk breakfast anak-anak nak ke sekolah pagi-pagi...
 mix tuna, chop celery, mayonnaise dan thousand island, salt and pepper...
 susun potongan telur rebus atas roti....
letakkan tuna ke atas potongan telur dan letakkan sekeping lagi roti keatasnya...potong bahagian crust roti yang tebal dan potong segi tiga...
simple and delicious....

cerita cinta dan bunga...

as-salam, salam pagi minggu harap kalian sihat sejahtera...semalam saya memang agak sibuk sikit dengan adik-beradik yang bekumpul dirumah bagi meraikan my sis dr nor yang telah dengan rasminya tamat pengajian ilmu dunia...:)

tahniah kepada my sis....semuga kejayaannya itu akan menjadi sumber inspirasi kepada anak-anaknya dan juga anak-anak saudaranya....memang letihlah kkida tengok dia belajar....dari kecik hingga ketua ni...rasanya bukan ramai yang sanggup belajar camtu....bila dah ada dalam comfort zone buat apa nak susah payah belajar teruk-terukkan....
nak tulislah sikit kisah dr nor (makteh panggilah anak-anak saudaranya) ni buat renungan anak-anaknya dan anak-anak saudaranya juga....

since mama older 5 years dari makteh, so memang banyaklah juga yang boleh ingat titian kehidupan makteh ni....makteh memang pandai sejak dari sekolah tadika, darjah satu hingga darjah enam...cuma nasib tak menyebelahinya...dia tak dapat 5A masa penilaian darjah enam....tapi dengan berkat usaha dan susah payah, makteh berjaya melepasi ujian IQ untuk masuk ke MRSM (di sekolah sri petaling, pj)...dan dapat masuk MRSM, Kuantan....

kisah bagaimana tok hantar makteh ke MRSM kuantan memang menyedihkanlah...tak boleh nak describe kat sini....tok tinggalkan makteh di kuantan dengan duit poket yang paling minimum...;) dan belajarlah makteh kat situ....since mama dah kerja (kerja kuli-kuli je)...mama bantu opah dan tok dari segi kewangan since semua yang lain masih sekolah...(gaji pun tak berapa duit sangat masa tu, tapi bolehlah nak bagi sikit-sikit kat opah dan adik-beradik, dan ia memang amat meringankan beban tok)....dan memang hingga kini (hampir 30 tahun) opah keep on ungkit kisah ini di telinga mama dan makteh..."susah senang hanya ida dan mak je yang tahu dan.....".....;(

ye!...memang betul....mama tahu lebih dari orang lain....sebab tu hingga kini opah close to me (not because i live in a big house now...:)...dan dia cannot accept jika orang lain hurt my feeling...
sebabnya? tanyalah kat opah sendiri or tanya makteh.....:,(

berbalik kepada kesah makteh....makteh memang teror...she managed to get good result masa periksa SRP dan juga SPM...from MRSM dia gi masuk matrik kat kulim untuk buat medic kat USM...masa periksa final...wakil dari University Adelaide, Australia datang ke USM untuk memilih 30 pelajar untuk belajar di Uni Adelaide...berdasarkan keputusan cemerlang final matrik, makteh (dan juga pakteh) berjaya di pilih ke sana untuk buat kursus medic...(tapi masa ni makteh and pakteh belum lagi berpacaran...hehe....)

so berangkatlah makteh dan pakteh bersama dengan rakan-rakan yang terpilih ke Aussie...duduk sana 7 tahun dari 88 hingga 95...balik malaysia 3 kali tu pun tambang flight dengan duit poket yang dia jimat-jimat sendiri...balik yang terakhir final year tu untuk nikah dengan pakteh...haha....

belum habis lagi ceritanya....dah habis mengaji dan balik malaysia...dia kena struggle dengan housemanship kat HUKL pulak...memang sianlah...dah le belajar teruk....kerja lagilah teruk....oleh kerana tak tahan...hehe...tak sampai 10 tahun dia lari masuk UIA...continue buat master dan semalam dengan rasminya dia dapat Phd Pharmacology dari UKM...dan kini ngajar fakulti perubatan UIA, Kuantan....(jadi jika ada anak sesiapa belajar kat fakulti medic UIA Kuantan, adik saya ni adalah salah seorang tenaga pengajarnya ye....gilah bodek-bodek dia jika nak dapat markah penuh...lols...)

gitulah lebih kurang asam garamnya...saje jer nak cerita-ceriti dengan my next generation...life youall compare to us macam langit dengan bumi....memang tiada antara kalian yang faham dan dapat bayangkan apa yang cuba makngah sampaikan kat sini....tapi kita mesti sentiasa bersedia kerana kehidupan ini adalah ibarat putaran roda...rezki Allah yang tentukan...tanpa usaha yang kuat...jangan mimpilah nak mendapat kehidupan yang selesa...

sorry ye my other blog readers...kkida emotional sikit pagi ni...maklumlah dah tua-tua nikan...memori lama tak mungkin dapat di hakis dari ingatan hingga ke akhir hayat...walaupun kehidupan kini jauh berbeda...tapi parut lama masih ada di situ...(dan kkida pasti kalian juga punya kisah suka-duka dalam meniti kehidupan ini...:)
....jam tu kat tangan kkida tau...bukan tangan my sis...hehe....she gave it to me sehari sebelum convo....why?...dia saje yang tau sebabnye..."nor tak pernah bagi apa pun kat kkda...ni dah habis belajar dah...tq to kkda..."...menitislah airmata kami berdua....memang drama habislah masa tu...hehe....

..kkida tak dapat join depa kat ukm semalam...sebabnya...rasa macam tak laratlah pulak nak beremba-remba reramei kat dewan tu...bukannya boleh masuk ke dalam dewan pun....kena duduk berlonggok ramai-ramai kat satu ruang yang di sediakan khas sambil menonton di skrin besar....wbp, kkida masih juga  berpeluang menonton upacara tersebut secara live sambil buat trifle special ni kat ceruk dapor...:) kerana depa siarkan upacara tersebut secara online kat http://www.ukm.my/

tak caya ni dia buktinya....kkida sempat pula snap foto ni....tapi taklah clear....janji nama tu clear...hehe...
dan ini pula fresh fruit trifle yang sempat kkida buat untuk dessert tengahari semalam...dan ada banyak lagi food photo yang lain...nantilah kkida share kat next entri ye...
sekian wassalam....luv...kkda...

Friday, September 23, 2011

chicken in orange honey sauce

salam pagi jumaat, kejap je dah balik ke hujung minggu....waktu berputar seperti roda...begitu jugalah dengan kehidupan kita ni kan...:/

semalam kkida cuba buat ayam nugget ni bersoskan orange, madu dan sesame oil....sedap juga sekali-sekala tukar selera camni...simple je resepi ni...makan dengan hotdog bun, pita pocket, arab bread atau makan camtu je pun sedap...cubalah...
 4 keping chicken breast....potong kecil...pastikan ayam kering (tidak berair)
 pukul 3 biji telur dengan salt and pepper...masukkan ayam gaul rata...
gaulkan ayam kedalam campuran 2 cawan tepung gandum, 1/2 cawang tepung jagung, 1 sudu teh paprika, 1 sudu besar cili flakes, salt and seasoning...gaul rata ayam dan keluarkan...
letak dalam dulang besar dan biarkan ia rehat selama 15 minit...goreng ayam dalam minyak panas (deep fry) hingga ayam masak dan keperangan...ketepikan...
buatkan orange sos/gravy
orange sauce
1 cup orange juice
1/2 cup honey (or more)
1 tbs sesame oil
1/2 tsp ginger powder
1/2 tsp garlic powder
1 tbs kicap
salt and pepper to taste
1 tsp grated orange zest

1 tbs corn starch
1 tbs water

campur semua bahan dalam heavy pan dan biarkan ia mendidih (5 minit) hingga kuantitinya tinggal hampir setengah...pekatkan dengan campuran tepung dan air...tuangkan ke atas ayam tadi....
serve dengan pita bread, roti arab, salad, mayaonnaise, cili sos...etc...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...