Sunday, August 28, 2011

selamat menyambut hari lebaran...

Assalamualaikum,
Syukur ke hadrat Illahi...saat yang kita nantikan kini menjelma kembali...setelah sebulan berpuasa kini tiba masanya kita bergembira...tiada kata yang dapat kita ungkapkan betapa bahagianya kita di hari raya...dari yang baru ngerti apa itu hari raya hingga ke peringkat toknek yang uzur masih mahu menikmati indahnya syawal...

di kesempatan ini saya ingin menyusun sepuluh jari memohon ampun dan maaf kepada semua kaum keluarga...mak, mak mertua, adik beradik, ipar duai, mak saudara, bapa saudara, sepupu sepapat, saudara mara, jiran tetangga, sahabat handai yang mengenali diri ini...since sekarang ni tiada lagi kad ucapan raya macam dulu-dulu selain facebook, maka blog inilah yang berfungsi sebagai salah satu medium komunasi paling berkesan since saya tidak aktif bermuka buku secara personal... 

buat rakan-rakan blogger yang kini menjadi sahabat komunikasi....walaupun kita tidak pernah bertentang mata dan bersalam-salaman...saya rasa sangat gembira kerana terjebak ke dalam dunia blogging ini dan seterusnya dapat berkenalan dengan kalian...disini kkida juga ingin memohon maaf jika selama hari ni pernah terkasar bahasa tatkala syioknya menulis sesuatu entry...maklumlah kita ni manusia biasa, pasti ada melakukan kesilapan...maaf ye!

entri ini mungkin entri terakhirlah agaknya...sehingga 1 syawal...:)...esok memang agak havoc sikitlah...
banyak perkara lagi yang belum settle...pagi-pagi esok terpaksa bekejar ke tesco jap...last minute shopping, selain tu nak mencari fresh flower/plants kat nursery sekitar sungai buloh...nasib baiklah rendang dah siap saya masak sejak dua hari lepas dan lemang my dh dah tempah 10 batang...memang lega banyak jugalah...decorative cupcake saya tempah dengan my sis kkjun from cupcakekasih untuk dihidangkan pada anak-anak jiran sekampung yang datang beraya nanti...jika sempat ingat nak bakar sejenis dua kek esok...jika tak, tunggu bila ada kelapangan...:)

semuga kita dapat meraikan hari yang mulia ini bersama keluarga tercinta dan manafaatkan sepenuhnya masa bersama mereka....

salam sayang dari kkida @ 1001resepi buat semua...

foto-foto di bawah ni memang menjadi tradisi kkida sekeluarga sejak beberapa tahun kebelakangan ni....di pagi syawal...sebelum tamu tiba kkida anak beranak beraksi terlebih dahulu depan camera...hehe...

selain gambar serius...depa suka ambik gambar merapu cam ni...sila abaikan muncung hubby kkida tu...dan aiman yang korek lubang hidungnya tu....lol...tumpukan perhatian anda pada wanita berbaju putih dan bertudung putih tu...:)
yang ni raya 2009...tema pakaian tahun ni adalah biru muda....yang ni gambar separa candid...
dan bawah ni raya tahun lalu 2010...gembiranya dihari raya...
ok, sampai disini dulu...Insyaallah, jika panjang umur kita sambung pula cerita-ceriti di hari raya...

Selamat Hari Raya Aidil Fitri
Minal 'Aidin wal-Faizin

p/s: kkida dah add shoutmix kat sidebar tepi tu...yang tu cepat sikit nak sembang compare dengan komen kat bawah setiap entri...jangan segan silulah ye...jika nak bersoal jawab dengan kkida...

menjelang syawal...

salam,
menjelang syawal...pagi-pagi subuh 2 hari menjelangnya syawal, saya masih mampu menulis blog...rakan-rakan blogger pasti amat sibuk pagi ni, mana nak menyiapkan kueh, menganyam daun ketupat, mengacau dodol dan wajik dan bermacam lagi kerja yang menanti...

tahun ni saya raya secara sederhana je...wbp...sederhana atau tidak letih jugalah...hehe...semalam saya berjaya menyiapkan 2 ekor lagi rendang ayam yang telah pun selamat di bekukan...sebelum ni sehari sebelum raya baru masak itu ini...memang banyak sangat yang nak di buat sampai rasa macam tak sempat je....tahun ni saya terpaksa buat macam ni (masak awal dan bekukan) kerana rasanya dah tak mampu nak terkejar-kejar seperti tahun-tahun yang lalu...

kejap lagi nak gi pasar minggu sungai penchala...memang pasti pagi ini keadaan kat pasar tu macam orang nak berperang...terutama sekali gerai yang menjual daging dan ayam pencen...ikan-ikan dsbnya...

pelik gakkan...walhal raya yang sebenar-benarnya hanyalah hari raya pertama di mana tetamu memang ramai dan hari itu saje orang nak jamu beria-ia....masuk hari raya kedua rasanya kurang dah yang hidang makanan berat ni...sesetengahnya hanya biskut raya je...dan lebihan rendang serta ketupat semalam...tapi mengapa tatkala membeli lauk pauk sehari dua sebelum raya tu macam tak cukup-cukup...
(tapi kkida memang sentiasa cuba sediakan sesuatu jika tamu yang nak datang beraya talipon terlebih dahulu sebelum datang...paling tidak pun mee goreng pasti ada....hehe...)   

berbalik kepada kisah semalam....kkida rasa seronok dan teruja sangat bila berjaya buat cookies ni...walau pun rupanya tak seindah biskut yang di buat oleh mereka yang pro dalam membuat cookies...tapi bolehlah...kkida pasti rasanya tak lari...cuma seninya tu kurang...

kkida teringin sangat nak buat cookies ni bila terbaca beberapa blog yang menyebut-nyebut nama cookies ni...bila tengok bahannya sikit je...cuma ada 4 bahan dan kebanyakkan yang dah buat kata sedap...

since semuanya kata sedap,  pagi semalam kkida pun buatlah...follow recipe exactly....wbp towards nak bulatkan doh kecil-kecil kkida terpaksa tambahkan tepung sedikit-sedikit kerana adunan agak lembik...ini mungkin sebab kkida pukul mentega dan gula lama sangat....

bahan-bahannya adalah seperti berikut:

125g mentega
40g icing sugar
125g tepung kentang
80g tepung superfine

pukul mentega dan gula icing hingga kembang...masukkan tepung dan gaul sebati...(tambah tepung sedikit-sedikit jika perlu sehingga adunan boleh di bentuk bulat dengan jari...kkida tambah sekitar 3 sudu besar lagi)...bentukkan doh bulat-bulat kecil...susun atas dulang dan tekan dengan garpu...bakar pada suhu 170C selama 12 ke 14 minit...
inilah rupa cookies german kkida tu....kkida bahagi 2 doh dan warnakan hijau dan merah supaya kelihatan ceria sempena syawal ini...masa nak gentel bulat cubitkan sikit merah dan hijau dan guling atas tapak tangan...tekan dengan garpu dan kkida taburkan sikit dengan castor sugar supaya nampak cantik...

untuk resepi ini kkida ingin beri credit kepada Rima ....terima kasih kerana share resepi yang marveles ni...:)...kkida punya cookies ni nampaknya hudoh bebeno berbanding cookies yang di buat oleh Rima, putih bersih...definitely kkida akan simpan resepi ini dalam hati dan akan selalu membuatnya...sebab senang dan sedap...:)

...terima kasih juga pada kjee dan k.nor kerana saya terpaut pada cookies ni apabila melihat kalian berdua membuatnya...:)
bawah ni pula kkida buat conflakes mini muffin...nantilah kkida share resepinya later yek....sekarang ni dah nak kena bergerak...nak gi berebut-rebut apa yang perlu kat pasar minggu tu....:)

Saturday, August 27, 2011

rendang, inti karipap dan honey conflakes

salam,
Alhamdulillah...Insyaallah...tinggal 3 hari saja lagi sebelum Syawal menjelma...sedih pula rasanya nak meninggalkan Ramadhan ini...tahun depan belum pasti kita akan ketemu lagi dengan bulan yang mulia ini...

hari ini pasti ramai yang berada diatas jalan raya menuju ke kampung halaman...pandulah dengan cermat...ingatlah orang yang tersayang yang menanti anda di kampung...

sejak 5 raya yang lalu kkida tidak pulang beraya ke kampung...beraya di rumah sendiri...anak-anak pun dah besar panjang...mak pula yang datang beraya dengan kami...:)

tahun ni mak mertua juga tak balik kampung...dah uzur sangat dia dan tak mampu lagi nak pulang beraya ke Bukit Mertajam...rumah pun telah lama di tinggalkan kosong...kalau balik memang jenuh nak mengemas...oleh itu baiklah beraya di tempat yang kita rasa selesa dimana jiran tetanggganya telah kita anggap seperti saudara mara kita sendiri...

Insyaallah raya kedua semua adik beradik kkida akan datang dan berkumpul di rumah kkida...hingga hujung minggu...Alhamdulillah happy rasanya...

oleh itu bagi menyambut Syawal dan ramainya tamu dan keluarga yang akan berkunjung, sejak kelmarin kkida telah memulakan projek masak-masak...dan projek ini akan bersambung hari ini esok dan lusa...selain nak mengemas rumah dan menyediakan apa yang perlu...buat pelan-pelan...ikut kemampuan mana yang boleh...
memulakan projek memasak...pagi semalam kkida buat rendang ayam...2 ekor dulu...rendang pedas biasa stail mak kkida...ini je rendang yang hubby suka makan...
rendang yang dah masak kkida packkan dan sejuk bekukan....bila nak makan keluarkan satu dan panaskan....hari ni nak masak lagi 2 ekor ayam....dan hari senin sehari sebelum raya lagi 2 ekor...rendang daging mungkin hari isnin...beli daging fresh dari pasar....selain frozen rendang yang telah kkida siap beli dari Hanim from Seha FF...
yang ni pula inti karipap....buat siap...Insyaallah hari ni jika ada kesempatan kkida nak siapkan projek karipap ni...nak frozenkan juga....nak makan keluarkan dan goreng...karipap panas....selain karipap hari ini atau esok kkida nak buat cucur badak yang akan di bekukan juga...dua kueh yang memang sesiapa pun tak akan tolak....

kurang daging semalam....oleh itu nak kena tambah telor rebus sikit untuk sedapkan karipap ni...
instant dadih strawberry...untuk buka puasa semalam...
malam tadi anak kkida hani buat honey conflakes ni...resepinya dia ikut resepi yang tedapat pada kotak kellogg's conflakes...sedap juga....
oleh kerana keletihan kkida tidur awal semalam dan hani habiskan projeknya ni dengan bibik....bangun pagi ni kkida ingat nak ambik gambar....tengok dia dah siap tapekan bekas ni...jadi tak dapatlah nak ambik gambar yang proper....jadilah tengok kot luar ni je....hehe...raya esok kita ambik gambar lagi....
jika rajin kkida teringin nak buat german cookies yang menjadi sebutan ramai sekarang ni...bahannya semua ada...dan juga conflakes cookies (nak ikut resepi yang sedap dari AWW)...dan juga lemon cheese cupcake...hmmm....banyaknye nak buat....sempat ke...:)

Friday, August 26, 2011

roti gulung sosej

salam,
roti gulung sosej yang simple ni adalah juadah sahur malam tadi untuk my kids...senang je buatnya...ikut step-by-step kat bawah ni...
gelek roti dengan rolling pin hingga padat...letak cheese dan sosej...gulung kemas dan sapukan hujungnya dengan telur (telur pukul dengan susu sikit)...supaya ia melekat kemas...
kemudian celupkan keseluruhan roti sosej yang dah digulung tadi ke dalam telur dan kemudian ke dalam serbuk roti...serbuk roti tu saya tambahkan serbuk garlic and parseley...
 susun dalam tray seperti di bawah ni dan bakar selama 15 minit pada suhu 190C...
 jika nak goreng pun boleh...pastikan minyak panas dan goreng deep fry hingga kekuningan...
hidang panas cicah dengan sos...

Thursday, August 25, 2011

vegetable pasta sos...

resepi yang saya tiru dari giada de laurentiis...one of the food network celebrity chef...sebenarnya taklah minat sangat dengan giada ni tapi masa tengok dia buat dish ni macam interesting je...jadi tulah yang nak cuba buat tu...oklah...orang yang tak suka makan pasta sos yang berdaging sesuailah buat resepi camni... 
eggplant, red pepper, fennel...
 potong setebal 1/2 inci dan gril...
 potong leek dan pepper dan grill
tuangkan sedikit ready pasta sos dalam baking pan dan susun eggplant...kemudian taburkan cheese mozarella dan parmesan...salt and pepper...
 tuang pasta sos atas cheese dan kemudian susun leek dan pepper...diikuti dengan lebihan sos pasta... 
 taburkan cheese...supaya menutupi semua permukaan...taburkan herbs, dan seasoning...
 bakar hingga cheese kekuningan sekitar 30 ke 40 minit pada suhu 180C...
rebus spaghetti...makan dengan vege pasta sos tersebut...selain spaghetti boleh makan dengan pita bread, tortilla bread, macaroni...dll...jika nak lay kepingan lasagna dalam gravy ni pun boleh juga...

Wednesday, August 24, 2011

iftar hari ke 24...menu ulangan...

salam,
iftar hari ni makan menu yang berulang-ulang...segan rasanya kkida nak tayang the same food and menu....tapi tayang gaklah...hope youall tak boring nengoknya yek!

special vegetable pasta gravy....nanti kkida share resepi ni later...next entri...
meatball curry...guna rempah kari daging dan evaporated milk tanpa santan...
sempat kkida menjala hari ni...hehe...

balik-balik suhun goreng...memang kkida dah takda modal dah ni...tak tau nak masak apa...hehe...
goreng suhoon ni macam goreng meehoon juga...guna sayuran seperti togeh, kucai, kubis, sawi dan sebagainya...tumbuk udang kering dengan bawang dan cili padi...tak perlu guna cili blender...lain-lain bahan adalah kicap cair dan seasoning...pecahkan beberapa biji telur....hmmm...sodap...

bawah ni saja kkida nak share foto my first biskut tunjuk....tart nanas...tapi kueh tart ni memang sangat special dan sedap kerana pastrynya tu ada ingredient rahasia...tapi kkida tak leh nak share apa ingredientnya tu, nanti member kkida ni saman kkida pula...hehe...tapi ia bukan macam jem tart yang biasa-biasa tu...

kkida ingat nak tolong promo tart my friend ni tapi dia angkat tangan...surrender...tunggu dulu lepas seminggu raya maybe ok....
 tengok pun dah meleleh air liur kan....cantik dan nampak sedap....

blog viewer...countdown to aidilfirti...5 hari je lagi...

salam,
tolak hari ni tinggal 5 hari je lagi kita nak raya kan...pasti semua orang tengah rancak sekarang...yang dok kat office tu pasti resah gelisah je...dok tengok jam bila le jarum ni nak tunjuk kul 5 ni...bukannya apa...banyak sangat benda yang nak di buat...nak cuti awal lagi...kalau boleh cuti lepas rayalah barulah syokkan...hehe...

tapi jumaat ni pasti ramai yang last day kerja kot...apa nak tunggu lagikan..."office kata pergi kampung kata mari"....

kkida ni rajinlah pulak nak berntri pepagi ni....orang sibuk buat biskut, kkida sebok dengan blog...tapikan sebenarnya kkida baru je selesai kemas bilik yang kononnya renovate buat toilet hari tu...tapi tulah...huhu...halfway...tak sempat setle...semua mamat indon dah taknak kerja...habis cabut balik kampung...tulah silapnya...buat dah dekat sangat nak puasa...memang haru birulah sikit keadaan rumah kkida raya ni...nak buat macam mana kan...rayalah seadanya...

since hari masih awal sangat lagi...kkida tak maulah letak gambar makanan...tak berapa sesuailahkan, kita kenalah sensitip sikit...tunggu malam nanti lepas berbuka baru kita cerita pasal food...

oleh itu kkida nak sembang sikit tentang blog kkida yang seadanya ni...beberapa hari ni kkida saje je monitor numbers kat blog dan facebook 1001resepi ni....kkida dapati terdapat peningkatan page view yang mendadak naik...lebih dari kebiasan...tak pernahlah lagi sebelum ni kkida tengok orang view sampai banyak tu dalam satu masa kat blog kkida ni..kat blog orang lain mungkin ada...

keadaan ini pasti sebab masing-masing sedang mencari idea apa nak disediakan sebagai juadah puasa dan juga aidil fitri yang akan kita sambut minggu depan...kkida pasti blog mereka yang sealiran juga menerima kunjungan yang lebih dari hari-hari biasa...

Alhamdulillah kepada sambutan yang diberi terhadap blog kkida ni...tak sia-sia kkida berkongsi resepi jika ia dapat di manafaatkan bersama...dan dalam masa yang sama blog ini juga mampu membantu rakan-rakan yang berniaga secara kecil-kecilan untuk kenalkan perniagaan/produk mereka kepada orang ramai...dan kkida pun dapatlah fund sikit-sikit bagi menampung apa-apa bil yang bersangkutan...kata orang tu 'win win situation'...I tolong U, U tolong I...hehe...

dari feedback yang kkida terima...mereka yang beriklan di blog ini menerima respon yang baik dari orang ramai...iaitu mereka mendapat pelanggan yang berlipat ganda...ertinya mendapat jualan yang tinggi...internet adalah salah satu medium komunikasi yang sangat berkesan jika ia mampu menarik viewer yang ramai...

selain iklan berbayar, kkida juga sangat gembira dan bersyukur kerana blog ini juga berjaya memberikan manafaat kepada pihak ketiga...contohnya seperti sambutan terhadap kutipan sumbangan untuk masjid hidayah yang kkida war-warkan di blog ini sebelum puasa hari tu...Alhamdulillah sebanyak lebih dari RM2,000 berjaya kkida kumpulkan dan telah di gunakan oleh MH untuk membeli peralatan bagi kegunaan masjid...till today still ada yang email kkida untuk beri sumbangan...:)...kita sama-sama dapat pahalakan!...:)

bawah ni kkida sempat printscreen number of visitors and total visits for 2 days...jika blog kkida yang serba kekurangan ni mampu menarik viewer sebanyak ini, bayangkanlah blog yang punya ramai pengikut...pasti berjabu orang masuk hingga jam agaknya....hehe....

Tuesday, August 23, 2011

hazel and almond cookies

hari ni kkida memang sangat letih...tulah seharian ni tak beronline....pagi tadi ntah kenapa kkida mendapat bisikan sang putri menyuruh kkida bangun dan buat biskut ni....lalu kkida pun tanpa berlengah selak kain selimut dan bingkas bangun...keluarkan butter, kacang hazel dan almond...tepung, gula, telur dan sebagainya...maka terjadilah adegan uli menguli dan gentel menggentel doh biskut selama beberapa jam...:o 

memang kkida sangat respect kepada mereka yang punya ketekunan mengadap doh dan oven berjam-jam setiap hari untuk membuat biskut dan cookies ini...memang berbaloi jika hasilnya adalah cookies yang cantik dan sedap...

resepi biskut ni kkida ambil dari basic resepi biskut semprit buku resepi lama mak kkida...dari resepi tersebut kkida tambahkan ground hazelnut dan ground almond yang kkida toast dulu dalam oven...walau pun biskut ini tiada rupa, tetapi rasanya....memanglah sedap...mana tak sedap....terdapat ground almond dan hazel yang menghasilkan doh yang berkacang dan wangi...

jika anda teringin nak cuba ini bahannya...

85g gula castor
1 biji telur
113g mentega
2 sdt vanilla esen
2 sudu besar susu pekat manis
200g tepung gandum (kkida guna pastri flour)
2 sudu besar cornflour
1.5 sdt baking powder
1/2 sdt garam
1/2 cawan ground almond
1/2 cawan ground hazelnut

dengan menggunakan hand mixer pukul telur dengan gula dalam 2 minit...masukkan butter dan pukul hingga sebati...masukkan vanilla, susu pekat dan gaul sebati...masukkan bahan kering yang telah diayak...gaul lagi dengan hand mixer hingga bercampur rata...akhir sekali masukkan ground hazel dan almond...gaul hingga semua bahan menjadi doh yang lembut...

dengan menggunakan sudu kecil, scoop doh keatas baking tray...bentukkan doh supaya bulat dan cantik...sapukan kuning telur dan taburkan dengan kacang almond...bakar pada suhu 170C selama 10 minit...atau hingga kekuningan...sejukkan dulu sebelum di masukkan ke balang kueh...

tengah kkida dok bakar kueh, Natrah yang pernah sewa rumah kkida VM tahun lalu call nak masuk hari ni juga...sebelum ni Natrah ada contact tru email bertanyakan berkenaan VM...kkida ingatkan dah tak jadi sebab dia senyap je...tup tup dah sampai depan VM dia kata boleh ke nak masuk there and then....
laaaa....awat camtu cek Natrah oi...kena la bagi kkida time to kemas itu dan ini...:)

nasib baiklah my cookies dah habis di bakar...so kkida tinggalkan jap dapor yang separuh kapal pecah tu dan berkejar gi VM dengan bibiks utk kemas sikit mana yang perlu...kul dua settle dan depa pun selamat beristirehat...hehe...
balik rumah, solat dan terus gedebum....esok kkida nak kena gi cari biskut tunjuklah nampaknya...hehe...ada sesiapa nak supply cookies/kueh raya kat kkida tak?....kkida nak beli...serius ni...-+x$=?...:)

refreshing mint tea...

buka puasa dengan hot mint tea...sungguh menyegarkan....kkida mula minum tea ni masa kat Madinah tahun 2009....lepas tu bila balik KL kerap jugalah buat teh ni...mint tea kena buat manis dan mesti air panas mendidih...sedap....

Monday, August 22, 2011

countdown to aidilfitri...7 hari lagi...

salam,
hanya tinggal 7 hari lagi kita akan menyambut aidilfitri...walaupun usia dah hampir separuh abad camni, kkida masih lagi terasa seronok bila menjelangnya saat ini...mak budak lebih sibuk dari bebudak...anak-anak relek je...maknya dok mengatur hari dan plan itu ini apa yang patut di buat dan disediakan...

memang banyak benda yang mesti kkida take into account...percaya tak yang till today anak-anak kkida (termasuk mak ayahnya) sorang pun tak beli baju raya lagi...sebabnya?...sebabnya adalah kerana kkida ni kepala dalam segala hal...kalau mama diam buat tak tau...depa pun relax jelah...dah berbuih mulut suruh pi cari sendiri baju melayu dan sebagainya...depa buat tak reti je...tak payahlah depa kata...nampaknya kkida jugalah yang nak kena hangkut depa pi beli...by this weekend kena gi cari jugalah...mana boleh tak payah...

selain tu, benda lain pun kkida nak kena take care juga...terutama sekali benda makan...nak kena pi cari (beli) dan store bebanyak...itu memang keutamaan...budak-budak kampung ni adalah tamu kkida yang paling ramai setiap kali raya...ada lebih 50, 60 orang hari pertama raya...tak tau anak sapa...tapi memang camtulah ...raya nilah depa nak terjah rumah orang yang depa tak kenal...kalau tak raya mana depa berani...habis je solat raya...memang kena bersedialah...jap lagi sampailah segerombolan budak-budak dengan motor...dari yang baru pandai jalan hingga yang dah lepas sekolah menengah...:)

pernah beberapa kali kkida perasan...ada yang datang sampai 4,5 kali...hehe...takpalah...murah rezki jamu budak makan dan bersedekah duit raya...setahun sekali apa salahnya...

dan mulai hari ni hingga beberapa hari akan datang bermulalah operasi ulang-alik kkida ke tesco dan giant.. tadi kkida angkut air botol ni dulu dari tesco...air ni untuk jamu budak-budak...senang kerja, sejukkan je dalam peti ais...bila nak minum ambik keluar satu-satu...
dan hari ni juga kkida takda masak sebarang hidangan special (macamlah hari lain tu special...lol)...keluar dari tesco tadi kkida terpaksa lalu kat kedai ayam ni...hehe...

since dah lama tak makan ayam ni...kkida pun belilah famili meal set ni...ya rabbi...mahal bebenolah regenya...walhal ayam sekor baru rm15 je...tambah 1 large coleslaw and 1 large mash potato, air juice sebotol dan friesnya boleh dibilang dengan jari...RM52...memang depa sembelih kita betullah KFC ni...:0
selain tu kkida goreng ni...makanan kegemaran ajwad...chee cheong fun...dengan udang dan kerang...
nasi semalam kkida goreng je...jangan takda nasi langsung...hehe...
instant mushroom soup dan garlic bread...kawankan dengan ayam tu...
tulah makan buka kkida hari ni....selain buah honey dew dan air jus lemon....

esok memang banyak benda plan nak buat...rasa macam tak cukup tangan dan kaki pulak...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...