Sunday, July 31, 2011

mushroom sosej and chocolate almond pastry

salam pagi ahad,
pagi ni kkida ingat nak gi breakfast kat cengkih...tapi tak jadi pula...mr hubby nak gi main golf...last round dia kata...minggu depan hingga lepas raya kayu golf tu akan duduk berehat...tak di hayun ke sana-sini...hehe...

dh kata kita gi lunch jelah nanti...hmmm...jangan ramai sangat orang dahlah kat cengkih tu...maklumlah...last day nak makan luar...pasti semua orang pun macam kita juga...:)
dah tak jadi gi breakfast, kkida pun selongkarlah peti sejuk dan cari apa yang boleh di buat untuk breakfast pagi ni dan apa yang perlu dihabiskan sebelum puasa esok...pastry ni sebenarnya dah lama dok dalam freezer tu...kesian pulak kat dia...oleh itu kkida pun buatlah apa yang patut dengan pastry ni...
ada breakfast sausage, fresh mushroom, susu full cream...hmmm...bolehlah reka-reka resepi apa yang sesuai dengan bahan-bahan ni....so kkida pun buatlah white mushroom sauce ni...

bahannya hanyalah:
fresh white mushroom dalam 8 biji,
susu 1 cawan
1/2 bawang besar putih dihiris halus
1 sudu kecil whole grain bottle mustard
salt and pepper

panaskan 2 sudu besar butter campur dengan 3 sudu besar minyak olive dalam periok kecil,
masukkan 2 sudu besar tepung gandum, kacau sebentar...masukkan bawang dan kacau sebati
kemudian masukkan susu anggaran 1 cawan, mushroon yang telah dicincang kecil, mustard, salt and pepper...renihkan hingga sos pekat (seperti foto atas)
kemudian assemblelah seperti foto diatas....susun sosej yang telah di belah empat bersilang...kemudian sudukan mushroom white sauce keatasnya...bakar dalam preheated oven selama 10 ke 15 minit...atau hingga pastri kekuningan...angkat hidang ketika masih panas...
seperti biasa kkida mesti letak sos sikit atas apa saja makanan seperti ni...kalau tak kemudian nanti pasti anak-anak kkida akan tuang juga sos...
savoury pastry...
bawah ni pula....oleh kerana pastry tu ada lebih dan kkida tak nak simpan dah...maka kkida pun buatlah apa yang patut...
sapukan pastri dengan choco spread ni dan kemudian taburkan dengan almond...jika takdak almond camni taburlah dengan apa je yang ada dalam stok youall...walnut ke, hazelnut ke, raisin ke...apa-apa jelah...
lapiskan satu pastri lagi, so that spread and almond tu duduk bahagian tengan antara dua pastri...alah macam kita spread roti dan kemudian lapiskan satu lagi...potong pastri bucu ke bucu...triangle shape...susun dalam dulang dan sapukan kuning telur keatasnya...bakar hingga kekuningan...dalam 10 minit lebih kurang...
sweet pastry...

Saturday, July 30, 2011

lauk semalam-semalam...

salam,
kita menghampiri puasa...mungkin esok adalah hari terakhir kita makan siang...lepas tu bagi mak-mak yang memang 24 jam kat cerok dapor akan berehatlah di siang hari membawa ke petang...hingga tiba waktu untuk menyediakan hidangan berbuka....relax sikitlahkan..mama-mama...termasuklah mama ida ni...heeee....best gakkan sekali-sekala relax tak yah berebut nak buat breakfast dengan lunch...so, bolehlah kita gi ronda-ronda kat ikea n power centre...:)

bawah ni sajalah kkida nak share lauk-pauk semalam....semuanya lauk ulangan je...lauk yang pernah kkida share resepi dan gambarnya sebelum ni...hanyalah nak refresh youall semula....nikan dah dekat nak posa...bolehlah dijadikan idea bersahur atau berbuka...

sepanjang bulan posa ni mungkin kuranglah entri food and recipes yek! nanti jika kkida letak gambar food and recipes siang-siang buta orang kata kkida ni takda hati perut pula...orang tengah lapo-lapo kita letak gambar makanan yang mengiyurkan...tak baik, makhruh tengok gambar makanan disiang hari....kurang pahala...hehe....

maknanya, bulan posa ni jika ada kesempatan kkida akan update blog belah malam jelah, tu pun gambar juadah berbuka kkida yang mana ada je...but one thing for sure...im not bazaar ramadhan fan...dah more than 3 years kkida tak membeli juadah berbuka kat bazaar ramadhan...satu sebab mahal, dua sebab tak berkualiti dan tiga sebab sesak sangat dengan orang ramai...macam nak berperang kalau jalan kat bazaar ramadhan sungai penchala ni...ramainya manusia, parking kereta pun dekat nak sebatu jauhnya...masa spent kat situ pasti lebih sejam...kalau masak gulai kari ayam dah siap dah...hehe...
kat atas tu sambal telur rebus guna cili tumbuk campur cili blender....kalau anak kkida yang kecik sekali...lauk ni je dah cukup untuk dia berbuka...atas ni gulai kari ikan sardin dalam tin...one of my favourite...pada kkida kari sadin tin lebih sedap dari kari ikan fresh...kalau dapat cicah dengan roti canai atau roti kosong biasa je dah mencukupi...sesuailah untuk berbuka dan sahur...dan bawah ni sup daging biasa je...rebus hingga betul-betul empuk....sampai nak relai pun takpa...senang nak menelannya...especially kalau nak makan untuk sahur...cicah dengan gril baguette....

facebook personal vs facebook 1001resepi
just to inform my personal friends on facebook akaun yang sama dengan facebook 1001resepi ni...sorry...saya dah delete anda semua dari akaun ini....saya prefer akaun ini tak dicampur adukkan...akaun ni saya khaskan untuk fb1001resepi sahaja...sebenarnya lama dah saya beritahu yang saya akan delete semua personal friends kat sini....sebabnya saya dah create another akaun khas untuk famili and friends...ada yang respond ada yang tidak...tak ngapa...harap jangan ada yang kecil hati ye....anggaplah ini benda remeh je...

saya prefer berkomunikasi dengan fans kat facebook 1001resepi lagi...setiap kali saya tulis apa-apa kat wall mesti ada respon....kalau kat personal fb....hmmm...macam cakap sorang-sorang je...lagi pun saya tak berapa minat nak tengok aktiviti orang lain yang tiada kena mengena dengan kita...dan menambahkan dosa....

most of my good friends pun memang tak aktif berfb, depa sibuk dengan kerja...lagi pun kan kat fb 1001resepi ni takda nak kecik-kecik hati nye...semua serupakan...no personal feeling...kita hanya kenal melalui dunia awang-awangan je...hehe...dan yang utama pada saya lebih banyak info yang lebih berguna yang kita boleh share bersama, maknanya memang lebih berfaedahlahkan, nak tau apa-apa tanya je...ramai yang akan berkongsi info...dan ia bukanlah untuk saya je, tapi untuk semua....(to my friends and famili...jika ada apa-apa call, sms or email me...thank you)...

Friday, July 29, 2011

rendang cendawan dengan udang...

salam,
wah...baru dapat upload food photo...hehe...actually ni resepi semalam...
rendang cendawan? pelikkan....tapi kkida memang suka merendangkan apa saja...dan kali ni kkida cuba buat rendang cendawan kaki gajah ni (kkida yang bagi nama ni) dengan udang...dan hasilnya....mestilah sedap...sebab kkida yang buat...lol...
cendawan jenis ni banyak dijual sekarang di mana-mana supermarket...slicekan seperti dibawah...
untuk bahan sos rendang...sebenarnya dah beberapa kali kkida beri resepinya, tapi takpalah kkida share sekali lagi...

6-8 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih 
1 inci halia
3 batang serai
1 inci lengkuas
6 biji cili api
3 sudu besar cili kering blender

hiris dan blend semua bahan diatas...masukkan cendawan kedalam kuali dan tuangkan bahan blender....hidupkan api dan masak cendawan hingga mendidih...kemudian masukkan santan dalam 1 kotak kecil...2 keping asam keping, garam dan perisa...kacau hingga kuah hampir nak pekat, kemudian masukkan udang yang telah dibuang kepala dan kulitnya, daun kunyit, kerisik...kacau hingga pekat...hidang dengan nasi dan roti...sodaplah sesangat...macam rasa daging pun ada gak cendawan tu...tambahlah pula dengan udang...lagilah terangkat...posa-posa ni bolehlah cuba buat yek....:)



Thursday, July 28, 2011

clam curry and dory fillet

salam,
dua hari tak upload food photo....pagi ni saya nak share foto gulai clam ni...actually saya beli frozen clam meat kat giant 2 hari lalu....angan-angan nak buat clam chowder...tapi tak jadi...takut tak laku...:)

gulai clam ni adalah mixture of gulai lemak dan gulai curry kerana saya tambahkan 2 sudu besar rempah kari seafood ke dalam gulai lemak cili api....tumis seperti tumis rempah kari...bila agak garing rempah dan bahan gulai lemak baru masukkan air dan santan, masukkan kentang dan asam keping....akhir sekali bila kentang dah empok baru masukkan isi clam...sedap jugalah...:)
fish and chip batter
1 cup flour
1 cup milk
1 tsp baking powder
1 egg
salt and pepper

mix all ingredients...heat oil and deep fry fish...
frozen dory fillet....
actually menu ni dinner malam tadi...ambik gambarnya bawah lampu...sebab tu kuning sangat...

Tuesday, July 26, 2011

telur itik, kari ikan dan onion ring

salam,
begitulah tajuk entri kkida hari ni...senang tulis semua sekali apa yang kkida nak ceritakan...
gulai lemak telur itik...versi 1001resepi/kkida...telur ni dah lama duduk dalam peti sejuk, sebab tulah camtu rupanya gulai telur itik kkida ni...putihnya hancur...tapi rasanya tetap sedap...

cara kkida buat gulai telur itik ialah dengan merebus dulu santan dan semua bahan tumbuk iaitu cili padi, bawang-bawang dan serai...masukkan asam keping, garam dan perisa...apabila santan telah mendidik pecahkan telur kedalamnya...dan masak hingga telur mula keras...
yang atas ni pula kari ikan tenggiri semalam...saje je kkida nak share photonya...resepi ni dah beberapa kali kkida masukkan ke blog ni...
nak update sikit renovation rumah kkida...nilah keadaan bilik yang kkida tambah bilik mandi tu...sangat berabuk....hopefully akan siaplah tak lama lagi...dinding yang tak bercat tulah toilet baru...ambil ruang dalam sikit dan bahagian luar sikit...
kueh bangkit foto bawah ni nampak sedapkan...memang sedap....tapi kkida tak dapat nak share resepinya sebab kueh ni kkida beli ahad lalu dari sebuah restoran di tapah....nama restoran tersebut adalah restoran mee rebus...memang everytime ke tapah kami akan singgah makan mee rebus kat situ...lokasinya berhampiran dengan tol tapah...selepas bayar tol belok kanan menghala ke tapah dan restoran mee rebus berada sebelah kanan jalan lepas anda belok...

kueh bangkit kelapa...kkida memang penggemar kueh bangkit...terutama bangkit kelapa....dan kueh bangkit ni pada kkida memanglah sedap...nak rasa kena gi singgah kat situ, beli dan rasa sendiri...
dari rupa kueh ni pun kita dah tau bagaimana kualitinya....

CRUNCHY ONION RING

simple to make...and one of the best onion ring kkida pernah makan...dapat resepi dari TV....

bahan-bahan
bawang besar putih
tepung beras
air soya bean
minyak
salt and pepper (jika suka)

panaskan minyak banyak dalam periok kecil untuk deep fry (ketinggian minyak seeloknya lebih 2 inci)
potong bawang setebal 1/4 cm, celupkan ke dalam air soya, kemudian lumurkan dengan tepung beras,
celupkan sekali lagi dalam air soya dan lumurkan sekali lagi dalam tepung beras...ulangi lagi jika perlu...
deep fry dalam minyak panas (180C) hingga kekuningan...

cicah dengan sos dan mayonnaise ketika masih panas atau hidangkan sebagai side dish dengan burger, gril chicken, nuggets, etc...

Monday, July 25, 2011

buku resepi vs internet resepi

beberapa hari yang lalu saya ada poskan statement ni di wall fb 1001resepi...tujuan saya cuma nak survey...zaman dunia tanpa sempadan ni...mana yang lebih disukai...ternyata ramai yang memilih resepi di alam maya berbanding resepi di alam nyata...:)

pada saya dua-dua pun ada kelebihan dan kekurangan...till today...sekali-sekala saya masih suka beli buku resepi...takda buku resepi pun tak boleh juga...sekali-sekala nak relax sambil selak selai-selai setiap muka surat.. enjoy tengok foto-foto makanan yang cantik tanpa perlu menukar ke foto lain...

wbp, bila tiba bab nak masak dan nak mencari resepi, saya lebih banyak refer dari internet...terdapat berjuta-juta resepi...tekan satu perkataan je...keluarlah berderet-deret resepinya...pilih jelah yang mana sesuai dengan kita...dan lagi kita boleh buat perbandingan dan nilai berdasarkan pendapat dan komen orang lain...jika buku resepi tiada kelebihan ini...trial an errorlah jawabnya...jadi, jadilah...tak jadi nasiblah...hehe...

kekurangan internet pula...tak reliable...putus je satu wayar maka tak dapatlah nak berinternet...itulah kekurangannya...kalau buku resepi...100 tahun lagi pun ia tetap ada disitu, jika tidak dimusnahkan...

sebenarnya sejak dulu hingga kini kkida telah kumpulkan lebih 100 buah buku resepi (tak banyak tu...ada orang tu simpan 220 buah buku resepi...hehe)...semua ada....yang tebal, yang nipis, yang kecil, yang besar dan sebagainya...tapi tulah...seperti yang kkida beritahu awal tadi...saja je beli buku resepi ni, suka tengok gambo...masaknya jarang yang ikut dari buku resepi...kekadang rasa membazir pun ada...sesetengah buku tu memang mahal harganya...:/

berbalik kepada fb tadi....antara komen-komen menarik mengenai topic ini...
Ridzuan kata...internet free dan banyak pilihan resepi...betul tu...
Madi Anna pula kata...boleh bertanya jika tak faham...betul tu...
dalam ramai-ramai tu pasti ada yang suka menyalak...ada jelah kita ni yang tak betulnya...:(
but, I love Athirah Abdullah...thank you dear friend...kembang balik kkida...hehe....huh!...'Martha Stewart Malaysia'...hebat tu...: D....tapikan, saya ni kurang sangat tengok show Martha Stewart tu...lebih minat dengan Paula Dean dan Ina Garten...:)
baca komen Ida Aida...buku resepi selalu tak jadi, kalau internet tak pernah tak jadi...
positif komen about resepi dari internet oleh Nor Lya....rajin masak sejak ada internet....:)
Sham Miza...resepi dari majalah tak lengkap dan tak iklas? selalu tak menjadi...

...ye memang ada...kkida juga ada pengalaman macam tu...pernah cuba nak buat biskut ikut majalah jelita (lama dulu)...memang outlah...bahan-bahan yang di beri semua tak ngam dan tak sepadan...masa tu kita pun baru nak belajar masak dan buat biskut, mana nak tau baca resepi...last-last berketul-ketul doh masuk tong sampah...sometimes mungkin empunya resepi bagi betul, yang mencatat dan menulis balik untuk majalah tulah yang silap...sebabnya dia pun tak tau masak dan tak pandai baca resepi...

Macsara Mysara...my best ever carrot cake...best giler seyh! 
ye, memang resepi tu sedap walau pun bahannya berderet....:)
Fadz Lina pula prefer majalah...

macam tulah lebih kurang komen-komen yang ditulis...

kesimpulannya...ramai prefer internet berbanding majalah...mungkin betul kerana saya juga memilih internet berbanding majalah....majalah hanyalah sebuah koleksi...internet lebih praktikal...segalanya di hujung jari kita...

Saturday, July 23, 2011

fruits yogurt cake/bread

salam,
hari ni terlebih rajin...dah tengah malam camni masih nak berentri lagi...takpalah...esok nak cuti dari berblogging...hehe...jadi malam ni kkida letak siap-siap entri untuk esok...

foto atas tu adalah kek atau nak kata roti pun boleh yang kkida buat semalam...tapi hari ni baru nak upload...simple yogurt cake...resepinya tak ingat dari website mana...semalam gi jaya grocer dan beli satu bekas yougurt saiz 2 cawan brand nestle 'fruit of the forest' yang warnanya purple tu...actually jika nak guna plain yogurt untuk resepi ni pun ok...warna keknya akan putih atau kekuningan...tapi dah yougurt yang kkida guna ni gelap, jadi camtulah warnanya...apa-apa pun tak kesah, janji sedap...
sebelum share resepi kek ni kkida nak cerita sikitlah kisah mamat indonesia ni...namanya salim (tu yang sayup atas pokok tu, nak sama tinggi dengan atap rumah)...sebenarnya salim ni sekarang tengah buat renovation sikit je kat rumah kkida ni...alah...pecah dinding dan tambah toilet je....tapi dah nak masuk dua minggu, toiletnye belum juga siap....(gambar bawah tu)...

habis tu, ape hal si salim ni panjat pokok dan bediri atas dahan tinggi camtu?...memang sayup dan kita yang suspen...:o

sebenarnya pagi ni my dh upah dia trim pokok yang tinggi sayup tu...cantas dahan-dahan sekeliling terutama yang kena atas bumbung rumah...oleh kerana tinggi sangat camtu, maka kenalah upah orang yang berani untuk lakukan kerja ni...memang tinggi...tempat salim berdiri tu lebih 25 kaki tinggi dari paras tanah....kalau orang tak kuat semangat memang gayat habislah...tapi depa ni kerja memang tak fikirkan keselamatan langsung...tak ikat badan dengan tali dan sebagainya...kalau jatuhlah...Nauzubillah....

dahan yang cecah bumbung tu memang kena tebang...sebab cik U yang hijau tu memang suka duduk atas pokok ni...pernah beberapa kali anak-anak kkida terserempak dengan cik U ni dalam bilik air dan tersepit celah tingkap...dah tinggal kulit aje...dan juga benda-benda hidup yang lain yang pandai panjat pokok naik ke atas bumbung dan masuk ke dalam ceiling dan kekadang ke dalam bilik tanpa di undang....itulah kekurangannya rumah dikelilingi hutan ni... 
bawah...toilet yang salim tengah buat sekarang ni (tak siap-siap lagi, dah nak masuk 2 minggu)...nampak macam tersempal/tertempek je kat dinding rumah...buruk juga rupanya...harapan kkida bila dah siap sepenuhnya nanti biarlah elok rupanya...janganlah weird sangat....:-[

actually kalau ikutkan kkida nak buat tandas ni kat hujung belah kiri balkoni tu...tapi my dh tak nak...sayang balkoni tu katanya...kalau tak dah elok je selari dengan tandas bilik atas tu (bilik hani)
hmmm...tengoklah camna rupanya bila dah siap nanti...:)
bawah ni pulak cerita anak dara sulong kkida ni...eka...semalam dia melompat-lompat, suka sebab dapat kerja...eka baru habis part one degree arkitek UIA last month...sementara tunggu nak sambung study next februari atau september 2012...dia nak kerja dulu, nak cari pengalaman...dia apply 2,3 arkitek firm....yang ni panggil dulu (di Mont Kiara)...kkida memang suka, dekat dengan rumah....

tapi menurut eka, nampak gayanya memang dia kena bersiap-sedialah...bos firm tu nampaknya tegas (masa interview)...my dh kata...anggaplah kerja ni adalah belajar juga...sebabnya memang zero knowlege...masih hijau...belum ada pengalaman kerja...berapa orang nak bayar, tak kesah, janji dapat cedok ilmu senibina ni sebanyak yang boleh...itu lebih tinggi nilainya...

since ayah dah cakap macam tu, maknanya kakak tak perlu risau pasal ongkoslah...gaji memanglah sikit...sapa nak bagi lebih-lebih...tak cukup memang ayah kena tambah duit belanja...

dan memanglah awal-awal lagi ayah dah kena belanja...hehe....petang tadi dia drag kkida yang memang tak larat ni....ekor dia ke power centre...sebabnya...nak beli baju kerja...hehe...dah dapat kerja, mama nak kena sediakan baju kerja pulak....

takpalah, anak punya pasal...ikut je...wbp, kkida kata no branded-branded ye kak...asal sesuai je untuk gi kerja cukuplah...kkida ajak dia gi beli kat semua house, masjid india je....dia geleng kepala....akhirnya tadi belilah juga beberapa pasang baju kat padini store, power centre....rabak gaklah dompet mama...:)
hai, panjanglah pulak cerita saya ni...sorry yek...janganlah boring pula...jari kkida malam ni seronok pulak nak menaip...heeee...

oklah jom kita sambung cerita resepi...
bahan-bahan
1 cawan gula kastor
1/2 cawan butter
pukul kedua bahan ni hingga kembang

1 sudu teh vanilla (optional)
2 biji telur
masukkan dua bahan atas ni dan gaul rata

ayak bersama
2 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking soda
1/2 sudu teh baking powder

1 3/4 cawan plain yogurt

masukkan tepung dan yogurt beselang-seli ke dalam adunan dan gaul rata...tuangkan kedalam baking pan yang telah di gris dan di alas dan bakar selama 30 ke 40 minit atau hingga masak pada suhu 180C.

wassalam, selamat malam...

Friday, July 22, 2011

foccacia sandwich

foccacia adalah nama roti ini...rupanya almost the same dengan ciabata bread...cuma roti foccacia lebih ringan dan lebih lembut....kedua-duanya sesuai untuk sandwich...kekadang rasa jemu juga makan roti biasa...jadi kkida guna roti berlainan jenis untuk varitykan rupa dan rasa sandwich yang simple seperti ini...
hanya belah dua sahaja roti...kkida suka sapukan mayonnaise i/o butter...kemudian gril hingga keperangan...
bawah ni adalah ramli's latest product...daging burger yang panjang bentuk empat persegi...tapi bila di masak ia akan mengerekot sedikit...hehe...daging ni nipis je...sesuailah untuk roti hotdog dan memang ngam sangat dengan roti foccacia ni...kalau nak lebih daging bubuhlah dua lapis daging burger tu...
kkida nak perkenalkan cheese ini...monterey jack cheese...adik beradik dengan cheddar cheese...cuma rasanya slightly pahit dan lemak masin...sedap dan sesuai untuk sandwich, burger dan sebagainya...tak perlu dah tambah lain perisa dalam sandwich kita...
jika masak daging burger tu tak perlu lama sangat....asalkan kelihatan keperangan dan lembut sudah memadai...jika terlalu lama daging akan kering dan keras...kurang chewynya...

ini adalah versi sandwich kkida yang paling simple dan nak cepat...banyak lagi bahan lain yang anda boleh tambah jika mahukan sandwich yang lebih sedap, heavy, yummy dan mengenyangkan...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...