Sunday, July 31, 2011

mushroom sosej and chocolate almond pastry

salam pagi ahad,
pagi ni kkida ingat nak gi breakfast kat cengkih...tapi tak jadi pula...mr hubby nak gi main golf...last round dia kata...minggu depan hingga lepas raya kayu golf tu akan duduk berehat...tak di hayun ke sana-sini...hehe...

dh kata kita gi lunch jelah nanti...hmmm...jangan ramai sangat orang dahlah kat cengkih tu...maklumlah...last day nak makan luar...pasti semua orang pun macam kita juga...:)
dah tak jadi gi breakfast, kkida pun selongkarlah peti sejuk dan cari apa yang boleh di buat untuk breakfast pagi ni dan apa yang perlu dihabiskan sebelum puasa esok...pastry ni sebenarnya dah lama dok dalam freezer tu...kesian pulak kat dia...oleh itu kkida pun buatlah apa yang patut dengan pastry ni...
ada breakfast sausage, fresh mushroom, susu full cream...hmmm...bolehlah reka-reka resepi apa yang sesuai dengan bahan-bahan ni....so kkida pun buatlah white mushroom sauce ni...

bahannya hanyalah:
fresh white mushroom dalam 8 biji,
susu 1 cawan
1/2 bawang besar putih dihiris halus
1 sudu kecil whole grain bottle mustard
salt and pepper

panaskan 2 sudu besar butter campur dengan 3 sudu besar minyak olive dalam periok kecil,
masukkan 2 sudu besar tepung gandum, kacau sebentar...masukkan bawang dan kacau sebati
kemudian masukkan susu anggaran 1 cawan, mushroon yang telah dicincang kecil, mustard, salt and pepper...renihkan hingga sos pekat (seperti foto atas)
kemudian assemblelah seperti foto diatas....susun sosej yang telah di belah empat bersilang...kemudian sudukan mushroom white sauce keatasnya...bakar dalam preheated oven selama 10 ke 15 minit...atau hingga pastri kekuningan...angkat hidang ketika masih panas...
seperti biasa kkida mesti letak sos sikit atas apa saja makanan seperti ni...kalau tak kemudian nanti pasti anak-anak kkida akan tuang juga sos...
savoury pastry...
bawah ni pula....oleh kerana pastry tu ada lebih dan kkida tak nak simpan dah...maka kkida pun buatlah apa yang patut...
sapukan pastri dengan choco spread ni dan kemudian taburkan dengan almond...jika takdak almond camni taburlah dengan apa je yang ada dalam stok youall...walnut ke, hazelnut ke, raisin ke...apa-apa jelah...
lapiskan satu pastri lagi, so that spread and almond tu duduk bahagian tengan antara dua pastri...alah macam kita spread roti dan kemudian lapiskan satu lagi...potong pastri bucu ke bucu...triangle shape...susun dalam dulang dan sapukan kuning telur keatasnya...bakar hingga kekuningan...dalam 10 minit lebih kurang...
sweet pastry...

Saturday, July 30, 2011

white horse vs kenny rogers

mencari tile...itulah tugasan kkida hari ni...pagi-pagi lagi kkida follow hubby gi survey tile kat white horse selayang...since bilik air yang baru di buat tu cenoni je, maka taklah susah sangat nak membelinya dan nak bawa balik...
terdapat beratus pilihan tile....luas bebeno showroon whitehorse tu...kita ni bukannya nak beli selori bang oi...kkida ajak gi beli kat kedai kecik kat SS2 tu je...dia tak nak...tak banyak pilihan...yelah...ikut jelah...
sales girl tu kata kat kkida ni tile terbaru...kkida kata takpalah dik, susah pulak nak concerntrate mandi nanti...nak cuci dinding pun susah gak nanti...hehe....
 rambang mata dibuatnya....
 ini adalah cara terbaru pasang tile...3D...tak sama rata...macam-macam kan....
akhirnya inilah pilihan tile untuk dinding bilik air baru tu....oklah kan...kkida pilih mozek sebab bilik air tu kecil je...kalau guna tile jenuh nak kena potong tilenya...banyak pula pembazirannya nanti...lagi pun semua bilik air lain dah guna tile besar...yang ni kkida nak cuba try guna mozek pula...hehe...

oklah....jom kita cerita bab makan-makan pula....tengahari lepas beli tile kkida ajak hubby gi terus ke the curve mencari makan...tak sempat masak...call my kids to join us....apa lagi pucuk dicita ulam mendatanglah....hehe...laju aje depa jika ayah ajak makan...

kita gi makan kat kenny rogers aje...lama tak makan kat situ...
seperti biasa pilihan kkida adalah ayam gril, fruit salad, coleslaw and mac and cheese...:)
grill chicken kenny roger's always looks yummy...:)....with black pepper or brown gravy...
kkida jarang masukkan gambar anak-anak ke blog ni...sebab depa ni pemalu...lol...yang ni anak jantan kkida ke dua...(no 4)  aiman...form 4 sekarang...apa yang kkida nak share ngan youall, walaupun mak aiman ni gila masak...tapi aiman berjaya menurunkan berat badan sebanyak 20kg so far...betul-betul strong will powerlah anak kkida ni...tapikan dia hentam lauk je...nasi tak sentuh langsung...malam minum drinks khas yang kkida beli dari farmasi...

abang aiman, ajwad tak sempat kkida nak snap photonya...bateri camera dah out...ajwad juga lose weight almost sama banyak dengan aiman, dia juga makan lauk je...nasi tak nak langsung...tapi kalau kueteow goreng dia tak tolak...hehe...

yang bawah ni anak bongsu manja kkidalah....atmam...darjah 6...dia ni je tak concious hal nak diet-diet lagi ni...makan ikut sedap mulut je...aiman n ajwad juga camni masa age sama dengan atmam until latelylah baru ingat nak diet...

sebenarnya atmam ni beratnya takda kena mengena dengan kkida yang suka masak ni...dia tak makan lauk sangat...letaklah udang atau sotong besar lengan pun, dia tak makan punya...ayam dan daging pun kurang...yang dia suka ialah minum milo ais segelas besor...sehari dekat 3, 4 gelas, nasi makan banyak, tapi lauknya telor goreng mata sapi 2 biji sekali hadap...kueh mueh dia kurang sangat...tak minat...kari ikan, sotong, udang, kerang semua tak suka, dia cuma takung kuahnye saje...hehe....memang telor, telor, telor...telor masak apa pun takpa...garenti dua pinggan nasi selesai...

belanja sekolah sehari lebih RM5...ntah apalah yang dia makan kat sekolah tu....kkida pun dah tak larat dah nak monitor macam kakak-kakak dan abang-abang dia dulu...anak no 5...biasalahkan...tapi takpa...sampai masanya dia pasti akan ikut jejak abang-abangnya tu...:)
kenny mac and cheese....sedap...pandai depa buat mac and cheesekan....:)
coleslaw...sentiasa jadi pilihan kkida jika makan kat kenny...
bawah, pilihan aiman...
jaket potato dengan bean and mince beef garavy...nampak sangat sedap...hehe...
satu hari nanti pasti kkida nak cuba buat dish ini...senang sangat sebenarnya...cuma tak teringat nak buat...:)
this is one of the best about KR ni...muffinnya....yummy...yang ni kkida memang kalahlah...suka muffin kenny sangat-sangat...
atas fruit salad and drinks...
overall, kkida rasa makanan kat Kenny Roger's memenuhi selera kkida anak beranak...cuma kkida rasa ayamnya semakin lama semakin kecil dan harganya semakin lama semakin mahal...kkida mula makan kat kenny roger's since cawangannya yang pertama dulu...tak ingat kat mana....mungkin kat mid valley atau bangsar shopping mall....can't remember....:)

lauk semalam-semalam...

salam,
kita menghampiri puasa...mungkin esok adalah hari terakhir kita makan siang...lepas tu bagi mak-mak yang memang 24 jam kat cerok dapor akan berehatlah di siang hari membawa ke petang...hingga tiba waktu untuk menyediakan hidangan berbuka....relax sikitlahkan..mama-mama...termasuklah mama ida ni...heeee....best gakkan sekali-sekala relax tak yah berebut nak buat breakfast dengan lunch...so, bolehlah kita gi ronda-ronda kat ikea n power centre...:)

bawah ni sajalah kkida nak share lauk-pauk semalam....semuanya lauk ulangan je...lauk yang pernah kkida share resepi dan gambarnya sebelum ni...hanyalah nak refresh youall semula....nikan dah dekat nak posa...bolehlah dijadikan idea bersahur atau berbuka...

sepanjang bulan posa ni mungkin kuranglah entri food and recipes yek! nanti jika kkida letak gambar food and recipes siang-siang buta orang kata kkida ni takda hati perut pula...orang tengah lapo-lapo kita letak gambar makanan yang mengiyurkan...tak baik, makhruh tengok gambar makanan disiang hari....kurang pahala...hehe....

maknanya, bulan posa ni jika ada kesempatan kkida akan update blog belah malam jelah, tu pun gambar juadah berbuka kkida yang mana ada je...but one thing for sure...im not bazaar ramadhan fan...dah more than 3 years kkida tak membeli juadah berbuka kat bazaar ramadhan...satu sebab mahal, dua sebab tak berkualiti dan tiga sebab sesak sangat dengan orang ramai...macam nak berperang kalau jalan kat bazaar ramadhan sungai penchala ni...ramainya manusia, parking kereta pun dekat nak sebatu jauhnya...masa spent kat situ pasti lebih sejam...kalau masak gulai kari ayam dah siap dah...hehe...
kat atas tu sambal telur rebus guna cili tumbuk campur cili blender....kalau anak kkida yang kecik sekali...lauk ni je dah cukup untuk dia berbuka...atas ni gulai kari ikan sardin dalam tin...one of my favourite...pada kkida kari sadin tin lebih sedap dari kari ikan fresh...kalau dapat cicah dengan roti canai atau roti kosong biasa je dah mencukupi...sesuailah untuk berbuka dan sahur...dan bawah ni sup daging biasa je...rebus hingga betul-betul empuk....sampai nak relai pun takpa...senang nak menelannya...especially kalau nak makan untuk sahur...cicah dengan gril baguette....

facebook personal vs facebook 1001resepi
just to inform my personal friends on facebook akaun yang sama dengan facebook 1001resepi ni...sorry...saya dah delete anda semua dari akaun ini....saya prefer akaun ini tak dicampur adukkan...akaun ni saya khaskan untuk fb1001resepi sahaja...sebenarnya lama dah saya beritahu yang saya akan delete semua personal friends kat sini....sebabnya saya dah create another akaun khas untuk famili and friends...ada yang respond ada yang tidak...tak ngapa...harap jangan ada yang kecil hati ye....anggaplah ini benda remeh je...

saya prefer berkomunikasi dengan fans kat facebook 1001resepi lagi...setiap kali saya tulis apa-apa kat wall mesti ada respon....kalau kat personal fb....hmmm...macam cakap sorang-sorang je...lagi pun saya tak berapa minat nak tengok aktiviti orang lain yang tiada kena mengena dengan kita...dan menambahkan dosa....

most of my good friends pun memang tak aktif berfb, depa sibuk dengan kerja...lagi pun kan kat fb 1001resepi ni takda nak kecik-kecik hati nye...semua serupakan...no personal feeling...kita hanya kenal melalui dunia awang-awangan je...hehe...dan yang utama pada saya lebih banyak info yang lebih berguna yang kita boleh share bersama, maknanya memang lebih berfaedahlahkan, nak tau apa-apa tanya je...ramai yang akan berkongsi info...dan ia bukanlah untuk saya je, tapi untuk semua....(to my friends and famili...jika ada apa-apa call, sms or email me...thank you)...

Friday, July 29, 2011

rendang cendawan dengan udang...

salam,
wah...baru dapat upload food photo...hehe...actually ni resepi semalam...
rendang cendawan? pelikkan....tapi kkida memang suka merendangkan apa saja...dan kali ni kkida cuba buat rendang cendawan kaki gajah ni (kkida yang bagi nama ni) dengan udang...dan hasilnya....mestilah sedap...sebab kkida yang buat...lol...
cendawan jenis ni banyak dijual sekarang di mana-mana supermarket...slicekan seperti dibawah...
untuk bahan sos rendang...sebenarnya dah beberapa kali kkida beri resepinya, tapi takpalah kkida share sekali lagi...

6-8 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih 
1 inci halia
3 batang serai
1 inci lengkuas
6 biji cili api
3 sudu besar cili kering blender

hiris dan blend semua bahan diatas...masukkan cendawan kedalam kuali dan tuangkan bahan blender....hidupkan api dan masak cendawan hingga mendidih...kemudian masukkan santan dalam 1 kotak kecil...2 keping asam keping, garam dan perisa...kacau hingga kuah hampir nak pekat, kemudian masukkan udang yang telah dibuang kepala dan kulitnya, daun kunyit, kerisik...kacau hingga pekat...hidang dengan nasi dan roti...sodaplah sesangat...macam rasa daging pun ada gak cendawan tu...tambahlah pula dengan udang...lagilah terangkat...posa-posa ni bolehlah cuba buat yek....:)



pinggan mangkuk melamine

salam pagi jumaat, pagi yang mulia...

semalam saya ke Nilai 3...seperti yang dah saya ceritakan pada entri yang lepas, saya cuba membuat sedikit kerja-kerja amal bagi membantu masjid al-hidayah mengadakan pinggan mangkuk untuk kegunaan masjid terutama di bulan ramadhan ini...Alhamdulillah dengan bantuan ramai sahabat-sahabat kita yang bermurah hati memberikan infak berupa wang ringgit, maka semalam kkida dapat membeli sebahagian dari pinggan mangkuk yang diperlukan...

bawah ni kkida upload beberapa foto barangan yang dibeli semalam...manage to get cheaper price as compared to tesco and giant...
atas sekali tu adalah antara logo/banner yang sambut ketibaan kkida di Nilai 3 semalam...hihi....tak cekik darah, tapi hisab darah je...:)
...mula-mula saya minta one of the malay worker kat kaunter untuk kurangkan harga dari harga sebenar dan dia kurangkan antara 10% to 15%...tetapi bila abang bangladeshi ni datang untuk kira dan packkan pinggan mangkuk tersebut, dia kurangkan lagi 10 sen bagi setiap item...kkida kata ni untuk kegunaan masjid bukan untuk business catering....:) dia kata ok, ok...saya boleh kasi lagi murah....bagusnya...dia ada power untuk kurangkan lagi harga...hehe...
inilah emporium yang kkida gi semalam dengan kak mah (foto)...kak mah adalah ajk masjid....dialah yang buka mulut dengan kkida minta kkida infakkan sikit duit untuk beli pinggan mangkuk tersebut....kkida kata boleh...

wbp, kkida kata, mungkin kkida boleh war-warkan pada rakan-rakan fb dan blog kkida...manalah taukan....mungkin ada yang berminat nak membantu...dan Alhamdulillah...rupanya ramai di luar sana yang memang amat pemurah....kkida rasa bersyukur sangat...taklah rasa seperti membuang masa mengadap laptop setiap hari....ada kelebihan dan positif impak di sebalik ramai yang mengatakan ia lebih kepada pembaziran masa...

lagipun dah hampir nak puasa ni...baik kita adakan cepat pinggan mangkuk ni...sebabnya bulan Ramadhan adalah bulan yang paling banyak sekali pinggan mangkuk ni nak digunakan...ketika berbuka puasa, morei iaitu selepas solat tarawikh dan bersahur bagi mereka yang akan bermalam dimasjid dan membaca al-quran sepanjang bulan ramadhan ini...(sayu pula rasa hati bila ingatkan Ramadhan semakin hampir...:'/)
penuh belakang boot kereta teman dengan pinggan mangkuk....hehe....
100 sudu yang sesuai untuk makan bubur lambuk, bubur kacang, sup dan sebagainya...60sen each...
120 buah mangkuk untuk bubur lambuk/manisan dan sup...setelah tawar menawar dapat harga RM3.20each
120 buah cawan tak bertangkai...sesuai untuk minuman panas dan sejuk...each RM2
120 pinggan makan each RM4.60 selepas merayu-rayu ngan abang bangla....hehe...original price RM5.50
senduk dan mangkuk besar...

Later kkida akan scan bill dan uploadkan ke sini....petang ni kkida nak gi beli sikit lagi barang kerana semalam dan hari ni ada yang masukkan duit lagi....Insyallah...

update:
petang tadi saya ke nilai sekali lagi....mula-mula ingat nak gi beli kat giant atau tesco je sebab rasa malaslah pula nak drive jauh ke nilai....tapi bila fikirkan betapa berbaloinya ke sana, maka saya ajak kak mah sekali lagi....takpalah letih sikit asalkan puas hati...so kkida beli tambahan 80 pinggan makan dan 80 cawan (seperti plan asal iaitu nak adakan 200 pinggan dan 200 cawan)...selain tu dapat beli 3 buah container plastik...untuk storage pinggan mangkuk tersebut...

memang sangat berbaloilah ke Nilai 3....dengan budget yang kurang dari RM2,000 dapat beli lebih barangan berbanding jika beli di tempat lain...sudu, mangkuk, senduk, mangkuk besar dan container...tapi hari ni memang letih dari semalam kerana kenderaan terlalu banyak dan jam sana-sini...ada yang nak menuju ke selatan dan ada yang nak masuk KL....mungkin sebab hujung minggu dan ramai yang nak meraikan awal Ramadhan bersama orang yang tersayang....

bawah ni adalah bil pembelian barangan semalam dan hari ini...kkida snap foto je...takpalah asalkan jelaskan...
bil semalam berjumlah RM1,322...RM40 tu tersilap key-in sekali...actually itu kkida beli 2 kotak lampu kelip-kelap...nak gantung raya nanti...:)
 yang ni bil hari ni RM658....so total kedua-dua bil adalah RM1,980
 barangan beli tadi iaitu plastik container, pinggan 80 biji dalam plastik merah dan cawan 80 biji dalam plastik container tutup biru...
dengan ini kkida nak ucapkan ribuan terima kasih sekali lagi kepada semua yang telah memberikan sumbangan dan infak untuk projek kkida ni...:)  Alhamdulillah...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...