Sunday, May 29, 2011

grill tortilla with chicken gravy filling

selain vanilla cherry muffin kkida buat gril tortilla ni...

senang je cara nak buatnya...mula-mula buat chicken gravy dulu...macam buat pasta gravy...ada banyak resepi untuk pasta sos dalam blog ini...kkida guna mince chicken brand ramli, tesco hot pasta sauce, chopped onion dan chopped carrot... sapukan mayonnaise pada tortilla bread, kemudian letakkan sos gravy...lipat kedua-dua belah roti tortilla (kiri kanan - lipat 3) dan susun dalam baking dish...terdapat 5 keping roti tortilla dalam satu peket (ada banyak jual kat tesco), jika tak boleh nak susun sederet satu layer, letakkan bertindih pun ok...jika terdapat lebih gravy tuangkan atas tortilla (atas sekali) sebelum di tabur dengan mozarella cheese... bakar dalam oven selama 5 ke 10 minit pada 180C... rupanya dah seperti lasagna...dan rasanya memang sedap...mengenyangkan...:)

note: jika tak faham macam mana kkida lipat roti ni...jangan susah hati...susun je layer by layer roti-roti tu...spread gravy pada setiap layer dan kalau suka taburkan juga cheese atas gravy pada setiap layer...bakar macam biasa...

cherry vanilla cup cake

salam pagi ahad,
pagi yang ceria kerana seminggu ni sekolah bercuti....tapi anak kkida yang kecil sekali tu sekolah hari ni....ada sekolah tambahan dari semalam hingga selasa ni...al-maklumlah sekolah SKTTDI(1) tukan antara sekolah berprestasi tinggi di Malaysia ni...jadi pihak sekolah terutama pengetua dan guru-guru memang bekerja keras untuk memastikan mereka mendapat jumlah kelulusan dan straight A yang maksima dalam peperiksaan UPSR...bertuahlah anak-anak murid yang berada dibawah jagaan cikgu nik nab (guru besar)...beliau seorang pengetua yang sangat dedikasi dan sangat bertanggung jawab...

hari ni kkida ada dua kenduri yang mesti di hadiri...tapi masak tetap masak...ada yang tak nak ikut makan kenduri...biasalah bila dah besar panjang masing-masing ada jadual tersendiri...hani akan balik ke tapah tengahari ni...dia nak drive sendiri...sebenarnya sesak juga dada ni nak biarkan dia drive seorang...tapi tulah...sampai bila nak berantar berambik...nak ikutkan, lama dia akan belajar kat UiTM tapah tu, bertahun (jika dia nak terus tamatkan hingga degree disitu)...jika tak biasakan memandu sendiri sampai bila pun tak boleh...

pagi ni kkida buat muffin vanilla ni...kkida guna pure vanilla brand McCormick...memang sedap baunya...dan kkida campurkan glace cherry untuk cantikkan muffin tersebut...

bahan-bahannya
1/2 cawan butter
2/3 cawan gula
3 biji telur besar
1 sudu teh pure vanilla
1 1/2 cawan tepung gandum
1 1/2 sudu teh baking powder
1/4 sudu teh garam
1/4 cawan susu full cream
1/2 cawan glace cherry, chopped

method
pukul butter dan gula hingga kembang, masukkan telur sebiji-sebiji dan gaul rata, masukkan vanilla diikuti dengan tepung (ayak tepung dengan baking powder dan garam) berselang seli dengan susu...akhir sekali masukkan cherry dan gaul sebati (do not over mix)...sudukan kedalam paper muffin cup dan taburkan almond jika suka...
bakar pada suhu 180C selama 17 ke 20 minit...

Saturday, May 28, 2011

tempoyak patin

salam,
pagi tadi masa kat tesco kkida nampak ikan patin ni banyak dan fresh jugalah...memang kat tesco ni banyak jual ikan patin, maknanyakan pada pandangan kkida mesti ramai orang yang tinggal sekeliling tesco ni suka makan ikan patin...

sesungguhnya selama hari ni tak pernah tergerak langsung di hati kkida ni nak menyentuh apatah lagi nak membeli ikan patin kat tesco ni...tapi pagi tadi masa tengah dok pilih-pilih ikan maid kkida kata..."buk itu ikan macam dalam kolam di rumah ya buk"
kkida pun pandanglah ikan yang di maksudkan oleh maid kkida tu...hmmm ikan patin rupanya...dan jawab...
"ha ah...itu ikan patin namanya...yang kat rumah tu dah besar sangat...dah 2,3 tahun umurnya, memang tak lalu saya nak makan"

tapi entah macam mana, tangan kkida ni tariklah keluar sekor dua dari dalam ais tu...tengok insangnya masih berlendir dan merah lagi...wah, fresh juga ikan ni....sedap nih jika masak gulai tempoyak, tadi nampak ada tempoyak kat freezer tempat sayur tu...

lalu kkida pun ambiklah seekor yang sederhana saiznya, timbang dan masukkan ke dalam troley, then kkida suruh maid gi ambik tempoyak kat tempat sayur tu sebungkus...

balik rumah suruh dia (maid) bersihkan betul-betul, mandikan ikan tu dengna asam limau dan sebagainya...potong-potong...akhirnya jadilah gulai tempoyak ikan patin versi kkida...hehe

wah! panjang juga kkida reka cerita mengenai ikan patin ni kan...btw, sebenarnya memang kkida dan famili suka jugalah makan gulai tempoyak ikan patin ni...cuma tak berapa lalu nak makan ikan patin yang jual kat tesco atau mana-mana kedai ni kerana ingatkan ini patin bela...

biasalah ikan kalau dibela, terutama ikan patin ni makanannya ikut dan je...perut ayam, hampas dan saknika benda di jamu ke ikan tu...kekadang kalau ingat kembang jugalah tekak ni...tapi sekali sekala tak ngapalah kan... resepi ikan patin kkida macam ni...

kkida tumbuk cili merah, cili padi merah, kunyit hidup, bawang merah (kuantiti kena agaklah ye)...masukkan dalam periok, ketuk 2 batang serai juga masukkan kedalam periok...tambahkan air dan tempoyak...hidupkan api dan biar ia mendidih dalam 5,6 minit...tambah air jika perlu...masukkan ikan, timun atau bendi, daun kunyit, daun kesum, perisa, garam dan gula...biar mendidih hingga ikan masak...hidang panas...sedap....

hani made yummy fish sandwich...

my girls know how to cook...samada eka or hani...dua-dua pun boleh diharapkan jika saya suruh sediakan meal yang sesuai dengan selera dan imaginasi mereka...tapi makanan orang putih lah....bukanlah curry atau gulai tempoyak....hehe

this morning lepas balik dari tesco hani buat sandwich ni...simple, creative and definitely yummy...i love the flavour...and bread texture yang crunchy...mungkin sebab disapu minyak zaitun dan di grill perlahan atas stove...

ingredientsnya mudah je...
fish nugget, fried
cheese slice
tomato, chopped
dry parseley and dill
tartar sos, thousand island sos and mayonnaise
olive oil selepas goreng, pecah-pecahkan nugget...mix with tartar and thousand island, tomato, shredded cheese and dry herbs...
sapukan mayonnaise pada roti (one side) letakkan filling diatas dan tutup dengan roti sekeping lagi (sapu mayonnaise juga)
sapukan minyak zaitun pada bahagian luar kedua-dua belah roti dan gril hingga kekuningan (atas gril pan)... jika suka anda boleh tambahlah salad atau lain-lain bahan...

Friday, May 27, 2011

nasi ayam 1001resepi...

salam,
hari ni kkida terlebih rajin...jadi kkida pun buat le nasi ayam ni...hehe...

nasi ayam ni kkida buat ikut cara sendiri je...takdalah ikut mana-mana resepi...tulah kkida namakannya nasi ayam 1001resepi...

nantilah jap lagi kkida share resepinya ye....dah kul 2 ni...:) ok, ni baru kkida nak sambung eh!

mula-mula kita proses ayam dulu...

untuk resepi ni kkida guna seekor setengah ayam...hanya belah dua sahaja, bersihkan dan rebus...kuantiti air hingga menutupi ayam...ketuk halia sebesar ibu jari dan sesudu teh garam...biar air mendidih 5 minit kemudian renihkan dengan api perlahan selama 10 minit...tutup api...

keluarkan ayam...lumurkan dengan kicap cair, garam dan serbuk lada putih...susun dalam baking tray dan gril dalam oven 25 minit, pusingkan ayam dan gril lagi 20 minit atau hingga ayam masak... sekarang kita masak nasinya pula...

basuh dan toskan 2 cawan beras basmati...
hiris sebiji bawang besar, 2 ulas bawang putih dan 1 inci halia...

panaskan 3 sudu besar minyak di campur dengan 1 sudu besar minyak bijan...
masukkan bahan hirisan tadi dan goreng hingga layu, tapi tak kuning...masukkan beras dan goreng dalam 5 minit...
masukkan beras goreng kedalam periok eletrik, masukkan 3.5 cawan air rebusan ayam tadi, sehelai daun pandan, garam, perisa, kunyit serbuk, serbuk lada sulah...masak seperti biasa...bila nasi telah kering gaul supaya nasi seroi supnya kkida guna lebihan air rebusan tadi...masukkan hirisan carrot dan celeri, cube atau perisa, tambahkan air jika perlu...renihkan perlahan-lahan...taburkan daun sup dan bawang goreng...sup mesti hidang panas baru sedap...

untuk sambal cili...saya kisar 4 biji cili merah, 6 ulas bawang putih...masukkan kedalam periok kecil, tambahkan 1 sudu besar cili blender, cuka, gula, garam, dan perisa...tambahkan air dan kemudian rebus hingga sambal pekat...rasanya mesti masam dan manis... untuk kicap ni...campurkan kicap pekat manis, kicap cair, minyak bijan dan lada putih sebuk...

Thursday, May 26, 2011

bath bun

(wisegeek.com) The Bath bun is a large and round, sweet yeast bread traditionally made in the historic city of Bath, a hundred miles west of London, Britain. The Bath bun is best known for being decadently sweet, as bakers insert a sugar lump at the center of the bread and top the bun with candied fruit peel and crushed sugar. Apart from butter, flour, and egg, other sweet ingredients added to the Bath bun include currants, raisins, or sultanas. Other versions of the bun also have almonds added as extra topping.

The Bath bun is often confused with the Sally Lunn bun, also a Bath delicacy. Sally Lunns are made of a relatively light bread that can be eaten together with either sweet or savory foods. What adds to the confusion is that restaurants and bakeshops tend to sell both buns. Sometimes the buns are also confused with other fruit buns, spicy hot cross buns, or any of the French pastries that are also round in shape. The Bath bun, however, is an English invention and a sweet tooth’s delight.

apa pun maksudnya bath bun ni...rasanya memang sedap dan inilah resepi yang kkida korek-korek dari website dan buat pagi tadi...

225g plain flour
1/2 tsp salt
55g caster sugar
55g unsalted butter, room temperature
2 1/2 tsp dry yeast

150ml full fat milk, warm to 40C
1 medium egg

30g sultanas
1/2 lemon zest

1 tbs brown sugar (granules)
1 tbs honey

method
preheat oven to 210C
mix flour, salt, sugar and rub in butter, then mix in yeast...make well in the centre...
beat egg into milk and pour over flour, mix to a soft doh, turn onto floured surface and knead until glossy and no longer sticky...
lightly oil clean bowl and add doh and leave to double in size about 1 to 2 hours...
turn doh onto lightly floured surface and work in lemon zest and sultanas until well mix, divide onto 8-9 portion and arrange in baking tray...raise for 20 minutes...
brush with honey and sprinkle sugar...bake for 20 minutes...

note: doh bath bun ni memang lembek...taburkan tepung atas papan uli ketika menguli untuk mengelakkan doh ni melekat...

kurma sotong

salam,
lewat kkida bersiaran hari ni...hehe...sebenarnya lepas masak lunch tadi kkdia gi pejabat imigresen damansara...renew pasport...pp kkida dah nak due hujung tahun ni...lamalah juga lagi ada lebih enam bulan...tapi jika nak buat booking kemana-mana susahlah sikit terutama jika nak kena booking awal dan tarikh travelnya lambat lagi...

airasia tengah rancak buat sale sekarang ni...dan memang kkida pun dok tinjau-tinjau jugalah website airasia tu...ada gaklah yang berkenan....tapi tulah...semua masa perjalanannya bercanggah dengan time table ahli-ahli rumah ni...ada yang boleh ada yang tak boleh...nampaknya terpaksalah kkida pejamkan mata dan book aje mana yang suka...dan terpaksalah tinggal mana yang tak boleh nak ikut...sorry yek! biorlah mama and ayah je yang gi makan angin tumpang mama larat angkat kaki lagi ni...korang semua masih muda belia...banyak lagi masa...next time jika ada rezki pergilah ke mana suka...

actually kkida teringin gak nak gi Perth, Australia...kkida tengok ramai juga orang gi makan angin ke sana...dan kosnya tak lah mahal sangat kalau pekej pun....tapi bila kkida cakap kat hubby dia kata apa seronoknya gi Perth tu...ulu Australia..(kkida dah pernah sampai Sydney, Melbourne dan Gold Coast)...

kkida harap kenkawan kat Perth jangan marah ya dengan statement hubby kkida tu...sebenarnya negeri orang putih tu jauh lebih maju dari Malaysia ni...pandai jelah my dh tu kata ulu...pada kkida ulu pun tak ngapalah...bukannya kita pernah sampai lagi ke situ...berlambak orang melayu kat sanakan! mesjid pun ada...

ada tak orang Perth yang ikut blog kkida ni...kalau ada ceritalah sikit kat kkida ni...apa tarikan Perth tu...ada ke tempat-tempat menarik sebagai destinasi pelancungan selain tengok kangaroo dan koala yang memang sudah pasti ada dalam travel itenari jika ke Aussie...hehe...

kkida ingat kalau my dh tak minat nak gi ke Perth, kkida nak gi sendirilah....jomlah sapa-sapa nak ikut...kita buat rombongan cik kiah ke Perth nak...:) hehe...serius ni... btw, hari ni kkida buat kurma sotong, memang peliklah sikit...tapi kkida pasti ada yang pernah buat kurma sotong ni....cara dan bahannya sama macam kurma ayam dan daging (ada resepinya di blog ni, kena cari ya)

selain tu kkida buat sambal ikan bilis, potato chips dan kacang tanah goreng...
sambalnya tu biar betul-betul kering dan manis sikit...

Wednesday, May 25, 2011

potato chip and mozarella

resepi ni senang sangat...ada beberapa kali kkida share resepi nachos kat blog ni...caranya lebih kurang sama...boleh guna ready potato chip, nachos, tortilla chips, chachos atau apa saja jenis chips yang anda suka....kerepek ubi atau kerepek pisang pun boleh kalau suka...

topping tu suka hatilah nak letak apa...ready made tomato/pasta sos, cheese sauce, sour cream, guacamole, pickle, cili jeruk hijau, tomato, bawang, berbagai herb...mince beef, chicken meat, sosej, sandwich meat....etc dan berbagai jenis cheese dan sos...suka hati...kkida tak bagi exact resepi...janji ada sos, pickle, cheese...then bakar dalam oven hingga cheese cair...serve hot...(banyak resepi ni boleh dapat dari internet...)

3 layer egg sandwich

salam,
pagi ni kkida nak melayan anak dara kkida si hani tu, nak gi jalan masjid india...dia nak mencari blouse yang biasa-biasa je untuk pakai gi kelas....next week semester baru uitm bermula, ahad ni kkida nak hantar dia balik ke tapah after 4 minggu semester break....happy juga dengan first semester result hani...dengan kursus yang susah camtu memang pecah kepala juga le nak belajar untuk dapat pointer yang lebih 3 point...:) Alhamdulillah....

breakfast pulak pagi ni kkida buat yang simple je...sandwich telur...semalam punya lunch kat rebung sampai hari ni masih terasa...yelah all heavy and rich with santan and oil...lemak manis semua cukup....memang naiklah darah kkida....hehe....

daripada photo-photo ni kkida pasti semua boleh ikutkan step-by-step cara nak buat sandwich ni....bahan-bahannya hanyalah....roti 3 keping, telur sebiji, mayonnaise, cheese chedar sekeping, salad dan tomato...butter untuk sapu pada roti sebelum gril atas gril pan... pecahkan telur dalam roti yang berlubang tu....bila dah agak keras putihnya....dengan hati-hati balikkan roti tersebut dan biarkan telur tersebut set betul-betul macam photo bawah ni... letak cheese atas telur yang masih panas tadi... sapukan mayonnaise pada roti... susun salad... susun supaya roti yang ada telur tadi di lapisan tengah...boleh tambah apa saja bahan yang anda suka pada sandwich ini...ikut selera dan kreativiti masing-masing...

Tuesday, May 24, 2011

restoran rebung

salam,
kkida dan hubby makan di restoran rebung kepunyaan chef ismail tengahari tadi...apa yang kkida boleh katakan disini ialah makanannya sedap dan berbaloi dengan bayaran sebanyak rm38 seorang tu....

pilihan makanannya....mak ai....tak tau nak pilih yang mana....berpinar mata menengoknya...bermacam jenis lauk-pauk, kueh-mueh, minuman dan pencuci mulut....yang panas dan yang sejuk...
chef ismail...empunya restoran rebung memang seorang pakar masak...dia masak dari hatinya....bukan masak sebab nak untung sahaja...masak macam nak bagi mak ayah beliau makan....kalau lemak tu memang lemak...contohnya seperti gulai lemak daging salai...yang ni memang syiok habislah....selain tu asam podeh, rendang, kerutup, kari, lemak siput sedut dan lain-lain....kkida tak boleh nak tulis semua kat sini...panjang senarainya nanti....youall enjoylah gambar-gambar ni ye....
rendang tok dan tahu sumbat...
keli bakar dan air asam...memang best...
hot drinks and cendol...
kueh-mueh melayu yang sedap sangat...bak kata mak mertua kkida...berasa...lemak, manis dan aromanya...hmmm...
suasana dalam restoran yang nyaman, beraircon...dan dekorasi yang menarik....ada tastelah chef mail ni...hehe...
atas pinggan kkida yang amat sederhana vs bawah pinggan my hubby yang...sihattt........:)
kkida pasti ramai yang tahu dan pernah makan kat sinikan...dan bagi mereka yang tak pernah cuba kena cubalah ye....rebung juga ada menyediakan perkhidmatan katering dan package perkahwinan....di lokasi restoran tersebut...

jika anda ingin cuba ini alamatnya:
Restoran Rebung
lokasi: 2, Lorong Maarof, Bangsar, Kuala Lumpur
my rating: 
food: 5/5
service: 4/5
environment: 4/5

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...