Monday, February 28, 2011

kerepek ubi pedas

apahal pula kak ida ni, kerepek ubi pun nak tunjuk kat blog....hehe....(ketawa sendiri)...

yelah, nilah pertama kali kak ida buat kerepek ubi, tulah sebab nak tunjuk tu....kak ida ni memang peminat kerepek ubi, terutama yang pedas manis macam ni....tapi yelah, selama hari ni main beli je...benda senang dapat, buat apa nak susah payah buat sendiri, ye tak!...

lagi pun kak ida sengaja nak create kerja kat maid yang sorang lagi tu (bukan bibik tua yang rajin tu)...ni yang muda, yang kureng rajin sikit tu....buat-buat sibuk kat ceruk dapur, macamlah kita ni tak tau, banyak manalah sangat kerja kat dapur tu...masak kita yang buat....dia tukang kemas je...(sebenarnya banyak lagi area lain dalam rumah ni yang perlu dilap dan dikemas, tapi tulah, ibarat tukul dengan paku, sekali ketuk baru nak bergerak)....

sekarang ni beli ikan bilis pun yang belum berkopek, suruh dia kopek...ayam beli sekor-sekor, tak payah potong dan ikan juga beli tak payah bersiang...biar dia bersihkan semua...

ubi kayu ni suruh dia potong nipis-nipis tadi dan goreng dengan sikit garam hingga garing...sambalnya senang je...tumis bawang putih yang ditumbuk lumat (banyak) dan beberapa sudu cili blender....tambahkah cili flakes (readymade) sikit dan kacau hingga garing...masukkan gula (banyak), cuka sikit dan bahan perisa sikit...kacau sambal ni hingga pekat...masukkan kerepek goreng tadi dan kacau rata...

ayam goreng selatan

atau 'orang putih' kata southern fried chicken....tapi yang ni southern fried chicken versi melayu dan versi 1001resepi...:)

saya guna buttermilk, tepung gandum, chili flakes, dry parseley, garam, lada hitam...(kalau nak tambah bahan-bahan lain pun ok, terpulang kepada creativity dan selera masing-masing, janji ayam tu kena celup dengan susu/buttermilk dan di gaul dengan tepung sebelum di goreng...)

marinadekan dulu ayam dengan garam, lada hitam sejam...campurkan tepung dengan parseley dan chili flakes....celup ayam dalam buttermilk (kalau takda buttermilk susu uht pun ok), kemudian celup dalam tepung dan gaul rata...buat hingga habis dan ketepikan sebentar.

panaskan minyak banyak 180C....deep fry ayam sehingga masak....hidang panas dengan sos cili...

pajeri jantung pisang

pajeri jantung pisang sama macam buat pajeri nenas....saya menggunakan jantung pisang abu (sebab tu je yang ada jual kat pasar semalam..:)...jantung pisang kapas pun ok, kalau ada...

pajeri sebenarnya macam curry juga, cuma bezanya tambah kerisik sikit....selain jantung pisang dan nenas...terung, buah amra pun sedap buat pajeri...

perencahnya boleh tambah ikan bilis, udang hidup, udang kering atau ikan masin pun ok....serbuk karinya saya guna rempah kari daging....dan kuahnya kena pekat sikitlah berbanding kuah kari biasa dan lebih manis...

Sunday, February 27, 2011

roti home-made by kak mah

mulai hari ni saya tak perlu susah payah dah nak menguli roti....petang jumaat hari tu saya berkunjung ke rumah kak mah (kak mah ni kiranya jiran lama dan kawan baik sayalah)...

tujuannya, sebab lama tak jumpa dan nak bertanya khabar....masa sembang-sembang kak mah kata jap lagi dia nak buat roti, ada kawan pesan...

"eh! masa bila pulak kak mah teror buat roti ni....tak pernah cakap pun"

kak mah kata memang dia sekarang selalu buat roti sendiri sebab hubby kak mah tak suka makan roti dari kedai....jadi boleh dikatakan setiap hari kak mah bakar roti sendiri...

"kalau camtu bolehlah buatkan untuk zu sekali ye!"

"boleh, tapi kena rasa dululah roti kak mah ni...."

jadi semalam kak mah call suruh ambil roti yang baru dia bakar, masih panas lagi....hmmm! cantik roti kak mah ni....macam yang jual kat bakery pula, ringan dan lembut....tak sangka saya kak mah ni pandai baking dan pastinya juga pandai masak hidangan yang lain juga (biasalah rasa masakan kak mah sebelum ni, tapi kueh-mueh yang biasa-biasa je)

...tapi kak mah ni jenis yang tak suka heboh-heboh macam saya...hehe...baru tau masak sikit-sikit dah cerita satu dunia....rasa malu pula kat diri sendiri...:)

lepas makan roti sample semalam saya pesan nak dua loaf roti yang sama....dan pagi ni kak mah hantar sendiri kerumah saya....ada tambahan pula tu....dia bagi sample lagi....wholemeal raisin bun....masih suam-suam panas....memang sedap....my dh pun suka...apa lagi saya....

saya cakap kat kak mah...senanglah saya nak makan roti yang fresh mulai sekarang ni dan kalau boleh saya nak rasa kak mah punya bagels dan crusty bread pula lepas ni....bestnyerr....

saya sarankan kak mah buka small bakery, pasti ramai yang mencari fresh home-made bread (pasti halal...)...

kata kak mah "nantilah, kak mah nak kena master dulu"

saya kata...nanti bila kak mah dah bersedia bolehlah saya hebohkan satu Malaysia..:)

Saturday, February 26, 2011

sambal daging cili hijau...

daripada title kat atas tu je pasti kita tahu bahawa yang berwarna hijau tu ialah cili hijau....ye memang saya menggunakan cili hijau semata-mata....kalau guna cili merah, merahlah warnanya...ni cili hijau, hijaulah warnanya...itu saja....tiada secretnya....:)

tapi cantikkan warna hijau tu...saya memang peminat warna hijau....dari dulu lagi....

untuk resepi ni saya guna 5 biji cili hijau besar, 10 biji cili padi hijau, 5 biji buah keras, 5 ulas bawang merah, 3 ulas bawang putih, 1/2 biji bawang besar, 1 inci halia....semuanya diblender hingga lumat. daging tu anggaran 1/2 kg, saya potong keping-keping dan rebus dulu hingga airnya kering.

panaskan minyak dalam kuali, masukkan bahan blender tadi dan kacau sekejap, masukkan daging dan kacau hingga mesra, perahkan sebiji air limau nipis, masukkan 2 sudu besar santan (yang ni terpulanglah ikut suka anda) untuk berikan creamy texture sikit kat sambal tu...tambahkan garam, gula dan perisa. akhir sekali masukkan cincangan daun ketumbar...kacau hingga kering dan berminyak....rasanya haruslah sedikit pedas, lemak, manis, masam dan wangi daun ketumbar...sedaplah...

rimbunan hijau...

selinganlah ni ye!....asyik tunjuk gambar makanan je...hari ni saya nak share sikit-sikitlah gambar pokok-pokok yang ada kat keliling romah saya ni....sebenarnya tadi banyak juga gambar yang saya ambik, tapi ntah kenapa bila upload kat laptop, separuh hilang...mungkin ada teknikal error kot...jadi ni jelah gambar yang ada...malaslah pulak saya nak keluar dan snap lagi...next timelah kalau rajin...hehe...

pokok sayur takdalah...sebab banyak cik sibi...jenuh gak letak ubat siput....sekali kalau tergolek, bukan sekor dua, berpuluh ekor (kalau jenis species yang kita boleh buat lauk oklah jugak...kikiki)...tapi kejap je cik sibi ni takda, pastu depa datang merayap lagi ramai-ramai dari hutan keliling rumah ni...apa sebab depa suka sangat datang berkunjung ke kawasan rumah saya ni, tak taulah, walhal kat dalam hutan tu lagilah banyak pokok-pokok yang boleh depa makan....memang sakit mata dibuatnya... pokok limau ni nampak subur...tapi kurang buahnya... pokok kesum... inilah sumber daun kari saya....kalau kurang saya berkari lebatlah daunnya...kalau rajin saya masak kari, togel hanya tinggal batang je....:) asam belimbing buloh...saya suka buah ni....buat gulai lemak dengan udang, ikan....buat sambal asam belimbing....sedap... cili ni memang kejap je kat pokok ni...esok-esok kena ambiklah....tak dan nak merah... ikan dari kolam nilah yang saya ambik buat pekasam....dulu macam-macam jenis ikan ada....la ni tinggal ikan talapia je....tupun yang banyak sebab ikan tu bertelur sendiri, bukan saya beli anaknya...

Friday, February 25, 2011

claypot fish curry, etc....

hari ni saya masak kari ikan senangin menggunakan periok tanah....kata orang masak kari dalam periok tanah aromanya lebih sedap....betul ke? tak pasti pulak saya....rasa kari saya sama je dalam periok tanah atau periok biasa...sedaaaap...:) yang ni pulak saya goreng tempe dengan kacang panjang dan udang kering....biasalah ni...saja nak letak gambar je...semua orang pun tau masak cam ni kan! yang atas ni pulak saya cuba buat crab potato cake...senang je macam buat bergedil, cuma kali ni potato tu saya rebus dan hancurkan...letak crab meat, bread crumbs, telur sebiji, daun ketumbar, lada hitam, dan seasoning....saya tak deep fry, masak atas pan dengan sikit je minyak zaitun....kepal dan leperkan...

potato cake macam ni sedap makan dengan smoke salmon, mayonnaise with herbs....atau sebagai side dish untuk grill salmon, steak, grill/roast chicken....etc... yang ni my kids favourite...simple macaroni and cheese...

Thursday, February 24, 2011

beras perang dan ayam tumis taucho...

pagi tadi ke tesco dengan kakak sepupu kak fatah (kak fatah ialah kakak sulung kepada kak anis)...dah seminggu dia datang KL, tunggu kucing kak anis sebab kak anis gi philipine, visit kawan dia.

kak fatah cakap dia la ni makan nasi brown rice mix dengan beras biasa untuk kurangkan kanji dan kurangkan risiko gula dan darah tinggi, bagus untuk semua....jadi saya pun belilah sepeket kecil tadi, nak cuba....masak 1 cawan brown rice campur dengan 1 cawan beras putih biasa...bila makan tadi memang terasa bezanya pada texture nasi tersebut....hopefully, ia memberikan satu perubahan yang baik untuk saya dan juga famili....thanks kak...

buat masa ni agak susah nak dapat bawang-bawang...baik bawang putih, merah kecil, besar....selalu takda stok...kalau ada pun qualitinya memang kurang....baik di giant, tesco dan cold storage sama je, takada stok....dengar cerita negara pembekal utama bawang, i.e. india, telah mengurangkan export bawang ke luar negara buat masa ni, dan most of bawang kita memang datang dari india....sebabnya mereka pun kekurangan bawang untuk kegunaan sendiri....itulah apa yang saya dengar....tapi kenapa nak kena impot ye, kenapa kita tak tanam sendiri bawang....beras pun sama....semua main impot je...

makanan adalah sumber terpenting kepada sesebuah negara, ia boleh menguatkan dan melemahkan sesebuah negara (dari segi logik)...kalaulah sesuatu perkara yang tak diingini berlaku, contohnya bencana alam atau bencana buatan manusia, pastilah mati kebuluran kita di malaysia ni...rasanya saya pun nak mulalah bercucuk tanam sikit-sikit keliling rumah ni....hehe....compoun keliling luas....buat masa ni cili memang sentiasa ada keliling rumah, tak sempat nak merah dah kena petik...begitu juga serai, lengkuas, daun pandan, belimbing buluh, kemangi, keladi lambuk, pucuk ubi, kacang botor, kunyit/daun kunyit dan buah mangga manis pun dah mula berbuah....bolehlah kalau nak makan sendiri tu....:)

lepas ni nak cari biji benih, terung, bendi, kacang panjang, tomato...dll...(chewah! macam bagus je saya ni)....sebenarnya my maid yang tua tu, bibik, sangat rajin bercucuk tanam....tangan dia hijau...tanam apa pun menjadi....(insyaallah, nanti kalau ada kesempatan saya masukkan photo pokok-pokok keliling rumah kat blog ni :)

hari ni, saya masak ringkas habis, ayam tumis taucho...macam masak taucho ikan....bolehlah....sekali-sekala tukar selera... sambal udang ni tambahan kepada lauk ayam taucho....udang tu kena buang kulit semua, kalau tak garenti tak habis sebab tukang makannya malas nak kopek kulit udang tu sendiri, lagi pun buat bersepah meja je penuh dengan kulit udang... selain tu saya rebus telur masin, masak lemak labu kuning, sambal belacan dan ulam timun...

Wednesday, February 23, 2011

tempura udang

resepi ni saya google dari one of the website...tak ingat nama website tu...bancuhan tepungnya senang sangat...

satu ke satu setengah cawan tepung, 1 biji telur dan air sejuk (kalau boleh air dari ice-cube)...kacau hingga pekat....agak-agak boleh melekat bancuhan tepung tu kat udang...

udang buang kepala dan kulit, tinggalkan ekor....panaskan minyak yang banyak, 180C...
celup udang kedalam tepung dan masukkan kedalam minyak panas dan goreng hingga kekuningan....hidang ketika masih panas...(goreng bila nak makan)...kalau sejuk kurang sedap...

Tuesday, February 22, 2011

kek merah baldu...


ye ke? tak taulah samada jadi ke tak kek red velvet saya ni...dek kerana tengok semua orang tengah menggila buat kek ni, saya pun teringin juga nak cuba....resepi ni saya ambik dari sebuah website tapi saya ubah sikit....red food colouringnya sampai 4 sudu besar...tak tergamak lah pulak saya nak letak sampai 4 sudu besar maka saya letak 2 sudu besar je...jadi tulah kurang sikit merahnya...ada resepi saya tengok suruh letak cuka, tapi resepi yang saya ikut ni tak payah letak cuka, jadi saya pun taklah letak cuka....nantilah next time kalau buat lagi saya nak cuba letak cuka pula...

btw, resepi kek ni memang sedap walaupun tak perfect....tambahan pula dengan topping cream cheese dan kelapa...nilah resepinya kalau nak cuba...

bahan-bahan:
2 cawan tepung all purpose
1/2 cawan serbuk koko
2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil baking soda
1 sudu kecil garam
(ayak semua bahan di atas dan ketepikan...)

1 cawan butter milk
1 sudu besar vanilla esen
2-4 sudu besar red food coloring
(campurkan semua bahan diatas dan ketepikan...)

1 ketul 250g unsalted butter
1 1/4 cawan gula caster
4 biji telur besar

caranya:
panaskan oven ke 175C
pukul butter dengan gula hingga kembang (dalam 8 minit)
masukkan telur sebiji-sebiji dan gaul sebati
masukkan tepung berselang seli dengan campuran buttermilk tadi hingga habis
sudukan kek batter kedalam acuan cupcake dan bakar selama 20 - 30 pada 175c
keluarkan dari oven dan biarkan kek sejuk
sapukan cream cheese topping dan taburkan kelapa


Monday, February 21, 2011

cerita lokan lagi....

balum habis lagi cerita lokan saya ni....maklumlah beli banyak, jenuh gak nak mengabiskannya...hari ni saya try bakar pulak...hari tu ada beli lokan yang belum dikopek...so hari ni suruh maid hidupkan bara dan cuba bakar...cicah dengan air asam...boleh la...

petang ni pulak saya masak lemak cili api dengan petai...lokan lagi...tu pun masih ada lagi dalam fridge lokan yang dah berkopek...simpanlah dulu... bakar kat backyard...senang je kalau guna arang dan minyak tanah... nilah air asam resepi saya...caranya....saya tumbuk sambal belacan, kalau nak pedas guna cili padi...kemudian letak dalam mangkuk, potong bawang besar nipis-nipis, daun kesum, tomato, sedikit kerisik, garam, gula dan sikit sos ikan dan asam jawa...kacau, rasa apa yang kurang ditambah... ikan cencaru sambal...balut dengan daun pandan sebelum goreng...wangi... yang ni home-made pekasam, ikan dari kolam tepi rumah...sedap... cempedak goreng...

Sunday, February 20, 2011

lokan dan mentarang

sepanjang jalan antara pekan pantai remis hingga ke kuala selangor banyak sungguh orang berniaga di tepi jalan...peniaga buah-buahan, makanan laut segar, sayuran, gerai-gerai makan, kueh mueh....memang seronok...kami berhenti beberapa kali menjengah apa yang dijual dan beli sedikit-sedikit...

antara yang menarik minat kkida dan hubby ialah dua jenis siput ni...lokan dan mentarang...lokan adalah hidupan sungai....ia banyak di jual di tepi jalan pekan pantai remis....inilah pertama kali saya lihat rupanya si lokan ni...sebelum ni selalu dengar my dh mention about siput ni...katanya sedap...kecik-kecik dulu dia selalu makan lokan....kata mertua pula isi lokan ni sedap, boleh masak kari, lemak dan goreng kosong dengan bawang dan cili hijau pun best....jadi dah memang tak pernah tengok orang jual kat kuala lumpur, hb pun boronglah semua yang ada....ada yang dah dikopek isi lokan tu dan ada yang masih bercengkerang (fresh lagi)...(foto atas)

di sepanjang jalan antara sabak bernam ke kuala selangor pula banyak orang menjual siput mentarang....siput jenis ni pun saya tak pernah tengok (memang ulu betullah kkida nikan...:)

mentarang adalah hidupan laut...lebih kurang sama macam lala....since dah tak penah makan dan tak tau macam mana rasanya, kami pun beli 3 kilo (for rm20)....hmm...banyaklah pula makanan bersiput yang kami beli....maknanya 2,3 hari ni makan siput jelah kami anak beranak...hehe.....:)
malam tadi kkida tumis siput mentarang ni....tumis biasa je seperti menumis lala.....bawang putih, halia, serai dan cili api ditumbuk lumat dan tumis dengan sikit minyak...masukkan sos tiram dan sos ikan, bawang besar, tomato dan daun sup atau ketumbar, tutup periok lima minit, angkat dan hidangkan panas....

lokan tu kkida tumis pagi ni....goreng dengan bawang-bawang, halia, cili potong, fresh tomato, kicap manis, sos tiram, lada hitam serbuk, rasa garam dan gulanya...juga dihidang panas...hmmm....memang best....:)

Friday, February 18, 2011

resepi tepung tempura

jika kita google di internet terdapat berpuluh resepi tepung tempura untuk menggoreng makanan laut terutama ikan, sotong, udang dan sayuran....saya ada mencuba beberapa resepi dari beberapa website....ada yang ok ada yang tidak....hari ni saya cuba lagi, tapi kali ni saya reka sendiri tepung tempura ni....resepi saya mudah je...

saya guna;
1 cawan tepung cucur bawang adabi
1 cawan tepung gandum
1/4 sdt sodium bicarbonate
1 sudu teh garam
air suam

campur semua bahan dan kacau sehingga kepekatannya sama seperti kepekatan tepung untuk goreng pisang. jangan cair sangat nanti tepungnya tak melekat...
pastikan minyak betul-betul panas dan celupkan sayuran atau seafood dan goreng hingga kekuningan...

makan ketika masih panas kerana jika sejuk memang dah tak crunchy dan lembik...cicah dengan sos cili dan mayonnaise...

foto atas adalah isi ikan dory yang saya beli dari tesco...dan di bawah adalah baby sosej ayamas di goreng menggunakan bancuhan tepung yang sama...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...