Monday, January 31, 2011

more veggies....

kebelakangan ni saya makan lebih vege berbanding carbo... coleslaw ni saya guna low fat mayonnaise... sawi cina tumis menggunakan minyak zaitun... daun pucuk keledek merah....sedap...tumis menggunakan olive oil... olive oil memang lebih mahal berbanding minyak biasa....tapi ia sangat baik untuk kesihatan... ikan dan sayuran...gril dalam oven...cover dulu dengan aluminium foil baru masukkan ke oven... nasi tu saya tambahkan jagung...

wheat bread...

bun berinti sardin... hari ni saya buat roti menggunakan wheat germ. wheat bread lebih baik dari segi kandungan nutrisi berbanding plain white bread...

bahan-bahan
350g tepung gandum
3 tbsp wheat germ
230ml air suam (jangan panas sangat)
1.5 tsp dry yeast
1 tsp butter
1tsp sugar
1 tsp garam

masukkan semua bahan kering kedalam bekas pengadun kek...guna hook untuk menguli roti dan doh. campurkan yeast dengan air suam dan biarkan 2, 3 minit. tuangkan campuran air dan yeast kedalam mangkuk uli berisi tepung dan aduk campuran sehingga menjadi seketul doh. terus menguli doh dengan tangan selama 5 minit, jika doh melekat guna sedikit tepung. bulatkan doh dan letakkan kedalam bekas yang telah di taburkan sedikit tepung. letak ditempat yang suam panas dan biarkan doh mengembang....sekitar 30 minit. tumbuk tengah doh dan uli lagi. akhir sekali bentukkan doh ikut suka. jika nak letakkan inti pun boleh. letakkan doh yang telah dibentuk ke dalam dulang pembakar dan biarkan ia mengembang....lagi 30 minit. sapukan sedikit butter cair atas doh dan bakar selama 20 ke 25 minit pada suhu 210C... delicious plain wheat germ bread... dengan menggunakan resepi yang sama saya bakar roti ini plain...bulatkan doh dan letakkan dalam kek pan bulat. biarkan doh selama setengah jam sebelum bakar pada suhu 210C selama 20 ke 25 minit.

kesimpulannya, resepi ni sedap sebagai bun berinti atau roti plain yang disapu mentega, peanut butter, jam, kaya atau sebagai roti sandwich...

Sunday, January 30, 2011

crabmeat omelette with low fat cheese

for healthy and quick breakfast...

mix
2 eggs, fresh chives, 2 tbsp milk, salt and pepper....beat until frothy...

panaskan 2 sudu besar minyak olive dan tuangkan telur....biarkan beberapa minit....kemudian taburkan isi ketam (can), tomato (seedless) dan cheese (cheddar or mozarella)...biarkan sekejap dan lipat dua...hidangkan ketika panas dengan sausage dan salad (optional)...

low fat banana bread

roti pisang kurang lemak dan kurang gula.....untuk orang yang prihatin seperti saya...:)
walau bagaimanapun rasanya tetap sedap...

bahan-bahan
(mix together)
1 cup mashed ripe bananas
1 tsp baking soda
1/2 cup low fat yogurt

(whisk together)
1/4 cup canola or corn oil
2/3 cup light brown sugar
1 large egg or 2 egg whites
1 tsp vanila

(sieve together)
1 cup all purpose flour
1/2 cup whole wheat flour
1/2 tsp ground cinnamon
1 tsp baking powder
1/4 tsp salt

combine banana mixture with the oil mixture and then add to the flour mixture. Stir just until all the ingredients are moistened. Pour into the prepared pan and smooth the top. Bake for about 45 - 55 minutes at 350C, or until a toothpick inserted in the center of the loaf comes out clean... saya buat dua banana bread....yang satunya saya taburkan grated coconut seperti atas...

Thursday, January 27, 2011

scrambled egg in donut

ni menu pagi tadi sebenarnya...for my kids breakfast...donut doh semalam ada lebih...so I just fried, split and spread with mayonnaise...tambahkan scrambled egg...

pisang kukus

salam,
pernah makan pisang kukus cam ni tak?....haaaa....nilah dessert tok nek kita dolu-dolu...depa mana pandai makan trifle atau cheese cake like kita hari ni sebagai pemanis mulut....hehe...

hidangan ringkas...kukus pisang yang lemak manis dan besar seperti ini...dengan kulitnya sekali...

makan dengan kelapa dan gula atau buat krim santan atau custard...(larilah sikit dari konsep kampungnya...:)

sedap dan menyihatkan...

donut gebu....

another donut resepi yang sedap...

ingredients:
500g plain flour
1 packet dry yeast
3/4 cup water
1/3 cup full cream milk powder
1 egg
1/2 cup margarine
3 tbs fine granulated sugar
1 tbs salt
1/2 tbs baking powder
(water dosage depends on flour quantity)

method:
1) mix instant yeast and flour together
2) dissolve sugar in the water
3) place all ingredients in large mixing bowl and knead the dough until smooth
4) round the dough and leave it to rest for 30 minutes or until it rise up to double its original size
5) roll dough to about 1.5 cm thick, cut with a doughnut cutter and allow the dough to rest in a warm place for approximately 30 to 40 minutes
6) fry doughnut in hot oil until golden brown in colour
7) coat with sugar or glace icing before serving.

Wednesday, January 26, 2011

angel hair pasta with home-made meatball in tomato sauce

meatball recipe
2 cups mince beef
1 box stuffing
1 cups home-made breadcrumbs
1/2 white onion, chopped
2 eggs
salt and pepper to taste
1 tsp dry oregano
1/2 tsp paprika powder
(mix all ingredients and roll it into a small ball)
fry in little oil till lighly brown in color...
cook meatball in pasta sos...

Tuesday, January 25, 2011

gulai lemak ikan jenahak @ mum's place

semalam 24 januari genaplah 24 tahun me and my dear hubby bersama (berumahtangga...:), atau dengan lain perkataan...our 24th anniversary...eh! seganlah pulak nak sebut benda macam ni kat public kan...btw...sebenarnya apa yang nak saya ceritakan kat sini ialah apa yang my hubby belanja saya makan sempena our wedding anniversary ni...bukan candle light dinner tau...

sebenarnya lama dah dia mention nak bawa saya makan kat tempat ni, katanya foodnya sedap terutama.........dan semalam dia ajak saya gi dinner kat situ....tapi dah malam, saya pun rasa tak bestlah nak makan beria-ria sangat untuk dinner...tomorrow lunchlah kita pergi....saya kata...he said, oklah....tempatnya tak jauh pun dari office dh, jalan kaki je...

MUM'S PLACE...ya! memang sesuai untuk saya...this is my place...dah jenuh masak hari-hari...hari ni saya nak jamu selera untuk diri sendiri pula......the food! what I can say, memanglah sedap (saya tak mau tambahkan perkataan 'sangat' tu...manalah tau lepas ni ada sesiapa gi makan kat situ tiba-tiba rasa tak sedap...jenuhlah saya...:) ....itu selera masing-masingkan...sedap pada saya tak sedap pada awak....
harganya.....boleh tahan....(mahal sikitlah...)...cuma, macam yang saya selalu katalah...bila kita makan sampai kuahnya pun kita hirup licin, harganya tu kita pejam mata...bayar jelah...

gulai lemak ikan jenahak, inilah yang my dh nak suruh saya rasa sangat-sangat ni.....kalaulah boleh saya bayar chefnya, sanggup saya bayar asalkan dia boleh share dengan saya apa ingredients yang dia masukkan dalam gravy gulai lemak tu....tak tau nak describe macam mana rasanya...memang sedaaap....(promo lagi ni, tapi memang sedap pada lidah dan tekak saya)...

padanlah pada dinding restoran tu penuh gambar VVIP yang pernah datang makan kat situ....pak-pak menteri pun ramei yang pernah menjamu selera di situ...

untuk menyatakan betapa sedapnya gulai lemak ikan jenahak ni...maka saya masukkan gambar-gambarnya untuk share dengan anda.... ada tahu kembung, kacang panjang dan terung.... nampak tak? terungnya dibakar terlebih dahulu sebelum di gulai... lihatlah betapa sedapnya kuah lemak pada nasi tu kan! sambal udang dan petai... sayur pucuk ubi keledek... otak-otak ikan... watermelon juice....

mesti ada yang tertanya lebih kurang berapa kos makanan kat sini...my dh bayar (+-) rm160 for both of us...

Mum's Place
lokasi: Jalan PJU 8/5A, Bandar Damansara Perdana, PJ
my rating:
food: 4.5/5
service: 4/5
environment: 4/5


kari ikan haruan kering

tengahari semalam saya buat gulai kari ikan haruan kering dengan pisang muda dan ubi kemili...semua tu saya beli dari pekan hari penaga...jarang dapat ikan haruan yang di keringkan seperti ni....kalau orang yang berpantang inilah lauk yang terbaik...ikan haruan cepat menyembuhkan luka...

kari ni saya guna rempah kari ikan campur rempah kari daging sikit...sebabnya kalau buat gulai pisang memang saya biasa guna rempah daging....tapi sebab nak campur ikan haruan saya mixkan rempah ni....rasanya...pada saya sedaplahkan...hehe...

croissant chicken sandwich

simple breakfast....saya guna ready roast chicken dari tesco...koyak isi ayam kecil-kecil...campurkan dengan mayonnaise, pesto sos, pepper and salt... belah roti croissant dan toast kan....top with salad, potato and chicken mayo mixture....yummy!

Monday, January 24, 2011

pekan hari penaga...

salam,
semalam kkida sekeluarga ke bukit mertajam rumah mertua...lama sungguh tak balik bukit mertajam, sejak mertua kkida tinggal dengan sis in law di punchak alam...secara kebetulan cuti panjang taipusam, mereka (sis in law dan mertua) nak balik ke utara...so my hb pun nak ikut sama...dia ajak kkida sekali dan kkida pula bawa bibik kerana kkida tahu rumah tinggal...berbulan-bulan tidak di cuci dan di sapu...boleh le bibik tolong kemas mana yang boleh luar dan dalam...

pagi ahad keesokkannya, hubby ajak kkida  kepekan pagi minggu penaga, mencari breakfast dan lihat-lihat bagaimana keadaannya pekan hari kampung...beli apa yang teringin, terutama sekali makanan kampung seperti ulam dan buah kampung...

perjalanan ke pekan penaga tak sampai sejam dari bukit mertajam...memang best sangat pekan minggu penaga ni...semua ada, murah dan segar...terbayang betapa seronoknya jika dapat tinggal di pekan kecil seperti ni...value for the money...hidup pun mungkin lebih ceria dan sihat rasanya...tiada stress macam orang yang tinggal di bandar besar...

sebelum ni kkida memang kerap juga lalu lalang di pekan penaga ni...ada mak sedara hb tinggal di kuala muda...sebenarnya inilah laluan kami setiap kali nak ke kuala muda...
puyuh segar, 3 for rm12...
ni bukan jual cili, tapi jual baja cili...
putu mayom, sedap....saya tanya kat mana nak beli acuan putu tu...adik ni cakap mereka buat sendiri....:)
cantikkan beg ni....sesuai nak guna untuk ke pasar....
anak ayam, itik pun ada...
seksyen ikan basah segar....seronoknya tengok...tapi hanya dapat tengok jelah...jauh sangat nak bawa balik....:)
abang ni jual macam-macam sayur dan buah kampung...
kakak ni berganding bahu dengan cik abangnya berniaga kueh ni....:)
adik ni pulak menjual buah berangan...
pinggan mangkuk yang cantik ni pun ada jual kat pasar penaga...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...