Wednesday, December 14, 2011

spaghetti meatball lagi...

salam....mungkin dah jemu tengok kkida share resepi yang samaaaa....aje...kan!kan!...sorrylah yek!...nak wat camno....kkida sendiri pun bingung tak tau nak masak apa untuk lunch hari ni....buka drawer cabinet jumpa spaghetti, buka freezer pula tengok ada ramly burger...tengok kat kitchen pantry ada pulak  pasta sauce dan jengah kat dalam vege drawer ada sayur mayur yang sesuai nak kawankan dengan spaghetti....maka apa lagi...jadilah baked meatball pasta ni....makanan yang paling ringkas yang kkida suka sediakan dan garenti di gemari ramai....hehe...
meatball ni kkida guna ramly beef burger...defrost dan bulat-bulatkan....kemudian saute atas pan hingga masak...spaghetti tu kkida rebus macam biasa dan letakkan dalam deep glass baking dish....drizzle dengan olive oil dan taburkan cheese jika suka...

buatlah red sauce atau white sauce...kkida guna ready made pasta sauce brand tesco...panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang putih...masukkan cili blender (jika suka rasa pedas), kemudian masukkan pasta sos....masukkan sayuran (kkida guna kobis merah, bawang besar dan fennel...semua di hiris nipis/cincang)...masukkan perisa...renihkan sebentar... tuangkan sauce ke atas spaghetti dan meatball atas pasta sauce...taburkan cheese dan herbs kering (oregano, italian herbs dll)....
 bakar dalam oven hingga cheese cair...
hidang panas....

11 comments:

  1. alahai sodapnyooo kak kida..chop resipi ni ye,nak cuba..tapi fennel tu x tau lak macam mana,kat pasaraya ada kan?

    ReplyDelete
  2. ada siti...tapi jika takda fennel pun takpa...gantikan dengan celery, carrot, capsicum, zucchini, dll..

    ReplyDelete
  3. huuu buat perut sy lapaq jeeee

    ReplyDelete
  4. meleleh air luir tgk pic spaghetti meatball nie..sok nak cuba...:))

    ReplyDelete
  5. nyum-nyum....memang sedap...sonang aje nak buat hidangan macam ni...:)

    ReplyDelete
  6. zaimi,
    kkida lagilah seronok...hehe...tambah jika ada yang appreciate dan cuba resepi yang kkida share kat sini dan beri feedback...:)

    ReplyDelete
  7. Jom kita try di rumah,., mnjady k x nk msak speketi niew,., huhu

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...