Thursday, December 1, 2011

cucur labu, tahu lembut ala china mari and green tea

salam, terasa lama juga tak share gambar makanan dan resepi....hehe...asyik sibuk bercerita pasal my trip ke china aje...

oklah...la ni kkida nak share apa yang kkida masak semalam dan hari ni...:)...hmmm....pasti ada yang kata...aleh kkida ni....cucuq camtu pun nak tunjuk kat sini...:)

tapikan kkida nak bagitau...ni bukan sebarang cucur tau...tengok rupanya...cantikkan...cucur ni kkida campur parutan isi labu kuning dan udang kering/geragau...lain-lain bahan sama....bawang, cili merah dan jika nak letak kucai pun boleh....kuantiti kena agak-agak sendirilah ye....kkida kalau masak macam ni memang takda ukuran tertentu....main letak je ikut deria rasa...:)

goreng macam goreng cucur udang/bawang dan cicah dengan sos cili atau kuah kacang....sedap...
yang ni pula....hmmm....mentang-mentang asyik makan tofu je masa trip hari tu....hari ni kkida cubalah pula masak ala-ala chinese style....pagi tadi kkida gi tesco dan beli tofu yang lembut sekali dan udang besar...

resepinya ciptaan sendiri...hehe...senang je....udang kupas kulit dalam 10 ekor....tahu lembut seketul...lain-lain bahan kkida guna bawang putih, bawang merah kecil (tumbuk kedua-duanya), bawang besar sebelah, slice....cili merah slice, daun bawang dan sup....sos tomato, sos tiram, cili blender, kicap manis dan seasoning...

tumis dulu bahan tumbuk dan cili blender, masukkan bawang besar dan cili merah/hijau....kacau sebentar...masukkan sos dan kicap serta bahan perisa...masukkan udang dan akhir sekali masukkan daun bawang dan daun sup, tambahkan air jika suka lebih gravy...hidang panas...
masa trip hari tu kkida ada beli green tea ni....harganya...mak ai....pikir 13 kali masa nak beli...tapi hubby kkida beli juga dek sebab terpengaruh dengan demo minah kat foto atas tu....tapi nampak macam betul je...mula-mula dia letak beras dalam cawan, kemudian dia tuangkan iodine ke dalam beras tersebut dan beras jadi sangat hitam....kemudian dia tuangkan chinese green tea ke dalam beras yang dah hitam tadi...dengan serta merta beras jadi putih semula dan air nya kembali jernih....macam letak clorox pula...hehe...
teh ini mampu menyahkan toksid dan minyak dalam badan dan dalam makanan kita...jadikan ia sebagai minuman harian...macam kita minum air kosong gitu....memang kkida dapat rasakan kesannya setelah beberapa hari hanya minum teh ni je....segala-galanya lawas...hehee.....
harap-harap lepas enam bulan nanti kkida boleh jadi seperti amoi yang berbaju hitam tu...huahuahua....pecah kepala hubby kkida lepas tu....heheeeeeee....

*********************************************************************************
sad news....my cousin sis anisah semakin kritikal....petang tadi kkida lawat dia....lama kkida di sana...nampaknya ubat-ubatan yang di beri tidak mampu melawan kuman atau bakteria yang bersarang dalam paru-parunya tu....hanya doa yang mampu kami hulurkan buat kak anisah...:'(

(entri ni sebenarnya kkida taip sebelum dapat news about kak anis...tapi kkida save kerana terpaksa bekejar ke hospital....lepas ni mungkin kkida nak ke hospital semula...)

4 comments:

  1. kak, green tea mmg bagus kak..sbb tu ramai org cina amalkan minum....saya pon minum jgk sbb nak nguruskan badan...hehehe...amik yg NH Detoxslim ada jual di Guardian...mmg lawas..harga pon tak mahal..

    sedih pulak dengar pasal kazen akk..apapon sama2la kita doa untk dia..

    ReplyDelete
  2. Minum green tea i mmg bagus tapi kdg2 boleh sakit kepala, so kena pilih betul2. Biasanya teh yg tak di awet akan sebabkan sakit kepala bila minum.

    ReplyDelete
  3. thanks keroll...yg saya beli ni bukan di awet...belum lagi sakit kepala so far...nak tanya sikit boleh ye...you buat apa kat shanghai...kerja kat sana ke?

    ReplyDelete