Wednesday, November 30, 2011

they love vege...

salam,
dah tengah malam ni mata kkida tak boleh nak lelap pula....tadi jam 8 rasa ngantuk...letak kepala jap dan terus terlelap...jam 12 terjaga...lepas tunaikan apa yang wajib, kkida on laptop dan mereka entri ni....
photo-photo yang kkida upload pada entri kali ini adalah sebahagian dari juadah yang kkida jamah selama 5 hari di China...sekarang baru kkida ngerti mengapa orang-orang dari dunia sebelah sana, iaitu negara-negara sebelah utara bumi ini tidak gumuks seperti orang-orang sebelah sini...hehe...you know why?...coz they eat lots of vege everyday....dalam setiap meal yang kami makan di restoran tak kira samada di hangzhou, suzhou dan shanghai....sayuran adalah melebihi lauk-pauk lain seperti daging dan ayam....

kenapa? adakah mungkin kurangnya supply bahan-bahan seperti daging dan seafood...tidak mungkin kkida rasa....atau mungkin sebab mereka dulu berasal dari negara yang susah dan kebiasaan itu di bawa hingga ke hari ini....atau pun memang itu cara mereka makan....

tak pasti akan jawabannya...tetapi satu yang pasti ia adalah cara pemakanan yang menyihatkan...tiada langsung hidangan bersantan seperti kita...semuanya di masak samada secara stir fry atau steam atau pun sup sahaja...tidak pedas...banyak menggunakan kicap sebagai bahan perisa dan gravy yang dipekatkan dengan tepung jagung...dan mereka juga banyak guna/makan tofu dan cendawan dalam setiap meal...
sepanjang di sana majoriti yang kkida lihat orang-orangnya kurus dan slim...tak kira tua atau muda...mereka kelihatannya sihat dan mampu berjalan dan bekerja seperti biasa...kurang orang yang kurang upaya dan cacat di tepian jalan (seperti di negara kita) yang bergerak menggunakan kerusi roda dan sebagainya...

tidak kelihatan penjaja tepian jalan yang menjual makanan ringan/junk food seperti burger, ice-cream, kueh-mueh manis, kueh-mueh bergoreng, makanan kering dsbnya dan jarang kelihatan mereka makan sambil berjalan.....
mereka sangat bergaya dalam cuaca yang sejuk dan nyaman...
mereka juga makan banyak buah-buahan...buah limau mandarin sangat manis di sana begitu juga dengan grapes dan lain-lain....
nenek dan atuk yang sangat sayang kepada cucu...kerana hanya itulah cucunya...rakyat cina tidak dibenarkan mempunyai anak melebihi seorang...kos saraan anak kedua sangatlah mahal dan mereka juga akan di denda hingga ke tahap disingkirkan jika mereka bekerja dengan kerajaan....dan jika ditakdirkan mereka mendapat anak kembar...hmmm....memang nasib kurang baiklah....
aunty yang masih sihat dan bertenaga....mencari rezki dengan menyanyi dan bermain alat muzik....usianya pasti telah melebihi 70 tahun....
kecil dan comel (bukan eka)...alex, our tourist guide yang menyambut kami di airport dan menemani kami (seramai 30 orang) sepanjang lima hari berada di bumi cina....selain mandarin, beliau fasih berbahasa inggeris, spanish dan korea....
our tourist guide yang 'a yu yu' (maknanya cantik...:) di bandar suzhou bernama jessica, usia 30an...beliau juga fasih berbahasa inggeris....jessica punya seorang anak lelaki yang masih baby lagi...
pekerja sebuah restoran yang juga slim melim walaupun mengadap makanan setiap hari....
berbanding anak orang malaysia ini yang sihat-sihat belaka kerana terlebih makan dan kerana maknya suka masak...heheheheeeeee...
cendawan hitam seperti ini mesti ada setiap kali kami lunch atau dinner...
kacang panjang yang memangnye panjang....:)
sup sayuran yang mesti ada setiap kali lunch atau dinner...
cendawan goreng dengan green vege...dan bawah sup telur dan sayuran...
capsicum....memang tak lakulah jika kkida masak camni kat rumah....hehe....
stri fried tofu dengan soya sos, cili sos dan garlic...
salad ni sangat sedap dressingnya....macam ulam raja pun ada bentuknya kan!
suhun dan cabbage...
cendawan hitam goreng dengan telur...
more vege dari meat and seafood....
sebuah restoran di shanghai....

kesimpulannya kkida dapat banyak idea dari cara mereka masak dan makan....cara pemakanan mereka memang jauh berbeza dari kita dan lebih healthy dan mereka juga hanya minum green tea setiap kali lepas lunch atau dinner and no sweet dessert kecuali buah-buahan....

......ada lagi food photos yang kkida nak share dengan kalian....harap tak jemu ya!

8 comments:

  1. Wow! Makanan ni kebanyakan saya suka KKida hihi..

    ReplyDelete
  2. kkida pandai ke guna sepit / copstik hehehehe....

    ReplyDelete
  3. kkida tak berapa pandai....everytime minta sudu dan garpu...:)

    ReplyDelete
  4. Salam Kak Ida.
    saya suka makanan camni..(lagipun memang tak berapa pandai masak :D)..kita patut contohi mereka kan, pemakanan mereka sangat sihat..so insyaallah boleh stay slim

    ReplyDelete
  5. yup ixora...kkida pun ingat nak masak camni jelah...nak kurussss....hehe...

    ReplyDelete
  6. menarik sungguh masakan sayoq2 tu...bole dimasuk dlm weekly menu...tima kasih kak sbb bg idea nak pelbagaikan jenis sayoq ni..

    ReplyDelete
  7. LOLLLLLL tah pape tah mama..LOL..kakak comel jugak..LOLL

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...