Wednesday, November 9, 2011

samosa rendang dengan kentang

salam,
hari ni kkida menjalankan operasi recycle....food recycle...bukan recycle sebenarnya...tapi operasi untuk menghabiskan whatever leftover yang berbulan-bulan lamanya betapa dalam freezer...kekadang kkida ni memang rambang mata jika gi shopping barang dapor...terlebih beli....

sekali-sekala cik abang kkida bising juga bila time dia nak membayar credit card..."beli apa sampai beribu tiap bulan"...:)...dan seperti biasa kkida sengeh aje..."apa yang ada kat atas meja tu...tu le bendanye cik abang oi"...

tapi memang betul pun kalau dia bising....kkida ni jika boleh nak hangkut satu supermarket tu bawa balik...hehe...
pastry ni kkida beli masa nak raya puasa hari tu lagi...dari sehari ke sehari nak guna....tak juga guna-guna...
dan pagi ni kkida kena jugalah make use pastry ni...takut rosak pulak nanti....
kkida namakan resepi ni samosa sebab kkida tambahkan kentang lenyek kat dalamnya tu...dan dibentukkan menjadi segitiga...intinya selain kentang kkida guna frozen rendang daging (juga lebih raya puasa hari tu...:)...
anda boleh guna sebarang jenis inti yang anda suka...jika takda puff pastry boleh buat pastry sendiri....
terdapat banyak pastry dan resepi untuk samosa yang anda boleh google dari internet...
untuk mendapatkan bentuk samosa, ikut step-by-step seperti foto-foto ini...
rendang dan kentang...




sapukan telur dan cucukkan sebelum dibakar dalam oven....suhu 200C selama 15 ke 20 minit atau hingga keperangan...

cicah dengan sos jika suka...

4 comments:

  1. tq kak ida.. bole saya cuba buat samosa kak ida ni, rendang pun byk dlm fridge.. tapi saya xde oven.. goreng pun boleh la ek..? hehehe

    ReplyDelete
  2. saya minta izin copy paste resepi Kak Ida ya...thank you Kak Ida!muahhhhhhhhhhsss

    ReplyDelete
  3. buat jangan tak buat....:) tq kerana suka dengan idea kkida...

    ReplyDelete