Thursday, November 10, 2011

salad warna warni


assalamualaikum,
apa kabar?...harap sihat selalu...hmmm....macam sebulan rasa tak jumpa...tu le sebabnya kkida bertanya khabar tu...:)

anda ikuti tak perkembangan terkini masterchef?....mungkin ada atau mungkin anda tak minat untuk ambil tahu hal-hal yang remeh macam tu...well...kkida ni memang suka juga ambil tahu...sebabnya ia bersangkutan dengan rancangan masak-masak....masterchef sebenarnye one of my favourite tv show dan kkida dah tonton semua siri mc usa 1 dan 2 dan mc australia 2, mc indonesia dan junior mc australia 1 melalui youtube (hasrat hati nak tonton mc india, mujur tak faham bahasanya...:)

berbalik kepada mc malaysia...masterchef kita ni memang tak sampai standard piawaian masterchef yang sebenarnya....cara mereka adun rancangan tersebut menjadikan ia hambar dan tiada nilai komersial...rasa kecewa juga sebenarnya....yelah bila kita dah tengok rancangan mc luar negara...terasa yang rancangan mc kita jauh ketinggalan ...ramai yang kata buat apa kita nak ikut stail orang putih....kita ada cara kita tersendiri....

yelah...memang kita ada cara kita tersendiri...tapi kalau cara kita tu jadikan ia boring dan hambar nak buat apa....baik tak payah copy rancangan orang....reka je rancangan masak-masak sendiri...ni macam bagus je...orang nak masterchef, kita nak masterchef....tapi standardnya macam langit dengan bumi....sian pada perserta dan pihak penaja....

....pernah tengok depa shooting mc di restoran chef florence dan minggu depan mungkin akan di tayangkan episod tersebut di tv...memang kokak habislah cara depa shoot....ntah sapa-sapa pengarahnya pun tak tahu....sepatutnya pihak astro kenalah ambik pengarah yang pro sikit....ini....hmmm....sambil mengarah sambil hisap rokok....macam mana nak bagus...

...dan hari ni punya kesah lagi panas....chef muda yang menokok menambah 'cerita' dalam cv nya supaya nampak gah...dari awal kkida memang cuak bila tahu beliau akan jadi juri masterchef....memang disagree betullah dengan pilihan astro/masterchef tersebut...janganlah kerana bapa dia terkenal maka depa tutup mata sebelah...sebetulnya tempat tu chef wan terajui...bukan anaknya...

sekarang ni apa macam?....semua penonton dah tahu siapa chef riz sebenarnya...memang tak seronok rasanya nak terus tonton rancangan tersebut selagi beliau menjadi juri....juri kena orang jujur...tak boleh cakap bohong....bagaimana anda nak judge orang sedangkan anda sendiri tak betul....tak adil pada orang lain...
oklah....itu hanya luahan pendapat kita yang kerdil ni....saje je nak sembang....bukannya orang astro tu baca pun....hehe...btw kot suka depalahkan....kita ni hanya permerhati dan menilai dari jauh je....nanti orang kata tak ikuti perkembangan pula....asyik dok cerok dapor je....langsung tak tau cerita....:)

meh kita kembali kepada cerita salad kkida ni....sebenarnya lama dah kkida buat...tapi ni baru nak tayang kat blog...salad ni sedap sebab ada rasa manis, masam, savoury sikit, masin dan crunchy....semua cukup...

kalau lihat dari fotonya tu kkida letak anggur hijau yang manis, ceri tomato, zuchini, cili benggala kuning, kiwi fruit dan cheese feta....memang sedap....makan camtu je pun ok...

ayam tu kkida pernah share resepinya kat ntri lepas....chicken schnitzel....cuba cari ye....selain tu ada mashed potato...
cantikkan warnanya...setanding rasanya...
sorrylah eh!....kkida suka tengok warnanya...tu le sebab letak banyak fotonya ni....:)

7 comments:

  1. Askum kak ida....tak mau komen pasai master chef sbb memanjang tak sempat nak follow....berebut dgn anak nak tgk cerita dia....saya suka salad kak ida...ada class....cantik dan terasa sedap walaupun tak makan lagi...

    ReplyDelete
  2. salam kak ida..
    Kalau pihak astro baca pun memang patut, kita bukan menonton percuma...jadi mereka harus peka dengan pandangan dan pendapat orang ramai....

    ReplyDelete
  3. Ezzah,
    thank you...

    MG,
    betul tu mat...kita bayar tiap-tiap bulan....dah le fee bulanan nye mahal...hehe...

    ReplyDelete
  4. Kak Ida, colorfulnya salad kak ni, love the colors...meriah...nak makan pun semangattt....ada grape, ada capsicum, ada tomato,ada buah kiwi..waaaaaa...best2...P)

    ReplyDelete
  5. Nur,
    kkida cakap betul...salad ni memang sedap...sebab serba rasa...secukup rasa...takyah dah tambah garam dan gula...try la ye...:)

    ReplyDelete
  6. Menu sihat yg kalerful...teruja nak makan kan bila tgk kaler cecantik ni..:)

    ReplyDelete
  7. Kecuq ayak liuq tgk gambar salad ni! Berapa kalori agak2 (soalan org cuba nk diet..cuba je)?

    Tgk Masterchef Malaysia..mcm malu2 sendiri je. alahai..kdg2 tgk juga, saje nak kutuk2 hepi2. :)

    ReplyDelete