Tuesday, November 1, 2011

cucur kacang dal atau masalodeh ala mak mertua...

salam,
tup! tup! rupanya hari ni dah masuk bulan november....cepatnya masa berjalan...cepatnya kita tuakan...hehe...bulan 11 dan 12 adalah bulan relax buat kkida...budak cuti sekolah...jadi masa tu taklah terikat sangat...terkejar kesana-kesini....:)

minggu depan pula dah raya haji...saat ini tanah suci Makkah sangat padat dengan umat manusia...jalan pun berselisih bahu...tiada perbezaaan antara sesama umat kecuali raut wajah dan susuk tubuh...no material...tiada beza antara kaya dan miskin, antara proffessor dan office boy...tambahan pula pada hari wukuf di Arafah dan ketika mengerjakan ibadah melontar pada hari pertama di Mina...yang kelihatan hanyalah lautan kain putih...masa tu terasalah kerdilnya kita ni...duit seolah tiada nilai tatkala kita berada dalam ihram....

tahun ni seperti biasa kawasan perkampungan kkida ni akan mengorbankan bepuloh-puloh ekor lembu...dari info yg kkida dengar....masjid hidayah akan korbankan lebih kurang 25 ekor lembu, masjid jamek sp pula lebih kurang 22 ekor, surau palimbayan berbelas ekor....Alhamdulillah....dekat nak 60, 70 ekor jugalah jumlahnya....
tahun ni kkida join masjid jamek sp dan hubby pula lakukan ibadah korban di cambodia...katanya kat sini dah terlebih-lebih...baik kita buat di tempat orang yang memang daif dan susah...oklah mana-mana pun sama asalkan niat kita tu untuk beribadah...:)

oklah berbalik kepada cerita cucur kacang dal ni...ini adalah signature dish mak mertua kkida...selain kari...hehe...dia gemar sungguh buat cucur ni...kata org tu pantang nampak kacang dal mesti dia nak buat masalodeh...tapi masalodeh mertua kkida ni memang sedap...yelah buat sendiri memang secukup rasa...lengkap dengan berbagai herbs...
bahan-bahan masalodeh resepi mertuaku....:) adalah:
satu peket kacang dal...kkida tak ingat berapa gram tapi kalau gi kat tesco, kacang ni dok bergantungan dengan lain-lain jenis kacang kat bahagaian barang kering dan rempah ratus...rendam dulu kacang dal ni semalaman...jangan rebus...esoknya, toskan dan blender hingga hancur...jangan kasar sangat dan jangan halus sangat...asalkan boleh dikepal dengan tangan...

lain-lain bahan
1 labu bawang besar jenis putih...slice nipis-nipis dan cincang
3 biji cili hijau....buang biji dan cincang
10 helai daun kari...diracik halus
1 biji telur
1 sdt serbuk jintan manis
2 sdt serbuk jintan putih
(jintan manis dan putih jika takda yang serbuk boleh guna yg biji....tapi kena tumbuk supaya hancur)
2 sudu besar tepung gandum
garam dan perisa secukup rasa

gaul semua bahan dan kepalkan menjadi bebola....kemudian leperkan...sementara tu panaskan minyak untuk deep fry cucur kacang dal ini....goreng hingga kekuningan dalam api sederhana panas...serve hot...yumm...

sebenarnya kkida ada snap gambar step-by-step cara buat masalodeh ni....tapi memang ntah kenapa camera tercanggih kkida tu buat hal masa nak upload ke laptop...habis terpadam gambarnya...huhu....

No comments:

Post a Comment