Tuesday, November 22, 2011

coney dog atau sloppy dog....:)

salam,
kkida sibuk berkemas hari ni....mengemas luggage....esok sebelum subuh kkida sekeluarga dah nak ke lcct...flight jam 8 pagi...:)

beberapa hari akan datang kemungkinan kkida tak dapat nak online...kecuali jika ada internet...jika ada pasti kkida akan update apa yang boleh...nak share apa yang kkida makan kat sana nanti, street food, etc...jika tidak, bila dah balik nanti (nextweek) barulah kkida akan ceritakan segalanya...:)
oklah sebelum kkida berundur diri, kkida nak share gambar hotdog ni yang kkida buat semalam....hotdog tu biasa je....cuma selalunya hotdog yang kkida buat tanpa topping, hanya cili sos dan mayonnaise....tapi kali ni kkida buat beef gravy topping...ala-ala coney dog gitu atau pun sloppy joes gravy...or namakan jelah apa pun takpa....janji ia sedap....

gravy tu kkida guna mince beef, can tomato, bawang besar putih sebiji, cincang, bawang putih sikit, tumbuk, oregano dan tomato sos....perisa, garam dan gula...masak hingga ia pekat dan tidak berair....

bakar roti, letakkan sosej yang dah di masak, sudukan gravy ke atas hotdog, tambahkan salad, cheese, mayonnaise, cili sos, mustard dll....ikut selera anda....jika anak lelaki kkida yang tiga orang tu satu tak cukup, dua baru kenyang....lol....
bawah ni kkida nak share meehoon goreng....hai! meehoon pun kkida nak share?....takdalah....ni meehoon jenis kasar....sedap jugalah meehoon jenis ni....goreng tak guna cili blender...hanya cili api...tulah sebabnya warna tak merah...kicap pun kkida tak guna, tu le sebab tak hitam....hehe...meehoon ala-ala singapore gitu....:)
dan bawah ni saje kkida nak share....hehe....ini lah stail kkida jika gi trip ke mana-mana....terutama ke luar negara...snack food or tidbits macam ni memanglah sangat di perlukan...maklumlah nak duduk dalam plane dan bas berjam-jam...pastilah mulut tu nak ngunyap-ngunyap juga...:)

lagi pun negara yang kkida nak gi ni pulak memang terkenal dengan barang tiruan....makanan pun banyak yang dah di copycat...tak tau nak beza yang asli dan sebaliknya...jika tak bawa bekal camni memang mengangalah anak-anak kkida nanti.....huhu....
oklah, nampaknya takat ni je pokpek kkida untuk ntri ini....Insyaallah jika panjang umur kita ketemu lagi....oleh itu disini kkida menyusun sepuluh jari minta maaf jika ada terkasar bahasa, terkecil hati tatkala anda melayari blog kkida ni.......:)

6 comments:

  1. Semoga perjalanan dan percutian Kak Ida sekeluarga dilindungi Allah, dipermudahkan, diberikan kesihatan yang baik serta beroleh kegembiraan dan kebahagiaan. Amiin.

    ReplyDelete
  2. samat bercuti kak n family...tak sabaq nak tunggu akk balik (padahal tak pi lg ni...he3)....btw meriah tul coney dog akk tu...jenuh nak nganga bila makan...hu3

    ReplyDelete
  3. Salam Ida,

    Have a safe n nice journey. Take care n enjoy...
    Nanti blk jgn lupa cerita, saje suka nak dgr...

    Murni

    ReplyDelete
  4. salam kak ida...didoakan moga perjalanan selamat pergi dan balik..hmmm..xdpat salam pelok arab ngan k.ida coz ceq kje kat Klia. :( bulan 12 baru p duty kat lcct.ade rezeki leh jumpe kak ida!!take care sis!!

    ReplyDelete
  5. terima kasih semua...dah balik baru ada kesempatan kkida nak ucap terima kasih....:)

    ReplyDelete
  6. salam..singgah ke blog akak :) salam perkenalan dr saya :)

    ReplyDelete