Friday, November 11, 2011

agar-agar milo dan fresh fruit trifle

salam jumaat....hari ni 11.11.11...kat mana-mana pun orang dok sebok sebut tarikh ni....even kat kedai runcit pagi tadi masa kkida gi beli ikan pun pekerja indonesia kat situ pandai sembang sesama depa pasal tarikh ni....

"ha...hari ni ramai orang kawin...tarikhnya cantik 11.11.11"

lepas tu datang sorang lagi kawannya menyampuk....

"ha...nanti dapat anak pun 11 orang"

kita yang mendengarnya tumpang tersenyum....pandai jelah engkorang cakap...tokeh takda korang sibuk dok bersembang...pelanggan ramai ni...gi layan...:)
bagi ibu-ibu yang melahirkan hari ini pasti suka bebeno le...yelah, nanti senang nak ingat tarikh lahir anak...kalau dapat lahir tepat jam 11 lagi best....hehe....11 pagi atau 11 malam....

hmmm....apa pula kesitu kkida pok pek ni....sebenarnya kkida tengah merebus tulang ni...tulang kepala lutut lembu....adalah beberapa ketul anak kkida bawa balik hari raya korban hari tu...campur dengan daging lembu sikit dan guna rempah bunjut mak siti....tengok nanti cam mana rupanya...:D

kkida tak pernah buat sup lutut lembu ni....ni lah pertama kali....yelah hari ni kan tarikh 11.11.11....:)
maka kita buatlah benda yang pelik-pelik sikit....nak mengingatkan tarikh ni....heeee....
oklah berbalik kepada foto-foto ni....resepi atas tu triple buah segar....bawahnya tu kek coklat dan vanila custard....agar-agarnya kkida guna instant jelle...

resepi agar-agar milo bawah ni pula kkida ikut dari blog ummi kuantan....thank you ..:)....saya copy paste aje yek....:)

Bahan (Lapisan Coklat)
  • 8 gm agar-agar tali (strand) - basuh dan toskan
  • 1 3/4 cawan air (akak letak hampir 2 cawan)
  • 1/3 cawan gula
  • 3/4 cawan serbuk Milo
Cara-Cara:-
  1. Masak agar-agar bersama air hingga larut. Masukkan gula dan milo, kacau perlahan hingga gula larut. Tapiskan.
  2. Tuangkan adunan ke dalam loyang empat segi 20 x 20 cm atau pun dalam acuan pilihan anda. Biarkan beku sebentar.
  3. Kemudian cakar sedikit permukaan lapisan coklat dengan garfu dan bolehlah dituangkan lapisan susu.
Bahan Lapisan Susu:-
  • 10 gm agar-agar tali (basuh dan toskan)
  • 1 1/2 cawan air (akak lebihkan jadi 1 3/4 cawan)
  • 1/2 cawan gula
  • 1 cawan susu sejat Ideal/Carnation
  • beberapa titis esen vanila
Cara-Cara:-
  1. Masak agar-agar dengan air hingga agar-agar larut.
  2. Masukkan gula dan kacau sebati hingga gula larut. Tapiskan.
  3. Masukkan susu sejat dan esen vanila.
  4. Perlahan-lahan, tuangkan adunan ke atas lapisan coklat tadi....sejukkan dalam fridge... hidangkan sejuk.
cakar-cakar sikit....sebab nanti bila dituangkan bahagian putihnya ia akan melekat elok...
kkida punya jelli ni oklah...tak secantik mana....jadilah...asal tukang makannya tak komplen...hehe....

14 comments:

  1. Cantik fresh fruit trifle tu... Kakida beli kat mana bual mulberry tu

    ReplyDelete
  2. uish! laju nye niza....kkida beli kat jaya grocer....kat situ je ada buah import selain cold storage...:)tq

    ReplyDelete
  3. salam kak ida...sedapnya nmpak agar2 milo tu...tergoda i....hihihi

    ReplyDelete
  4. telan air liur nengok agar2 milo kakida ;p

    ReplyDelete
  5. As'salam kak Ida


    kedua2 hidangan ni sedap, nak2 fresh fruit trifle tu..waduhh dapat makan sejuk2 kak nyaman masuk tekak..hehehe

    sebenarnya nak tanya kak ida beli kat mana acuan2 agar2 milo tu..comel2 jer ct tengok :D

    ReplyDelete
  6. kak ida..nak mintak resepi kedua duanya boleh tak?

    ReplyDelete
  7. Liza, Ana...telan air liur banyak-banyak ek...hehe...senang aje buatnye...klip-klip mata dah siap...:)

    ReplyDelete
  8. CT,
    acuan tu kkida beli kat Tesco Mutiara Damansata...3 for RM5.50...mahe gakkan...tapi oklah untuk satu serving...:)

    ReplyDelete
  9. zura sayang....resepi trifle kkida ada share beberapa kali kat blog kkida ni...dan resepi agar2 milo tu kena gi kat blog kak ummi ye...ada linknya kat blog kkida tu...:)

    ReplyDelete
  10. cantiknyer triffle tu kak.. bekas nyer pon lawo je.. :D

    ReplyDelete
  11. Tnag buah2 tu yg sedap dimakan...emmmm...trifle...memang sedappp...:D

    ReplyDelete
  12. cantik je trifle awak..ari tu de buat...mcm xjadi ler...masa tuang jelly atas tu dia mcm nk bercampur dgn lapisan kastard kt bwh...padahal kastard tu dh keras pun..aduh,frust ok...

    ReplyDelete
  13. kkida,

    macam mana nak bancuh kastard jadi keras..saya bancuh kastard lembik jer?

    ReplyDelete