Sunday, October 23, 2011

wantan dumpling soup

salam dan selamat berehat dihujung minggu...hari ni tak kemana-mana ke?...saya relax kat rumah aje...semalam seharian tak lekat kat rumah...dari pagi hingga ke malam....siangnya menghadiri makan-makan rumah kawan-kawan...dan malamnya agenda yang berbeza pula...kida gi nonton theatre Nora di Istana Budaya...

chop! chop! mesti ada yang kata...kkida ni peminat theatre ke?...nooooo....kkida bukan peminat theatre atau pun panggung wayang di luar sana atau pun panggung wayang dalam rumah...kkida memang kurang minat nonton hiburan camtu (la ni lah, dulu ok)...jarang sekalilah...Allah...macamlah baik bebeno kkida tu...nyampah...:]..ish! kkida memang baik...baik sesangat...:)

berbalik kepada cerita sup...since seharian semalam makan berat-berat...hari ni kkida makan ringan-ringan pulak...sup ni biasa je...banyak kali dah kkida share kat blog ni kan...dumpling, wantan, chicken noodle sup dengan sayur sawi...its soooo simple...yet so sedap...

pasti semua orang pun pandai buat sup camnikan...jadi takyalah kkida nak cerita lebih-lebih resepinya... cukuplah sekadar gambar....tengok aje semua orang dah dapat agak apa bahan yang digunakan...

nak dengar tak lagi apa cerita kkida mengenai theatre semalam?...oklah, kkida sambung ye...seumur hidup kkida malam tadilah pertama kali kkida jejakkan kaki ke istana budaya tu...(memang big deal lah pada saya)... selama hari ni dok lalu lalang kat depan bangunan tu je...tengok dari jauh, kerana tiada sebab kkida nak masuk ke dalam bangunan tersebut...

tapi malam tadi, since ada pihak yang baik hati berikan 2 tiket kepada kkida...maka dengan gumbiranya kkida pun menghadirkan diri ke panggung tersebut dengan hubby...yelah selama hari ni dengar orang dok sebut-sebut pasal theatre...yang kkida paham, theatre adalah lakonan secara live...
pendapat kkida?...ada tak yang nak tau apa pendapat kkida mengenai theatre semalam? hmmm...tak kesahlah...kkida tulis juga lah ye!...

1) kkida sampai aje parking dah penuh ya amat...berpusing dua kali (make one big round) baru akhirnya we all dapat parking, nasib baik...oklah tu...kkida cakap kat hubby...kalau takda parking kita balik jelah...

2) perjalanan dari kereta ke entrance panggung tak jauh...dalam 5 minit je...masuk ke dalam kkida kena naik ke tingkat 2...panjat tangga...sebab tiket yang di beri adalah tiket grand circle...wah! bila nampak perkataan 'grand' tu macam rasa terujalah pulak kkida ni...ni mesti bagus punya seat ni...pasti boleh nampak jelas...:)

3) sebelum masuk ke dalam panggung adalah beberapa orang waiter hulurkan minuman ringan (ice tea) dan finger food kepada penonton...depa carry tray around...mula-mula kkida ingatkan apa...rupanya sebagai entree sebelum masuk ke panggung..hehe...tapikan mini lemon meringue pie tu memang sedaplah...nak kena search for the recipe pula lepas ni...:)

4) masuk aje ke dalam kkida di tunjukkan tempat oleh staff yang berkenaan...hmmm....my seat not so goodlah lokasinya...ketepi...kkida memang tak boleh nak tonton dengan selesa (tapi takpalah...dah teket pree, terima je seadanya...:)...pandangan kkida memang dihalang oleh kepala orang depan...memang tak boleh nak tengok jika kkida tak panjangkan tengkuk atau tak sengetkan kepala kkida kearah my hubby...so selama 2 jam lebih tu kkida tak bolehlah nak sandar dengan relax (dah teket free...jangan banyak komplen ye!)

5) the seat (kerusi)...memang kena gantilah cushionnye tu...kalau orang yang bayar sendiri memang tak berbaloilah...sakit vuntut tau...hehe....kkida ingat dah nak cabut balik halfway tru...tapikan bila keluar separuh masa (ada break 20 minutes) depa hidang lagi drinks and finger food...(cakes and mini quiche)...
maka tak jadilah kkida balik (kkida tak dinner sebab siang tu makan dah heavy...tapi masa tu terasa
lapaqlah pula...ingatkan nak ajak cik abang gi cari makan...:)

oleh kerana depa dah hidang makanan ringan and drinks...maka kkida kata kat hubby...takpalah kita tunggu jelah sampai habis...nak tengok juga apa pengakhiran story Nora ni...so kkida and hubby masuklah balik dan tonton sampai habis...:]

kkida ada ternampak beberapa orang blogger (from masterchef blogger) masa keluar dari panggung tersebut (masa nak balik)...bila baca apa mereka tulis kat blog depa pagi ni...hmmm...ok...good....itu pandangan masing-masingkan...

wbp...sorry ye! kkida ni suka berterus terang...jika ok kkida akan kata ok atau pun sebaliknya...walau pun dapat tiket sponsor...kkida suka lakonan semua pelakon utamanya...semuanya bagus terutama dstj...dan juga penari latarnya, best...suara mereka juga, sedap-sedap belaka dengan sound sistem yang bagus...dan tak sangka suara dstj sedap di dengar bila beliau nyanyi secara live...:)

cuma mungkin benda ni baru pada kkida...so agak payah sikitlah nak appreciatekan...my hubby pulak separuh jalan dah mula sandar kepala kat seat...kkida kata kat dia "ha! jangan dengkur yek!"...hehe...dia kata kalau dia datang sorang mesti tak tunggu habis....separuh jalan aje.... 

btw...kkida ucapkan terima kasih buat en fairuz dan ina from MyChef....kkida tau tujuan anda berikan tiket tu kepada kkida...thanks again...kkida hargai sangat-sangat...cuma jalan cerita semalam tak berapa nak kena dengan selera teman...tapi lain kali jika ada theatre lain yang lebih sesuai dengan kkida pasti kkida tak tolak punya (cerita 'kassim selamat' ke atau 'ibu mertuaku'...hehe...)...jika teringat nak bagi tiket free lagilah...hehe...ataupun mungkin lepas baca komen kkida ni dah serik kot, malas dah nak melayan kkida nih! ada je yg tak kena...:/ dah bagi teket percuma banyak pula ceritanya...(and  kkida nak seat yang bagus punya, boleh ye!:) 
 wanton noodle



6 comments:

  1. best nampak dumpling sup Kak Ida tu.menu sihat tu

    ReplyDelete
  2. Kak Ida, terliur saya.. resepinya nak dapat kat mana?? Nak yg Kak Ida punya jugakkkk..

    ReplyDelete
  3. saya pon nak jugak resepi ni...mmg senang n sedap n berkhasiat..

    ReplyDelete
  4. sari n yati....laaaeeee...sop biasa je tu sayang oi...kkida rebus tulang ayam...ketuk halia n bawang putih masukkan dlm sup,
    pastu rebus lama...tambahkan kiub, garam dan lada putih serbuk...masa nak makan masukkan sikit2 bahan seperti tofu, tahu sawi dll ke dlm sup...mee wantan tu kkida celur asing, letak dlm mangkuk, pastu curah sup...itu aje...:)

    ReplyDelete
  5. Tumpang tanya,bahan nk dpt tu dr mana?ermmm k.ida tahu ada pembekal islam mcm dumpling,wantan.terima kasih.

    ReplyDelete
  6. nadia,
    kkida beli yang ready made kat tesco aje...

    ReplyDelete