Tuesday, October 11, 2011

sotong masam manis

salam,
ini bukanlah sambal sotong, tetapi sotong masak sweet and sour...

resepinya:
3 ekor sotong besar, bersihkan, buang kulit sotong dan potong ikut suka...
tofu cube, saya guna seafood fried tofu
1/2 biji capsicum hijau, chopped
1 labu bawang besar, potong memanjang

3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
tumbuk lumat

3 sudu besar tomato puri
1 sudu besar cili blender
1 sudu besar sos tiram
1 sudu teh cuka makan
2 sudu besar gula
garam dan perisa secukupnya

panaskan 3 sudu besar minyak, tumis bawang tumbuk hingga wangi, masukkan cili blender dan kacau sebentar, masukkan tomato puri, kacau lagi...masukkan sotong dan masak 5 minit, masukkan lain-lain bahan dan kacau hingga semua bahan empuk....rasa garam gulanya...hidang panas...
since takda apa modal kkida nak cerita hari ni maka kkida letaklah gambar sotong ni lebih sikit....hehe....enjoy!

8 comments:

  1. sedapnya sotong....dah lama x makan sotong...sejak2 husbd akak sakit...tak boleh masak sotong..huhu...terliur la pulak tgk sotong masam manis nih....^_^

    ReplyDelete
  2. Salam Kak..Sedap betul nampak sotong ni..lagi2 ada tofu...sesuailah tu, rasa kenyal sotong dan kelembutan tofu...

    ReplyDelete
  3. Yati, husband yg tak leh makan takpa asal kita boleh....hehe...hubby kkida pun ada kolestrol...sian...hehe...

    ReplyDelete
  4. ix, mailah datang, kkida bagi sikit...:)

    ReplyDelete
  5. Sue,
    kira makan ni je dah cukup, semua ada...nampak je merah tapi tak pedas...

    ReplyDelete
  6. nnti weeken saya nak terai buat...kak, nak menyimpang sikit..kak besa buat roti guna breadmaker dak?kalo ya mmg senang sesangat ka?

    ReplyDelete
  7. Haryati...akak pernah ada breadmaker...Insyaallah roti garenti jadi...tapi kalau dah beli kena selalu guna...jangan simpan macam akak hingga berkarat...:)
    lepas setahun simpan dan akak nak cuba guna balik...tempat ulinya terus patah sebab berkarat..:)

    ReplyDelete