Friday, October 7, 2011

sirap apple dan orange untuk pankek, waffle dan crepe...

salam,
harap kalian sihat....hujung minggu tiba lagi....dah nak masuk pertengahan oktober...cepatkan jam berputar...lagi dua bulan lebih je kita ditahun ini....panjang umur Insyaallah kita akan menjengah ke tahun depan....2012...

anak-anak pun rilex je....terutama yang dah habis exam besar...upsr dan pmr....yang nak spm masih lagi dok menatap buku....harap buat betul-betul ye anak-anak...

pagi ni kkida buat pankek....wbp apa yang kkida nak share dengan youall bukanlah pankek tersebut, tetapi sos pankek tersebut, orange apple syrup...pankek tu kkida guna ready box mix pankek saje....terdapat banyak ready-box pankek mix kat supermarket dan hampir semuanya pun sedap dan gebus....

so takyahlah rajin sangat nak bancuh tepung sendiri ye...:o...jangan marah...hehe....kkida memang tak pernah bancuh tepung pankek sendiri, main beli kotak punya aje....terukkan kkida ni...benda yang mudah camni pun malas nak buat...pankek ni kkida guna brand betty crocker, sangat fluffy dan mudah....campur air je....selain brand ni ada banyak lagi jenama lain seperti pillsbury, hungry jack, aunt jemima, bisquick, nona dll.
apple orange syrup ni senang je buatnya...

bahan-bahannya:
5 biji apple buang kulit, biji dan slice nipis
3 cawan orange juice (atau lebih)
1 1/2 cawan gula putih (atau lebih)
2 sudu teh cinnamon powder
pinch of nutmeg powder
1/2 sudu teh garam

didihkan bahan-bahan dalam periok, kemudian pelahankan api dan simmer hingga sirapnya tinggal separuh....masukkan bancuhan 1 sudu teh tepung jagung dengan sedikit air untuk memekatkan sirap...
 siramkan atas pankek dan dotkan dengan butter....boleh juga serve dengan aiskrim vanilla....
satu kelainanlah nak makan pankek....selain asyik makan dengan pankek sirap atau madu aje....

3 comments:

  1. bestnya tengok lelehan sirap tu, teringin nak buat pan cake, nampak gayanya kena jugalah beli non-stick pan:

    ReplyDelete
  2. ixora,
    zaman la ni semua orang guna non-stick pan lah sayang oi...hehe...beli le satu...lagi berat lagi bagus...:)

    ReplyDelete
  3. salam kak. saya dah cuba sirap ni makan dengan pankek. memang meletop!

    ReplyDelete