Saturday, October 15, 2011

omelette potato, honey orange marmalade sausage

salam,
dah lebih jam 12...kkida belum mula masak lunch lagi...masih dok ngadap laptop...hehe...
pagi ni pasti semua pun relex sikit kan...hari tak bekerja...nilah masanya nak besantai dengan famili...

breakfast kkida pagi ni lain sikit...selalunya kalau telur tu kkida suka buat scramble atau separuh masak je...since ingat nak makan berat sikit pagi ni (adalah alasan masak lunch lewat sikit...)...maka kkida pun buat le potato omelette camni makan dengan honey sosej...:)
omelette ni kkida letak kentang merah...potong cube 2 biji kentang kulit merah, jangan buang kulitnya...panaskan butter dan saute kentang hingga masak kekuningan...
pukul 10 biji telur, tambahkan susu full cream 1/2 cawan, garam, serbuk bawang putih, dill kering, lada putih...
curahkan telur yang di pukul tadi ke atas kentang yang dah masak...biarkan telur set sebentar dalam 2,3 minit...letakkan butter dan taburkan parutan cheese atas omelette yang masih cair...
panaskan oven dan masukkan omelette (guna kuali tahan panas) kedalam oven...200C selama 15 minit atau hingga telur keras bahagian atasnya...keluar dan ketepikan dulu...
untuk sosejnya pula...masak 10 batang sosej atas grill pan...bila dah masak keluarkan dan potong sosej kepada 4 setiap satu (seperti foto atas)...dalam grill pan yang sama sautekan 1/2 biji bawang besar putih yang di potong bulat nipis hingga lembut...masukkan semula sosej tadi...masukkan 2 sudu besar orange marmalade, 2 sudu besar madu, 1 sudu besar dried cili flakes, salt and pepper...kacau sebentar...
potong omelette dan hidangkan dengan sosej...tabur daun ketumbar sikit...memang sodaplah...tengoklah sapa yang buat...keh!keh!keh!...nyampah, asyik masuk bakul angkat sendiri jekan....:)))


9 comments:

  1. wah menarik aje bekpes k ida pg ni yer.tp kita keje ari ni so masak nasi org aje utk bekal anak.esok lah klu ari nak bermalasan

    ReplyDelete
  2. Nak sarap sinilah Kak Ida.. eh! dah pukul bape ni hihi..

    ReplyDelete
  3. K.Kida sarapan yang padat dan lazat ni..membawa ke tengahari ke???

    ReplyDelete
  4. DKK,
    awat hari sabtu pun kerja...takpalah nak cari rezki kan...:)

    ReplyDelete
  5. OO, mylah kalau nak join sama...sarap rumah kkida...

    ReplyDelete
  6. ezzah,
    yum yum...

    puan ros,
    tengahari tak masak dah...makan apa ada je...hehe...

    ReplyDelete
  7. dah copy paste, nak buat jugak nanti...tq Kak Ida...

    ReplyDelete