Sunday, October 9, 2011

nasi tomato acar buah....

salam pagi minggu,
hari yang cerah dan ceria...

oklah kkida nak go straight to the storylah ye sebab masa dah agak suntuk ni...tapi nak cerita gak...hehe....

pagi ni pepagi lagi kkida masak...masak yang agak istimewa sikitlah sebab hari ni hari bersejarah buat anak dara sulung kkida iaitu Nur Zalikha aka eka...dan juga buat kkida and hubby and the whole family terutama opah...cucu sulung opah ni nak naik pentas kat dewan UIA petang ni...nak terima scroll nya....

Alhamdulillah....setelah berempas pulas belajar hampir lima tahun akhirnya eka buktikan dia mampu habiskan kursus yang sebenarnya taklah perlu pecah kepala nak menghafal formula....tetapi kursus yang memerlukan komitment yang bukan sedikit terutama dari segi masa dan juga kreativiti...

eka berjaya perolehi upper second class honors degree...(kursus architecture)...memang dia frust gak sebab dah usaha bertungkus lumus untuk dapatkan first class honors...tetapi sebagai manusia kita hanya mampu berusaha...segalanya terpulang kepada kehendak NYA dan pada kkida syukur sesangat dengan pencapaiannya itu...
(ni masa nak gi graduation dinner semalam...sempat berposing suruh mama ambik gambo...hehe....temanya Paris....lol...ye ke ni fesyen orang Pari...hehe...rasanya depa suka pakai seluar yang kembung kat paha atau skirt kembang tak!...:)

petang ni kkida dan hubby akan saksikan sekali lagi eka naik pentas...pertama kali naik pentas masa PMR, kedua kalinya masa SPM (dua-dua kat sekolah perempuan sri aman)...dan ni kali ketigalah....jika panjang umur ada sekali lagi kkida and hubby nak tengok kakak naik pentas...i.e. Insyaallah 3 tahun lagi lebih kurang....dalam perancangannya eka nak sambung masternya kat seberang laut...kalau ke Australie bulan februari depan dia dah kena ada kat sana....atau ke uklah bulan september tahun depan....lambat lagilah nampaknya....hmmm.....
so, since mama a bit excited maka mama pun buatlah nasi tomato, acar buah manis ni, sambal petai...hehe...ayam masak kurma dan ayam goreng rempah daun kari...
resepi kurma ayam dan sambal udang petai memang dah ada kkida share kat blog ni...yang belum ada lagi resepi acar buah dan nasi tomato....wbp, kkida akan share resepinya kat next entrilah ye! ni kkida nak lunch dulu pastu nak siap-siap ke UIA...kena ada kat sana before 2 pm....:']



6 comments:

  1. special menu eikk Kak Ida, tumpang telan air liur ya :)
    Congratulations to both, mother & Ika.Syukur bangga seorang ibu
    cantiknya Ika nie eikkk

    ReplyDelete
  2. terliur tengok menu ida hari ni..
    TAHNIAH.. buat ika dan ida juga seluruh ahli keluarga..
    maklong tunggu resepi nasi tomato.. hehe..

    ReplyDelete
  3. Ya Allah..sedapnya tgk...kak jgn lupa ya bg resepi acar buah..terliur betul bila tgk..

    ReplyDelete
  4. ixora,
    sorry yek...sibuk bebeno kkida ni...ni baru sempat nak baca komen...btw, terima kasih atas ucapan tahniah...eka cantik? mestilah tengok le maknye...hehe...

    ReplyDelete
  5. terima kasih maklong...maklong tunggu resepi nasi tomato...haish! seganlah ida ni...maklong lagi pandai buat nasi tomato dari ida kot...:)

    ReplyDelete
  6. haryati...meleleh ayaq liuq kan...hehe...ada dah kkida tulis resepunya tu...:)

    ReplyDelete