Sunday, October 30, 2011

nachos dan simple guacamole

salam dan selamat beristirehat dihujung minggu...anda kemana hari ni....atau hanya lepak kat rumah je...kkida ada kenduri yang mesti di hadiri di port klang sebentar lagi....maka terlepaslah tugasan memasak untuk tengahari ini....:)
banyak benda nak di cerita...tapi kita shortcut ajelah ye....meh cerita pasal guacamole ni....avocado tu kkida beli last week lagi...masa beli tu buah tu tak cukup masak....kkida simpan sampai masak dan kemudian buat guacamole dip ini...yang paling simple punya version...

hancurkan isi 2 biji avocado....campurkan 3 sudu besar sourcream, 1 sudu besar lemon juice dan kulit lemon....tambahkan 2 biji cili hijau cincang kecil....salt and pepper secukup rasa...kkida tambah cheese feta crumble sikit...maka jadilah guacamole versi kkida/1001resepi....

terdapat banyak resepi guacamole kat website...cuba google dan cari resepi terbaik...:)
nachos ni juga boleh didapati di supermarket....kkida beli kat jaya grocer...letak dalam mangkuk cukup untuk satu serving...dropkan beberapa sudu besar guacamole, beberapa sudu besar potato salsa (kkida guna readymade pasta sos aje)...1 to 2 tablespoon sourcream...taburkan cili hijau cincang, grated cheese topping...microwave selama 2 minit atau sehingga cheese cair...keluarkan dan hidang panas....
sedap dan memang ralit le makan terutama ketika tengah tonton perlawanan bola sepak kat tv tu...hehe...

7 comments:

  1. 1st time saya tengok menu ni Kak Ida(nampak sgt darat!)..orang kampung mcm saya tak reti nak buat menu high profile mcm Kak Ida tunjuk ni..bahan2 pun saya tak pernah dengar :D
    rasa kalau Kak Ida masuh Master chef memang menu, sebab menu memang jenis Kak ida selalu prepare..kalau chef kg macam saya memang ketar kena msk menu high profile!:D
    Tabik spring kat Kak Ida!

    ReplyDelete
  2. opppp memang menang! bukan menu :D

    ReplyDelete
  3. terima kasih ixora...kkida pun orang kampung gak...hehe...cuma suka explore this type of food...bukannya apa...makanan org putih senang nak prepare banding dgn makanan kita...since my kids pun ngam dgn simple food camni lagi le senang kkida...tambahan zaman internet ni...semuanya kat ujung jari je...:)

    ReplyDelete
  4. selalu gak dengar pasal guacamole nih...tp belum terasa nak try...kalo avocado tuh biasanyer buat air jer..heheh:-))

    ReplyDelete
  5. Assalam kakida, bole tanya makanan kenduri tu nampak sgt sedap, ada alamat cateringnya...tq

    ReplyDelete
  6. nanny,
    banyak juga resepi yg boleh kita olah dgn avocado...sebagai inti sandwich, salad, air, dll...

    husni,
    yes, mesti cuba...:)

    waalaikumsalam,
    kenduri yang mana ni yati...kalau kenduri yg terbaru ni bukan catering...mereka masak sendiri...:)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...