Tuesday, October 25, 2011

masak cuka ikan tenggiri

mak mertua punya stail...hehe....

seminggu ni my mertua ada kat rumah saya....anak pompuannya ke korea seminggu ikut company trip...since mak mertua tak berapa sihat, dia kenalah duduk jap kat rumah kkida...wbp, kkida memang tak kesah pun jika mil nak duduk lama...rumah anak dia...cuma buat masa ni dia lebih senang tinggal dengan anak perempuannya tu....yelah...macam kita gaklah nanti....macam mana pun lebih selesa dengan anak perempuan dari anak lelaki...hehe...
jika dia ada memang dia suka nak masuk ke dapor...nak masak ikut selera dia....tadi kkida tengok cara dia buat ikan masak cuka ni...sedap jika kena cara masaknya...hiris kasar bawang merah, halia, cili hijau dan timun....kemudian rendam dalam air dan cuka sikit....biar 15 minit....

lumurkan ikan dengan kunyit dan garam dan goreng hingga masak...ketepikan...hiris nipis bawang merah, halia dan bawang putih...panaskan minyak dan tumis hirisan bawang dll hingga kekuningan....kemudian masukkan bahan rendaman dengan air cuka tadi dengan airnya sekali (tujuan direndam supaya bahan-bahan tersebut crunchy)....tambahkan garam dan perisa...biar didih sebentar...akhir sekali  masukkan ikan goreng....angkat dan hidang panas...

sodap! memang sodap....tambah-tambah mak mertua yang buat dan kita hanya tukang ngap aje....hehe...
rancangan MCM malam tadi masuk hari ketiga...oklah kkida tak mau cakap perkara negatif tentang rancangan ni dah...betterlah kita beri sokongan pada persertanya tukan....jika tak gemar jurinya takpa...bukan mereka yang bertanding....by end of the day...peserta yang menang mungkin akan lebih famous dari juri-juri tersebut....kkida beri mereka 110% sokongan...
bukan mudah challenge yang harus mereka lalui....jika kkida agaknya memang dah collapse halfway tru....hehe...episod kedua hari tu depa kena asingkan putih dan kuning telur....tak boleh ada sikit pun kulit dan kuning telur masuk ke dalam putih telur tersebut....jika ada, depa kena start all over again...ingat senang ke nak asingkan kuning dan putih telur...kulit jika tak banyak sikit mesti tercampur juga...:o

bukan kerja mudah tu...jenuh diri berjam-jam....memang letihlah...berpeluh-peluh nampak masing-masing...depa bertanding sepenuh hati...memang tak peduli dah dengan camera dan orang sekeliling...

hari ketiga semalam pertandingan parut kelapa pulak...waduh mak oi! berpeluh ketiak nak memusing alat parutan khas tersebut bagi mendapatkan kelapa yang cantik dan tidak berkerak....tengok pun tahu kepayahan yang mesti mereka hadapi....jika orang sakit sengal-sengal tulang memang tak leh lah nak buat kerja tu...hehe...salute to all peserta...

malam ni pertandingan mesti semakin rancak....4 peserta ke final 24 dah tahu....malam ni mungkin lagi 4 akan terpilih...interesting juga kan....malaysian taste and malaysian recipes...

cuma chef-chef juri kena improve sikit dari segi penyampaianlah...itu aje...jangan kaku sangat dan cuba guna bahasa yang betul dan bersahaja...tak bolehlah ada ayat camni...

"kita orang dah rasa semua orang punya masakan"

macam pelik je bunyinya....lebih sedap kalau ayat tu bunyinya begini...

"kami telah merasa semua masakan yang di masak/sediakan oleh para peserta"

3 comments:

  1. Lauk yg memang kak cek suka...sedapnya kalau dapat hirup kuah panas...kalau demam langsung sego badn....

    masterChef malaysia...exited nak tgk...bila tgk...agak kecewa...memang juri2 agak kaku...tak mesra...rancangan jadi hambar dan tak ceria...ape2pun tetap sokong setiap peserta yang terlibat....bukan senang pun kan...

    ReplyDelete
  2. sy tgk juga master chef malaysia. memang kaku dan xmesra.tp memang bagus utk mereka ikut apa yg dikehendaki..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...