Thursday, October 6, 2011

kerabu ikan mangga muda jeruk

opah buat lagi....sebab opah memang suka makan kerabu....opah memang rajin kalau buat makan camni dan kkida memang suka dan hanya tukang makan aje...hehe...
seperti biasa jeruk mangga muda adalah dari pokok tepi rumah kkida...berbuah lebat....bukanlah mangga jenis besar, tapi adalah sebesar telur....ambik yang muda-muda baru best sebab biji dalamnya masih lembut....cara buat jeruk ni pernah kkida postkan sebelum ni....gi carik ye....
tapi apa yang istimewa dan sedapnya ialah bila jeruk yang manis masam tu di hiris nipis dan dicampurkan dengan isi ikan kembung kukus...tambah bawang besar hiris, serai hiris, cili api dan cili merah hiris, daun kesum atau bunga kantan hiris dan seosoning yang mencukupi dan jangan lupa dengan kerisik...

memang sedap...meratah tak ingat orang belakang...memang bestlah resepi my mum ni....cam mana hebat pun chef-chef ternama dan celebriti chef yang ada nama.....namun masakan orang lama memang mereka tidak boleh tandingi...cuma orang tua macam mak-mak kita ni tak pandai nak menunjuk-nunjuk yang depa tu teror masakkan....tapi yang pastinya memang kita kena banyak belajar lagi dari depa....

5 comments:

  1. salam mmg terliur lah negok kerabu ikan n mangga ni kecur pipi..sdp ni pekena pulak dgn nasi panas2....nak cuba lah...

    ReplyDelete
  2. Salam kak ida.....air tangan mak kita memang power...orang lama kalau bab buat kerabu ni memang tangkap leleh lah kak ida...

    ReplyDelete
  3. sedapnyer kkida...meleleh air liuQ...:)

    ReplyDelete
  4. Nak jumpa opah boleh?
    Mesti seronok dapat jumpa dia ;)

    ReplyDelete
  5. meleleh air liur maklong..
    baru baca dan tengok gambar.. kalau dapat makan mesti tak hengat kan.. hehe

    ReplyDelete