Wednesday, October 5, 2011

daging masak taucho opah nur

salam,
apa khabar? kkida khabar baik...hehe....semalam tak bersiaran....cibuk cikit...sibuk hal anak-anak dan lain-lain hal yang bersangkutan dengan hal ehwal keluarga...masak pun main celam celum je...nasib baik mak kkida ada....dialah yang tolong siapkan lunch...

actually proses pecah memecah rumah kkida ni tak habis-habis lagi....pecah, tutup balik...pastu pecah pulak tang lain...ni harap janganlah ada problem plak lagi...nantilah bila everything dah in order dan settle kkida ceritakan apa kebendanya yang kkida sibuk sangat tu....:)

pagi tadi boring-boring kkida gi merayap ke cold storage power centre....tujuannya nak cuci mata...lama dah tak gi cold storage sebab hari tu depa tengah buat renovation....tadi masa gi tengok dah selesai renovationnya.....nampak kemas dan teratur...dan barangannya pun dah bertambah...terutama barang import...macam-macam ada....seronok nengoknya...antaranya yang sempat kkida 'curi-curi' ambik gambo dengan handphone adalah pasta ni....unikkan....tak tau nak masak resepi macam-mana jika guna pasta macam ni....:)
kkida cuma enjoy tengok cantiknya warna pasta ni....tapi nak beli dan makan mungkin taklah kot....rasa pasta semuanya sama....yang mengubah rasanya adalah gravy atau sos pasta tersebut....yang ni harganya memang jauh lebih mahal dari pasta biasa...so takyah lah nak ngada-ngada guna pasta camni ye....hehe...
 gulung-gulung dan berwarna warni....cantikkan....ini adalah product from italy...
 bawah ni lagi unik bentuknya....nak makan pun geli....lol....
 bawah; pasta kulit kerang....
tulah yang kkida nak share dengan youall hari ni selain masak taucho opah nur ni....kenapa pulak dengan opah nur?

kkida namakan resepi ni camni sebab nama taucho ni adalah 'taucho opah nur'....keluaran orang perak....semalam hani balik cuti dari uitm kkida suruh singgah beli taucho ni kat pekan tapah....kkida tau mengenai taucho ni dari mak kkida...dia kata taucho ni sedap dan suruh hani beli on the way back to KL...

dekat botol taucho tersebut ada resepi daging masak taucho ni....tu yang kkida buat tu....sebab tak pernah lagi makan daging masak taucho...

resepinya macam ni...

300g daging, rebus dahulu
4 sudu besar taucho
5 ulas bawang putih, belah dua
1 biji bawang besar, potong bulat
1/2 biji mentimun, potong memanjang 2 cm belah 4 dan buang bijinya
10 biji cili padi
1 inci halia, hiris halus
1 keping asam gelugur

panaskan 3 sudu besar minyak, tumis bawang putih belah, masukkan taucho dan kacau 5 minit....masukkan daging dan air rebusan daging dan biarkan mendidih....masukkan lain-lain bahan dan masak hingga bawang lembut dan daging empuk....tambahkan gula dan perisa jika perlu...
camnilah rupanya daging masak taucho....sedap juga...

1 comment:

  1. Sedap npk resepi ni Kak Ida :)
    Wah! Macam-macam pasta u..

    ReplyDelete